Meny Stäng

Kayakapi Premium caves – bo i grotthotell i Kappadokien

Annons

Kayakapi Premium Caves är ett grotthotell i Kappadokien, som får dig att känna det som att du kryper in i en mysig fantastyfilm. Detta turkiska boutiquehotell är både lyxigt och charmigt hemtrevligt på samma gång. Man vill inte flytta härifrån!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Kayakapi Premium Caves

Kayakapi Premium Caves är ett hotellalternativ för dig som vill uppleva Kappadokien, med dess fantastiska landskap.

Kayakapi Premium Caves
Kayakapi Premium Caves

Kayakapi Premium Caves ligger i Ürgüp i Kappadokien, Turkiet, på ett berg med utsikt över dalen och staden nedanför.

Ett historisk bostadsområde

Området Kayakapi grundades på den nordöstra sluttningen av den höjd som kallas Esbelli Rock i Ürgüp, och är ett av stadens första historiska bostadsområden. Området ligger inom gränserna för ”Göreme National Park och Cappadocia Rocky Areas” som togs upp på Unescos världsarvslista 1985.

Kayakapi Premium Caves

I detta område, och i dessa grottor, har människor bott under lång, lång tid. Här finns rester av byggnader såsom kyrkor, moskéer, bad, fontäner och bostäder. Från slutet av 1960-talet och fram till 1984 klassificerades området som katastrofområde på grund av rasrisk, och människor tvingades att flytta ner i dalen.

Kayakapi Premium Caves
Kappadokien

Helgonet St John The Russian

St John the Russian föddes på slutet av 1600-talet och var soldat i Tsar Peters armé under det osmanska-ryska kriget mellan 1711 och 1718. Han använde de religiösa läror han fått från sin strikt ortodoxa familj, och fångades med tiden in av den osmanska armén som fånge. Han blev slav i Ürgüp, och tillbringade 12 år hos Omer Esat Agha i stadsdelen Kayakapı.

St John The Russian

Omer Esat Agha uppskattade St Johns lydnad och respekt och ville ge honom ett riktigt hus, men han föredrog att bo kvar i sin grotta med djuren. Flera hundratals mirakel berättas om St John, bland annat dessa:

Grekiska sjömän fångades i en storm på väg till Nederländerna och bad framför ikonen av St John the Russian. De kämpade hela natten. På morgonen var fartyget förankrat i Rotterdam, men inget visste hur det gått till. Fartygets kapten reste till Grekland med värdefulla presenter till St John the Russian.

Den gamla damen Maria Siaka på Cypern, levde i 18 år med en puckelrygg som nästan fick hennes ansikte att röra vid marken. Maria kom till kyrkan i Prokopi och bad till St John the Russian för att bli botad. En dag, medan hon bad i kyrkan, kunde hon plötsligt ställa sig upprätt. Efter detta lämnade kvinnan sin käpp.

St John the Russian

Strax intill grottan, där St John bodde tillsammans med djuren, ligger hans kyrka. Fortfarande idag är den riktigt fin.

Här har många ortodoxa kristna lämnat bilder och brev med böner. Vad det står vet vi inte, eftersom texterna och namnen är skrivna på grekiska.

St John the Russian

Rummen på Kayakapi Premium Caves – att bo i en grotta

Idag är stora delar av berget ombyggt till grotthotell. Allting ligger med höjdskillnad och om man vill kan man få välbehövlig motion medan man promenerar mellan rummet och receptionen. Om man föredrar finns det alltid en ledig golfbil som är glad att skjutsa.

Golfbil

Entréerna vetter ut från berget och när man stiger på känns det som att man tar ett kliv rakt in i Sagan om ringen eller Game of Thrones.

Kayakapi Premium Caves

Kika in i vårt rum så får du se! Kan det bli mysigare? Vårt hotellrum var stort och rymligt, men framför allt var det hemtrevligt. Vi ville stanna här, och de tre nätterna som var inbokade kändes inte alls tillräckliga.

Kayakapi Premium Caves
Kayakapi Premium Caves

Om man vill ha en brasa i rummet ringer man receptionen, som genast skickar en kille som fixar. Det var väl inte överdrivet kallt egentligen, men vem vill inte ha en brasa? mysigt!

Vårt badrum var också fantastiskt fint. Vi gillade all omsorg man lagt ner på varenda detalj.

Kayakapi Premium Caves

Vill man så kan man också fixa sitt eget lilla hamam, sitt turkiska bad, i ett litet rum intill badrummet. Väldigt fint och trevligt!

Pool och spa

Utanför hotellet Kayakapi Premium Caves finns en pool, varifrån man har fantastisk utsikt. På hotellet finns också spa, där man kan boka bastu, massage, traditionell hamam eller kanske ”swedish massage”. Vi tyckte att vi hade för lite tid, men vårt resesällskap Charlotte bokade hamam och var väldigt nöjd!

Kayakapi Premium Caves

Frukost vid Kayakapi Premium Caves

Frukosten då? Alltså, helt fantastisk! Här fanns en disk med kaffe och te, en disk med färskt bröd och en disk med ostar, köttpålägg och grönsaker från trakten. Dessutom kunde man beställa äggrätter och fruktfat. Vi provade bland annat oliver, lokalt producerade torkade (mörka!) aprikoser, valnötter och en lokal äggrätt med tomat.

Man kunde också beställa turkiska varma bröd med valfri fyllning. Vi valde vitost och spenat. gott!

Frukost Turkiet

Vår upplevelse av Kayakapi Premium Caves

Vårt samlade betyg om boutiquehoteller Kayakapi Premium Caves är att det är fantastiskt! Hotellet känns hemtrevligt samtidigt som standarden är hög, och vi trivdes oerhört bra här.

Kayakapi Premium Caves
Kayakapi Premium Caves

Att se och göra i närheten av hotellet

Med utgångspunkt vid Kayakapi Premium Caves kan du upptäcka Kappadokien, med dess storslagna och fantastieggande landskap. Här finns till exempel möjlighet till ballongflygning, hästridning, matlagningskurser och besök i vackra dalar och vid utomhusmuseer.

Alla våra bästa tips om Turkiet. Klicka på bilden!

Har du besökt Kappadokien eller Kayakapi Premium Caves?

Har du besökt Kappadokien, eller kanske till och med Kayakapi Premium Caves? Berätta gärna om dina upplevelser!

Fakta om Kayakapi Premium Caves

  • Land: Turkiet
  • Område: Kappadokien
  • Adress: Kayakapi Mahallesi, Kuscular Sokak No:43, 50400, Urgup / Cappadocia / Turkiye
  • Mer info: Du hittar mer information på hotellets webbplats.

Service och aktiviteter

  • Matservering: Maide restaurant (frukostbuffé och á la carte restaurang), Bistro Manzara (snack restaurant) samt Room Service. Sekerci vinkällare finns också.
  • Spa och gym: Hamam, sauna, fitness center, ottoman massage, aroma therapy massage, Swedish massage etc.
  • Aktiviteter: Swimming pool, smekmånadspaket och möteslokaler.
  • Övrig service: Trådlöst internet, lounger, shuttlebuss inom området, shuttlebuss till staden Ürgüp och barnpassning.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev