Meny Stäng

Forskning om mat och hälsa – vad ska man tro på?

Annons

Vad säger forskning om mat och hälsa egentligen? Vem och vad ska man tro på? Idag fortsätter jag (Helena) mitt onsdagstema om mat och hälsa, sett från en folkhälsovetares perspektiv.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Forskning om mat och hälsa i media – ständigt nya rön

Om man läser dagstidningar och magasin, eller om man ser på TV, kan det lätt kännas som att det ständigt kommer nya rön om mat och hälsa. Ena veckan är kaffe hälsosamt och nästa vecka ska man helst undvika kaffe helt. Enligt en tidning ska man äta mycket protein, och enligt en annan borde man bli vegetarian. Så, vem ska man tro på? Och Livsmedelsverket, hänger de inte alls med i svängarna eller?

Mycket forskning om mat och hälsa

Det är sant att det publiceras mycket forskning om mat och hälsa. Runt om i världen kommer ständigt nya forskningsartiklar/studier på ämnet. Över huvud taget produceras oerhört mycket forskning i världen – faktiskt så mycket att det ibland ses som ett problem.

Inom den akademiska världen gäller det nämligen att publicera vetenskapliga studier för att göra karriär – för att doktorera och därefter sträva efter att bli docent och professor. Status baseras inte på vad man har i lön. Alla undrar hur många vetenskapliga artiklar/studier man har publicerat.

Att publicera sig i vetenskapliga tidskrifter är akademisk status och hårdvaluta. Och vad innebär detta? Det innebär att alla vill publicera så mycket som möjligt. Enligt vissa källor finns det runt 30 000 vetenskapliga magasin att publicera i, och sammanlagt publiceras runt 2 miljoner vetenskapliga artiklar/studier per år.

Forskning om mat och hälsa
En fjärdedel av de artiklar/studier som jag har publicerat

Att hänvisa till ”en studie” betyder ofta väldigt lite

Sett i det här perspektivet betyder en (1!) studie väldigt lite. Det kan vara intressant, om studien inkluderar en stor undersökningsgrupp, pågått under lång tid och använder rigorösa vetenskapliga metoder. I övrigt väger ”en studie” väldigt lätt. Du har säkert hört media eller en kompis säga ”enligt den här studien så …”, men enligt oss som jobbar med detta är en enda studie oftast relativt obetydlig, även om varje enskild studie kan bidra som en pusselbit i ett stort pussel.

Det man gör för att botanisera i all forskning är att man väljer en öppen frågeställning som man vill ha svar på, och sedan gör en ”systematisk review”, det vill säga en genomgång av all befintlig forskning på området. Det kräver vanligtvis en specialiserad universitetsbibliotekarie, några forskare samt flera månaders jobb.

Som tur är behöver man inte alltid göra jobbet själv! Ibland har någon annan forskare gjort just detta och publicerat resultatet. En sådan, som handlar om Insatser för att främja hälsosamma matvanor och fysisk aktivitet, gjorde jag på Karolinska Institutet, på uppdrag av Folkhälsomyndigheten, för några år sedan.

ki aulan
Aulan, Karolinska Institutet

Många vill hävda ”sin sak”

När det gäller mat och hälsa finns det många som vill hävda ”sin sak”. Det kan ha ideologiska skäl eller kanske ekonomiska skäl. Företag som säljer kosttillskott och olika dunderkurer vill förstås hänvisa till artiklar/studier som är till deras fördel.

Och saken är den, att det går för det mesta att hitta någon studie som ”bevisar” just det man tycker. Men, då har man glömt att det publiceras runt 2 miljoner artiklar/studier per år och att man egentligen behöver göra en ”review”, det vill säga en genomgång av all forskning på området.

Kosttillskott - forskning om mat och hälsa

Men, luras inte myndigheterna då?

Man kan relativt ofta läsa tankar om att myndigheterna kanske ”luras” eftersom de inte genast lyssnar på någon enskild forskningsstudie som lyfts upp i media och ändrar sina råd. Men faktum är ju att myndigheterna gör på det där omständliga sättet och sammanställer forskning så som jag beskrivit tidigare, eller ber universitet sammanställa forskning åt dem. Det tar mycket tid, men det blir mer rätt.

Jag känner många som arbetar på myndigheter, universitet eller i regionen, som till exempel, forskare, nutritionister eller fysioterapeuter. Alla har lång utbildning, gedigen erfarenhet och ett starkt engagemang (men oftast begränsad lön och aldrig några bonusar).

Att någon i den offentliga världen skulle försöka ”luras” är i min värld helt obegripligt. Den som säljer ett preparat på ett företag kan, av ekonomiska skäl, se en vinning i att lyfta fram viss forskning och undanhålla annan. Den som arbetar i samhällets tjänst har över huvud taget inte den typen av motiv.

Grapefrukt - forskning om mat och hälsa

Så, när det gäller forskning om mat och hälsa, vem ska man tro på?

Om du läst ända hit så kanske du börjar ana vad jag vill säga. De jag personligen litar mest på i sammanhanget är myndigheter, regioner och universitet – samt rigorösa vetenskapliga genomgångar av forskning (reviews).

Självklart kan nya rön komma, och det är inte säkert att institutionerna svänger lika fort som medierna, men om den sammanvägda forskningen visar att rekommendationerna bör ändras – då kommer de att ändras.

Här är några ställen där du kan hitta aktuella råd och tips om mat och hälsa

Vilka tankar har du kring forskning om mat och hälsa?

Hur tänker du kring forskning om mat och hälsa? Berätta gärna! Eller har du kanske några frågor eller funderingar? Låt höra!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev