Meny Stäng

Besöka Atomium i Bryssel – och Belgiens Mini-Europa

Är du nyfiken på att besöka Atomium i Bryssel, eller kanske se Belgiens Mini-Europa, som ligger strax intill? Atomium har blivit en av Bryssels symboler och det här udda byggnadsverket ville vi förstås utforska. Det blev en spännande utflykt!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vad är Atomium?

Atomium ligger i Bryssel och är ett 102 meter högt byggnadsverk, som ofta ses som en symbol för Bryssel. Verket skapades av André Waterkeyn inför Världsutställningen i Bryssel 1958 (Expo 58). Monumentet, som består av ett gäng sammanlänkade ”bollar”, avbildar faktiskt en järnkristall, uppförstorad 165 miljarder gånger.

När verket byggdes var det tänkt som en utställningsdel som skulle plockas ner när Expo 58 var över, men eftersom monumentet blev så populärt sköt man upp beslutet om att riva det. Och så blev det helt enkelt kvar!

Eftersom man inte ville lägga pengar på underhåll äventyrades efter ett tag Atomiums framtid, men då skapades den ideella gruppen ”Rädda Atomium”. Med hjälp av medel från staden Bryssel, Belgiens regering, privata donationer samt försäljning av bitar av det bleknande aluminiumskalet (som behövde ersättas) lyckades projektet. Idag är monumentet en populär turistattraktion med restaurang, utsiktspunkt och utställningar.

Besöka Atomium
Framför Atomium i Bryssel

Att besöka Atomium i Bryssel

Vi tog oss till Atomium med tunnelbana, och från tunnelbanan var det bara en kort bit att promenera. Efter att ha skaffat biljetter i biljettkontoret ställde vi oss i kön till hissen. Man startar nämligen besöket med att ta hissen till den allra högst belägna ”bollen”.

Killen i hissen bad oss att titta uppåt genom glastaket, och det var faktiskt lite hisnande att se hur vi snabbt rörde oss de 92 metrarna mot toppen. När Atomium skapades var detta tydligen den snabbaste hissen i världen att ta människor såhär högt upp. Läs gärna mer på Atomiums webbsida.

atomium ritning

I den översta bollen ligger en restaurang, men när vi var här var det fullt, så det kan vara en god idé att boka i god tid. Från toppen har man också en fantastisk panoramautsikt över Bryssel. När vi var här regnade det, men vi kunde ändå se ut över staden. Vi kunde också se Belgiens Mini-Europa som ligger strax intill Atomium, med kända europeiska byggnader i miniatyr. Det ville vi kika närmare på!

atomium utsikt
Utsikt över Bryssel och över Mini-Europa
Little Europe Brussels
Här nedanför ser vi Belgiens Mini-Europa

Efter besöket i toppen tar man hissen hela vägen ner igen, och sedan fortsätter men besöket med rulltrappor och trappor för att se några av de andra bollarna. I de första var det utställningar, bland annat med foton från bygget och från invigningen. Den bollen vi gillade mest var en som lystes upp i olika ljus, tillsammans med musik. Trots att Atomium är från 1950-talet var känslan i det här rummet futuristisk!

Atomium invändigt
Inuti Atomium i Bryssel
Atomium Bryssel
Utsikt från en av ”mellanbollarna”

Att besöka Mini-Europa i Belgien

Vi tog oss aldrig tid att besöka Adam – Bryssels designmuseum, som också ska ligga här och egentligen ingick i vår biljett. Däremot blev vi lite nyfikna på att kika närmare på Mini-Europa! På ett relativt stort område har man byggt upp kända byggnader från runt om i Europa i mini-format. Snyggt och kul att titta på! Man kan också ta med sig en tjock broschyr runt, för att läsa på om de olika länderna och byggnaderna. Läs gärna mer på Mini-Europas webbsida.

Stockholm mini
Rådhuset i Stockholm! När man trycker på den blå knappen får man höra ”Du gamla du fria”
Finland Mini
Finland representeras av borgen Olavinlinna
Peter som viking
Peter som Viking …
Brussels airlines mini
Brussels Airlines (som vi flög med) i miniformat
Bryssel mini
Vilken vacker stad är detta? Bryssel såklart!
Dinant Mini
Den här kyrkan ser cool ut! Ligger tydligen i Dinant i Belgien.
Sacre Coeur Paris
Sacre Coeur i Paris i Frankrike
Atomium Brussels
Atomium i bakgrunden, och Mini-Europa i förgrunden

Läs mer om Bryssel

Det finns mycket mer att se och göra i Bryssel, med omnejd. Läs gärna våra andra reportage för tips och reseinspiration:

Alla våra bästa tips om Belgien. Klicka på bilden!

Resa till Atomium

  • Tunnelbana: Atomium och Mini-Europa ligger vid tunnelbanestation Heysel/Heizel i Bryssel.
  • Promenad: Från tunnelbanestationen Heysel är det 300 meters promenad till Atomium, och ytterligare några hundra meter till Mini-Europa.

guide: Öppettider och priser

  • Öppettider: Atomium har öppet 10-18 nästan varje dag. Observera att byggnadsverket kan ha stängt några dagar per år för restaurering.
  • Priser: Atomium, Adam designmuseum + Mini-Europa kostar 27,50 euro för vuxna (2018). Endast Atomium och Adam kostar 15 euro, och endast till Mini-Europa kostar 15,50 euro (2018). Barn som är kortare än 115 cm går in gratis, och längre barn samt studenter och seniorer har viss rabatt.
  • Tillgänglighet: Den första delen av besöket i Atomium görs med hiss, men den andra delen inkluderar trappor. Mini-Europa kan besökas utan trappor.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev