Meny Stäng

Semester efter corona – 5 sätt att semestra

Hur kommer svenskarna semestra efter corona? Även om pandemin med tiden försiktigt kommer att klinga av så tror vi inte att svenskarna kommer att resa eller semestra på samma sätt som förut. År 2020 – pandemins år – har nog påverkat oss och fått oss att se på världen och oss själva på ett annat sätt.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Svenskarna älskar sin semester

Även om vi inte toppar ligan så tillhör Sverige de länder i världen som har flest lagstadgade semesterdagar per person och år. Och svenskarna älskar sin semester! Många ägnar en stor del av året åt att planera för och se fram emot de där veckorna då man får göra nästan precis vad man vill, inom tillgänglig budget.

En stor andel av svenskarna brukar resa utomlands åtminstone en gång per år, och en del tar sig utanför landets gränser betydligt oftare än så. I år har vanorna brutits och många har istället stannat hemma i Sverige. Men hur blir det när pandemin lugnar ner sig och börjar klinga av? Folk kommer förstås börja resa igen, men vi tror ändå inte att det kommer bli riktigt som förut.

Cannes vid Frankrikes riviera

Semester efter corona? – 5 spaningar

Under den här pandemin, som långt ifrån är över, är det nog många som börjat tänka om på olika sätt. Man har kanske upplevt att det går bra att semestra på andra sätt, och man har kanske hunnit skaffa sig nya intressen. Eller så längtar man hejdlöst efter att resa, men känner att man vill vara lite mer försiktig än man kanske varit förut.

Vi har inlett ett samarbete med det skånska företaget Fivecation, som erbjuder semesterhem i utlandet, vilket verkligen känns spännande och roligt. Under ett videmöte med dem hamnade vi i en engagerad diskussion om semestrande idag och efter corona. Här är 5 semestertrender som vi tror på inför 2021:

1. Friluftsliv

En positiv sak med coronapandemin (om man nu får tillåta sig att leta efter sådana mitt i eländet) är att vi svenskar blivit bättre på att upptäcka naturen. När det inte gått att resa eller mingla i barer har vi istället letat oss ut i nationalparker och naturreservat. I naturen har vi fått fantastiska upplevelser, utan att behöva oroa oss för trängsel eller virus. Dessa nya upplevelser tar vi förmodligen med oss till en post-coronavärld. Vi kommer fortsätta leva friluftsliv!

Semester efter corona - friluftsliv

2. Husbil eller husvagn

Under coronapandemin har det känts fantastiskt att ha husbil. En bra sak är att man snabbt kan ställa om och ändra destination. Även om man hade tänkt spendera semestern i Tyskland eller Spanien så går det att ändra sig. Husbilen åker dit man rattar den, och det är enkelt att styra om planerana till en semester i Sverige. En annan fördel är att man har med sig sitt eget hus och utan större problem kan hålla social distans.

Semester efter corona - camping

3. Sommarstuga

Under coronapandemin, när man inte kunde resa, passade många på att skaffa en sommarstuga. Om man nu har satsat pengar på ett sommarhus, som man kanske dessutom blivit lite kär i, så kommer man förstås även fortsättningsvis vilja spendera tid där, även om smittotalen går ner. En sommarstuga kräver ju dessutom, som bekant, konstant underhåll. Och så kanske man vill bygga en altan, måla om i sovrummet eller börja odla grönsaker.

Semester efter corona - sommarstuga

4. Hus eller lägenhet utomlands

Vi är nog många svenskar som längtar utomlands till ett varmare klimat med bad i Medelhavet, solmogna tomater och ett glas vin i skuggan på balkongen. Men om vi nu får leva med pandemin ett tag, hur trygga kommer vi då känna oss med att ständigt flytta mellan olika hotell? Precis som många satsat på sommarstuga i Sverige så kommer många säkert satsa på hus eller lägenhet utomlands.

En variant på detta temat är att köpa in sig i flera boenden utomlands tillsammans med andra familjer, så som man kan göra genom företaget Fivecation. Deras koncept går ut på att man tillsammans med 14 andra familjer blir ägare till tre drömhem: ett i Provence i Frankrike, ett i Valencia i Spanien och ett i Marbella i Spanien. På det här sättet får man tillgång till tre lyxiga semesterhem, som man kan utnyttja sammanlagt nio veckor per år. Modellen är redan vanlig i Danmark, och kommer förmodligen snart bli populär även i Sverige.

Fivecation Valencia
Ficecations boende i Valencia, Spanien

5. Båtliv

Vi måste förstås också nämna båtlivet! Under 2020 var det många svenskar som blev nya båtägare. Dessa ser förstås fram emot en ny säsong då de kan använda sin nya gunstling och njuta av livet till sjöss. Dessemellan väntar förstås en hel del jobb med att ta hand om och pyssla med båten.

WIFI.se
Semester efter corona - båtliv

Bonusspaning: Delningsekonomi

Vi avslutar med en bonusspaning som handlar om detta med delningsekonomi, vilket går som en röd tråd genom alla spaningarna. Oavsett om det handlar om husbilar, båtar eller semesterhem, så blir det mer och mer vanligt med olika arrangemang för att hyra, dela eller låna saker istället för att själv äga dem. 

Fivecation - Provence
Ett av de boenden som kan bli aktuellt för de 15 ägarna av Fivecations semesterhus i Provence

När det gäller Fivecations semesterhem så kommer vi göra en resa i vår och kika på dessa, och skriva reportage om vad man kan se och göra i närheten. Missa inte det!

Vad tror du om semester efter corona?

Vad tror du om semester efter corona, eller i en värld där covid-19 börjat minska och restriktionerna i världen släpper?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev