Meny Stäng

Nya matvanor – för hälsa, ork och viktnedgång

Jag lovade att vi skulle berätta lite om våra nya matvanor idag! Är vi vikt- och hälsofixerade? Nej, inte alls, men hälsan spelar roll för hur man mår och vad man orkar. När man påverkas negativt känner man att man måste göra något, och där är vi idag.

Nya matvanor

Vi har ganska länge känt att vi behöver göra något åt hälsan. Vi är båda trötta, och Peter har under en längre tid haft ont i magen. När han, samma år, både slutade röka och började äta kortison gick han dessutom upp rejält i vikt. Vikten är inte allt, men den spelar roll och när man varken kan ha sina kläder eller röra sig som man brukat kunna, så är det inte så roligt. (Och Peter vill verkligen kunna ha sina kläder från Taracci!).

För någon månad sedan började vi jogga på morgnarna, och det har vi hållit i någorlunda. Det är bra, men det räckte inte för att påverka vikten. Då bestämde vi oss för att sluta dricka vin, men det är ju så tråkigt. Det höll inte och hade (troligtvis därför) ingen effekt. Till slut fick vi nog och kände att nu måste vi ändra något annat, och det ordentligt.

Nya matvanor och träningsvanor

Men … hade vi inte bra matvanor?

På vissa sätt hade vi nog bra matvanor redan förut. Vi åt mycket fisk och mycket grönsaker, och vi åt sällan godis och drack nästan aldrig läsk. Positivt alltså! Men, alla har ju sina svagheter. För vår del har svagheterna handlat om vin, öl, kex och ost samt lite för stora portioner. Dessutom har Peter varit ganska generös med smör och olja i matlagningen. Det blir helt enkelt för mycket kalorier per dag, och i längden gör det att man går upp i vikt.

Peter äter hummer

Nya matvanor – ingen speciell diet

Nej, vi har inte börjat med någon speciell diet, och det finns flera anledningar till det. För det första kan en del dieter bli ensidiga och ohälsosamma av olika anledningar, och det vill vi inte utsätta oss för. För det andra innebär en del dieter (som till exempel populära 5:2) att man äter oregelbundet.

Vi förstår och respekterar att många kan tycka att den här typen av dieter är bra, men det är inget som passar för oss. Eftersom jag (Helena) dras med migrän så klarar jag inte av att äta olika mycket olika dagar. Om jag försöker med det så får jag migrän, helt enkelt.

Nya matvanor - kyckling, ris och grönsaker
Vi försöker äta bra mat, men ingen specifik diet

Nya matvanor – vi räknar kalorier

Våra nya matvanor handlar egentligen om att vi räknar kalorier, och på det sättet försöker bli ännu mer medvetna om vad vi får i oss. Den senaste tiden har vi räknat på precis allt. Vi är noga med att också räkna på sånt som är lätt att glömma, som till exempel marinader och steksmör. Vi använder ingen speciell app, utan vi har mestadels kollat på Livsmedelsverkets databas, eller så har vi helt enkelt googlat.

Nya matvanor - torsk, potatis ocj morötter
Torskrygg, ugnsbakade rotsaker (utan olja) och lite gräddfilssås – det blev inte så många kalorier

Nya matvanor – prioritera och byta ut

Våra nya matvanor handlar mycket om att tänka till, prioritera och byta ut. Efter att vi räknat på kalorierna så kan vi välja, och vi inser att det finns massor av smarta byten vi kan göra och som fortfarande känns ok för oss. Några saker vi förändrat:

  • Hälften så stor portion yoghurt på morgonen
  • 17-procentig ost istället för vanlig
  • Vatten istället för folköl till lunchen
  • Den mesta maten lagad i ugnen (utan smör eller olja) istället för i stekpannan
  • Mindre portioner till middagen (och mer grönsaker)
  • Såser gjorda på gräddfil istället för creme fraiche eller majonnäs
  • Inget snacks på kvällen

Men, vinet tänker vi inte ta bort helt! Eftersom vinet är den lyx som vi uppskattar mest så har vi bestämt oss för att fortsätta unna oss några glas vin ibland. Det gäller ju att prioritera, eller hur!?

Nyhetsbrev
Vin souvenir
Vinet får bli vår guldkant!

Flera mindre måltider per dag

Vi försöker äta lite fler, men mindre, måltider per dag. På vardagarna börjar vi med en liten frukost, med cirka en dl yoghurt och en halv banan (och lyxiga dagar kanske också lite blåbär). När vi är klara med vår joggingrunda blir det kaffe och macka!

Yoghurt
Vaniljyoghurt, banan och blåbär (tidigt på morgonen, därför så mörkt!)

Till lunch har vi oftast brukat äta snabbnudlar, eftersom det är enkelt och billigt. Helt optimalt är det kanske inte ur kalorisynpunkt (eftersom vi också brukar ta två hårdmackor med smör och ost), så det blir kanske att vi ändrar på den här vanan. Igår testade vi en tonfiskburk från Willys, som från början är blandad med bönor, kryddor och annat gott. Tillsammans med denna blev det kokt ägg, grönsaker och lite hummus. Gott och mättande!

Nya matvanor - lunch med tonfisk, ägg och grönsaker
Tonfiskblandning från Willys, kokt ägg, hoummus och grönsaker

Ibland, om vi känner att vi behöver det, tar vi ett extramål på eftermiddagen. Det kan vara ett kokt ägg, en burk makrill eller en banan. Andra dagar klarar vi oss utan det där extramålet.

På kvällen blir det en relativt ”vanlig” middag, bortsett från att vi räknar på kalorierna. Vi försöker välja kalorisnåla produkter som kyckling, fisk, potatis, morötter och olika grönsaker. Igår testade vi att göra blomkålsris, som är väldigt energisnålt. Gott och fräscht!

Nya matvanor - veggobiff med potatis och grönsaker
Vegobiff lagad i ugnen (fast just denna var inte så god), grönsaker, lite klyftpotatis och en gräddfilssås
Lax och blomkålsris
Lax med blomkålsris, grönsaker, gräddfilssås och granatäppelkärnor

Hur tänker du kring matvanor?

Hur tänker du kring matvanor och hälsa? Är det förresten nånting du vill att vi skriver mer om, eller tycker du att vi ska hålla oss till resetemat?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev