Meny Stäng

Tant Annas gömda juveler i Bryssel

Gästskribent: Anna Nilsson Spets

Japp, jag bor här, inte i Bryssel men en dryg timme därifrån. För fjorton år sen följde jag hjärtat och lämnade allt och Sverige, det var den 1 april, det säger allt. 

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Det finns många gömda juveler i Bryssel, ställen som inte frekventeras av den vanliga turisten som helst vill titta på den kissande pojken eller Grand Place. 

Min favorit är Marollen, stans äldsta stadsdel som ligger mellan det majestätiska Justitiepalatset och det slummiga Station syd.  

Marollen har en intressant historia som sträcker sig tillbaka till Medeltiden då kloster byggdes här och brödraordrarna arbetade med att hjälpa de fattiga i området.  

Kort före andra världskriget anlände många emigranter till området; spanjorer och polska judar. Sen dess har det alltid varit en blandning av olika nationaliteter och man har faktiskt in egen dialekt. Det är en blandning av dialekten från Brabant samt valloniska, med inslag av spanska o jiddish. För övrigt är det ju mest franska man hör. 

Det mesta i Marollen kretsar kring Vossenplein/Place du jeu de Balle; torget. Under själva torget ligger ett stort skyddsrum från WWII, fullt inrett med toaletter, tvättmöjligheter och bäddar. Skyddsrummet är i dag kulturarvsskyddat. 

I början av 1900-talet fanns här en allmän duschinrättning som 1949 flyttade till annan byggnad. 

På Vossenplein ligger loppmarknaden och den har varit i gång sedan 1873. 

Marollen i Bryssel
Marollen i Bryssel

Loppisen är öppen varje dag mellan 9-14, helger till klockan 15.00. 

Marollen i Bryssel
Marollen i Bryssel

Det var här den 17-åriga Tintin köpte modellen av skeppet Enhörningen i början av serieboken Enhörningens hemlighet. Tintin är stort här, en nationalhjälte som till och med varit i domstol. Rättssaken handlade om boken Tintin i Kongo och dess koloniala inslag. Belgarnas framfart i Kongo är fortfarande ett öppet sår. 

Optimal folkfest kan man nog kalla loppmarknaden, runt 300 försäljare och man kan hitta precis ALLT. Prismässigt ganska högt. 

WIFI.se

På torget kan det mesta hända, romer som spelar glad musik och bjuder upp till dans Jag sjunger med. 

Jag hade dock önskat att jag kunnat stöta på den världsberömda jazzmusikern Toots Thielemans som föddes här och var sitt Marollen trogen.  

Äta, ja en typisk marknadsrätt är karakollen, en havslevande valthornssnäcka som kokas i en kryddig buljong.  

Eller varför inte vår nästan-nationalrätt, musslor med frittjes och ett berg av majonnäs. Belgarna kan inte leva utan sin majo. Den här grytan är dock hemmagjord. Vi äter musslor lika ofta som svensken äter köttbullar, alla hushåll har sina egna recept. Mitt med. 

Runt loppistorget ligger många caféer, ett café i Belgien är inte ett fikaställe med en massa goda kakor o bullar, tänk pub i stället. Det tillhör vardagen här, att man tar en pintje, en bira och det har vi gott om. 

Historien förtäljer att just efter andra världskriget var nöden svår och det sägs att caféägarna lät folk sova på sina caféer. Man hängde upp en kabel över bordet där nattgästerna kunde lägga sina armar över och få en natts hängande vila.  

Gillar du muralmålningar och graffiti? Det finns i mängder. 

Marollen är multietnisk gryta, gatorna kantas av butiker med mat från världens alla hörn. Hippa antikbutiker och gallerier blandas med ännu mera caféer. Det är sjavigt, slitet och här bor inga höginkomsttagare, puls saknas inte. 

Marollen i Bryssel

Är man morgonpigg på en söndag är det stor marknad vid Station Zuid/Station Syd, marknaden heter Zuidmarkt och håller på mellan 7-14.  

En extremt stor marknad med livsmedel från Mellanöstern, Afrika och länderna runt Medelhavet.  

Naturligtvis säljs också våra lokala produkter.  

Kläder, husgeråd och växter i parti och minut, frukter som du inte ens vet namnet på. 

Det är en rörig marknad och grundregeln bland försäljarna verkar vara “skrik högst så säljer du mest”. 

Bryssel är stort, Marollen är bara en av de många spännande smultronställen att besöka. 

Tot ziens! (Vi ses!) 

Marollen i Bryssel

Att ta sig till marollen och Zuidmarkt i Bryssel

  • Bil: Helst inte, väldigt svårt att hitta parkering.
  • T-bana eller buss: Cirka 11 minuter från centralen.
  • Till fots: Att promenera från centralen tar cirka 20 minuter.
  • Hop on hop off-bussar: Stannar vid Marollen.
Anna Nilsson Spets

Följ Anna här:

Sverige

Anna Nilsson Spets

60 årig tant med livslång kärlek till Afrika. Utvandrad till Flandern i Belgien och jobbar till vardags med växter. Skriver, fotar och försöker inspirera andra att budgetresa på egen hand. Bloggar på "Annas blandning" om resor, jobb, växter, skrivande och mycket annat.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev