Meny Stäng

Belgisk öl – och bryggerier i Belgien

Annons

Belgisk öl är spännande, och att besöka bryggerier i Belgien är ett äventyr. Här hittar man allt från veteöl och trappistöl till körsbärsöl och spontanjäst öl, tillverkad på samma sätt som för hundra år sedan. Belgien har ibland kallats för ”ölets Disneyland” och man kan förstå varför – att prova belgisk öl är som att ge sig in i en ovanligt överraskande berg- och dalbana.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Belgisk öl är spännande

Min (Helenas) första bekantskap med belgisk öl var på en jobbresa till Gent 2013. Jag gick ut med kollegorna på kvällen och tog två öl. Det var gott, men jag kunde inte för mitt liv förstå varför jag kände mig så påverkad. Det var innan jag visste att belgisk öl kan vara väldigt stark.

Belgisk öl
Öl på bryggeriet De Koninck i Antwerpen

Jag vet nu att belgisk öl kan vara smakrik, stark, fruktig, syrlig och överraskande på en rad andra sätt. Peter och jag har rest tillbaka till Belgien ett flertal gånger och besökt en rad olika bryggerier. Här sammanfattar vi vad vi lärt oss om belgisk öl, och ger samtidigt våra bästa tips på bryggerier i Belgien och ölbarer i Bryssel.

Peter på bryggeri i Belgien

Belgisk öl: Trappistöl och klosteröl

Trappistöl är öl som bryggs i kloster av munkar som tillhör Trappistorden. För att få kalla sitt öl trappistöl krävs dessutom att vissa ytterligare krav uppfylls. Trappist är nämligen ett skyddat varumärke som ägs och kontrolleras av International Trappist Association. Endast om produkten är godkänd av organisationen får den märkas med ”Authentic Trappist Product”.

Kloster som inte uppfyller kraven för trappistöl kan tillverka ”klosteröl”, som påminner om trappistölen. Dessa öl pryds ofta med bilder av kloster eller munkar.

Trappistöl – starkt och smakrikt

Trappistöl brukar vara överjästa, smakrika och ha en hög alkoholhalt (mellan 6 och 11 volymprocent). Ölen kännetecknas ofta av en stor mängd malt, och beskrivs gärna som fylliga och med generös sötma. En del märken är dessutom smaksatta, till exempel med kryddor, örter eller råsocker.

Belgisk öl - Orval
Trappistölen Orval på restaurang i Gent – många belgiska ölsorter har egna glas

Hälften av alla Trappistkloster finns i Belgien

Hälften av världens 12 ölproducerande trappistkloster ligger i Belgien. Det mest kända ölet från dessa kloster är Chimay, som kan köpas på Systembolaget i Sverige. Vissa små märken kan man bara få tag på genom att ta sig till det aktuella klostret.

Dubbel och Tripel – mörkt eller gyllengult

Dubbel är en ölstil inom trappistöl och klosteröl. Denna öl är mörk, maltig, lite söt och har en alkoholhalt på 6–7 volymprocent. Tripel är istället gyllengul till färgen, och är en kraftig öl med tydlig sötma. Alkoholhalten ligger ofta runt 10 procent.

Belgisk öl - Tripel Karmeliet
Tripel Karmeliet, med 8 volymprocent alkohol

Belgisk öl: Witbier (kryddat veteöl)

Witbier eller bier blanche (veteöl eller ”vitt öl”) är ett överjäst öl där man inte bara använder malt från korn, utan också en viss del malt från vete. Det speciella i Belgien är att man haft en lång historia där man experimenterat fritt med kryddor och smaksättningar.

Detta skiljer sig från Tyskland, där man under lång tid följde ”Reinheitsgebot”, strikta regler som styrde att tysk öl endast fick innehålla ingredienserna humle, malt, jäst och vatten.

Witbier – med koriander eller apelsinskal

Vid produktion av belgisk Witbier används ofta omältat vete i mäsken, och andelen vetemalt är lägre jämfört med den tyska motsvarigheten. Belgisk Witbier kryddas också gärna, till exempel med koriander och apelsinskal. Det kanske mest kända belgiska veteölet är Hoegaarden, som man också hittar på Systembolaget i Sverige.

WIFI.se
Belgisk öl - ölkryddor
Smaksättning och kryddning för öl i Belgien

Belgisk öl: Spontanjäst öl, syrlig öl och fruktöl

Att producera spontanjäst öl, det vill säga att inte tillsätta jäst, är ytterligare en sak som är unikt för belgisk öl. Detta är det allra äldsta sättet att göra öl och innebär att man låter luftens mikroorganismer angripa brygden, som ligger i stora öppna bassänger eller fat. Att tillverka öl på det här sättet är ovanligt idag, men det görs på några få ställen, bland annat på bryggeriet Castillion i Bryssel.

Bryggerier i Belgien - Cantillion i Bryssel
Avkylning enligt gammal modell på bryggeriet Cantillion i Bryssel

Lambic och Gueuze – som för 100 år sedan

Spontanjäst öl som tillverkas på detta ålderdomliga sätt kallas Lambic. Lambic säljs sällan i ren form, men man blandar ihop olika årgångar till det som kallas Gueuze. Ett annat sätt är att smaksätta lambicen med bär eller frukt. Ölen är syrlig och kan ha lite vinägersmak, men är komplex och intressant.

Röd och brun öl – från öst och från väst

Förutom den spontanjästa ölen finns annan belgisk öl som smakar syrligt. I Flandern finns två sorters syrlig öl som inte jäser spontant. I den västra delen tillverkar man röd öl och i den östra delen tillverkar man brun öl (oud bruin). Ölen jäser i metalltank och trätunnor och göra syrligt av laktobaciller. Därefter lagras ölen i minst 18 månader och blandas med yngre och äldre öl innan produkten är klar.

Bryggerier i Belgien
Öltunnor på bryggeri i Mechelen

Fruktöl – med körsbär eller hallon

Traditionen med fruktöl härstammar från gueuze, där man gärna tillsätter körsbär eller hallon för att stimulera jäsningen eller för smaksättning. Dessa fruktöl, som kallas kriek (körsbär) och frambozen (hallon), kan anses vara ölvärldens ”champagne”.

Idag görs många mer kommersiella fruktöl, som baseras på fruktsirap eller essenser, och som är betydligt sötare. Dessa fruktöl har blivit mycket populära, både i Belgien och internationellt, kanske inte minst bland dem som annars inte är så förtjusta i öl.

Bryggerier i Belgien - Cantillion i Bryssel
Vi provar gueuze och fruktöl på bryggeriet Cantillion i Bryssel

Belgisk öl: Saison

Saison är belgisk öl som kommer från den vallonska landsbygden, det vill säga från den fransktalande delen av Belgien. Från början var detta ett säsongsöl som bryggdes på våren. Ölet är torrt och har en kryddig smak.

Fyra spännande bryggerier i Belgien

Det finns gott om bryggerier i Belgien, och om du vill lära dig mer om produktionen ska du absolut passa på att göra ett besök och gå en guidad tur. Vi har besökt fyra bryggerier i Belgien och alla besöken var mycket intressanta, på lite olika sätt.

Bryggerier i Belgien

1. De Koninck i Antwerpen

De Koninck är ett stort bryggeri i Antwerpen, där man också tillverkar ost, choklad och bakverk. En guidad tur här är en speciell upplevelse! Turen inleds och avslutas med öl, och där emellan guidas man genom bryggeriets historia med hjälp av animeringar och filmer på väggarna.

 • Öl: Wild Jo, Tripel d’Anvers, Bolleke och De Koninck Specials.
 • Se och göra: Modern guidning med animationer, osttillverkning, bageri, chokladbutik, ölshop och köttrestaurangen Black Smoke.
 • Adress: Mechelsesteenweg 291, Antwerpen
Bryggerier i Belgien - De Koninck
Belgisk öl

2. De Halve Maan i Brygge

Bryggeriet De Halve Maan (Halvmånen) i Brygge grundades av familjen Mae 1856, och har sedan dess drivits av samma familj, i generation efter generation. Med tiden blev det lilla bryggeriet i staden för litet för den stora produktionen, och man drog en rörledning (!) 3,2 kilometer för att transportera ölen under jord.

 • Öl: Straffe Hendrik och Brugse Zot
 • Se och göra: Riktigt intressant guidad tur samt restaurang med mat och öl.
 • Adress: Walplein 26, Brygge
Bryggerier i Belgien - De Halve Maan
Bryggerier i Belgien - De Halve Maan

3. Het Anker i Mechelen

I Mechelen fanns förr (precis som i alla belgiska städer) ett flertal bryggerier. Idag är det bara Het Anker som finns kvar, och anledningen är att detta bryggeriet vågade satsa på annorlunda öl med karaktär, medan alla andra bryggeriet producerade populär pilsner.

 • Öl: Gouden Carolus Classic, Gouden Carolus Triple med flera, och även whiskey.
 • Se och göra: Guidad tur, och man kan även äta middag i bryggeriets restaurang.
 • Adress: Guido Gezellelaan 49, Mechelen
Bryggerier i Belgien - Het Anker
Belgisk öl

4. Cantillon i Bryssel

På bryggeriet Cantillon brygger man öl på traditionellt vis, det vill säga i exakt samma lokaler och på exakt samma sätt som man gjorde för hundra år sedan. Ölen kyls på taket av utomhusluft, vilket gör att man bara kan producera öl på vinterhalvåret. Här görs bland annat äkta Gueuze.

 • Öl: Lambic, Gueuze och fruktöl, som görs på traditionellt vis
 • Se och göra: Lära sig om gamla bryggerimetoder på en guidad tur, prova Gueuze och körsbärsöl samt köpa öl (maxpott per person).
 • Adress: Cantillon Brewery/Brussels Museum of the Gueuze, rue Gheude 56
Bryggerier i Belgien - belgisk öl
Bryggerier i Belgien - Cantillion

Bonus: Fyra coola ölbarer i Bryssel

Om du gillar öl och besöker Bryssel kan du också passa på att besöka ett gäng coola ölbarer. Här är fyra caféer och pubar som sticker ut från mängden.

1. Delirium Café

Om du ska besöka en enda ölbar i Bryssel så är det Delirium Café! Här finns det största urvalet av öl i hela världen med över 3000 olika ölsorter från över 60 olika länder. Puben ligger på Impasse de la Fidélité 4.

Belgisk öl på Delirium Café

2. Poechebellekelder

Poechebellekelder betyder ”dockkällare”, och år 1806 startades faktiskt en dockteater här. Nu får marionetterna istället underhålla pubgästerna genom att hänga och dingla ner från  taket. Du kan välja mellan 150 olika sorters öl när du är här. Puben ligge på Rue du chêne 5.

Belgisk öl på Poechebellekelder

3. La Fleur en papier

La Fleur en papier är en av de äldsta och mest kända caféerna i Bryssel. Här serveras enkel mat, och framför allt kommer du hit för den goda ölen och den nostalgiska känslan. Caféet öppnades av poeten Geert van Bruaene 1944, och ingenting är rört sedan dess. Adress: Rue des Alexiens 53-55 (Cellebroerstraat 55).

Belgisk öl på La Fleur en Papier

4. Le Cirio

Le Cirio är ett trevligt och vackert gammalt café med dekorationer från 1909, där det passar att ta en öl eller en drink. Förr i tiden gick börsfolket hit för en drink, och den som inte hade gjort så lyckade affärer beställde gärna “en halv och en halv”. Drinken, som består av hälften bubbel och hälften vitt vin, kan fortfarande beställas. Baren ligger på Rue de la Bourse 18-20.

Bryssel drink

Vilka är dina erfarenheter av belgisk öl och bryggerier i Belgien?

Har du druckit belgisk öl och vad gillar du den? Har du besökt några bryggerier i Belgien? Berätta gärna!

Alla våra bästa tips om Belgien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev