Meny Stäng

Måste mat vara lagad från grunden för att duga?

Hur är det, måste mat vara lagad från grunden för att duga? Det pratas mycket om ”naturliga” och ”rena” råvaror, men måste vi vara oroliga när vi handlar hel- eller halvfabrikat? Det är dags för hälsoonsdag, och vi vill gärna minska stressen en aning.

Drömmen om det naturliga, rena och genuina

När vi, den moderna människan, ser den perfekta måltiden framför oss tänker vi oss gärna något hemlagat, allra helst gjort på rena ekologiska produkter från bonden runt hörnet. Vi vill gärna veta vad som finns i maten vi stoppar i oss, och vi vill förstås ge våra barn det allra bästa.

Efterfrågan på närproducerade och ekologiska råvaror är viktig för utvecklingen på många sätt, och det är ju också fint om vi kan värdesätta bra råvaror och få tid att tillaga dem tillsammans. Jag håller med om allt detta, men jag vill samtidigt nyansera lite, och kanske lyfta bort lite av den stress och press vi kan känna ibland när vi vill att allt ska bli rätt och perfekt.

Är hemlagad mat alltid bättre än hel- och halvfabrikat?

Det känns kanske nära till hands att tänka att hemlagad mat alltid är bättre än hel- och halvfabrikat, men faktum är att det är en fråga som är helt omöjlig att svara på. Det beror ju på …

  • Vilket hel- eller halvfabrikat vi pratar om (det finns ju bättre och sämre alternativ)
  • Hur och vad du lagar (här finns ju också bättre och sämre alternativ)

Men vi kanske ändå kan resonera kring lite fördelar och nackdelar mellan de olika alternativen.

Laga mat i husbil

Fördelar med hemlagad mat

Nog känns det trevligt med hemlagad mat! Man tänker på gemensamma måltider, med gott om tid och kärlek till maten och familjen. Det går nog att komma på många olika fördelar. Här är några:

  • Matlagningen kan vara en trevlig stund tillsammans i familjen.
  • Man kan föra vidare traditioner och matlagningskunskap till barnen.
  • Man vet vad man stoppar i maten, och man har möjlighet att välja bra och näringsrika råvaror.
  • Man kan undvika att hälla i för mycket av sånt som inte är bra (t.ex. salt, som det ibland finns för mycket av i hel- och halvfabrikat)

Fördelar med hel- och halvfabrikat

Hel- och halvfabrikat låter inte lika genuint och mysigt, men jag kan ändå se att det kan finnas en del fördelar för hälsan ibland. Här är några exempel:

  • Barnfamiljen kan få en chans att känna sig mindre stressad.
  • Personer som inte klarar att laga en måltid från grunden (t.ex. personer med kognitiva funktionsnedsättningar) kan uppleva ökad självständighet.
  • Man kan få till en hyfsad måltid i situationer då man inte skulle hinna eller ha möjlighet att stå vid spisen.

Men är hel- och halvfabrikat ok då?

Hel- och halvfabrikat inkluderar massor av olika sorts mat, såsom soppor, korv, köttbullar, panerad fisk, färdiga såser, pastarätter, microrätter etc. Variationen är förstås stor, och vissa rätter är bättre än andra.

Ett relativt vanligt problem är att den här typen av mat innehåller för mycket salt. Det kan ibland också vara en större andel mättat fett än vad som är bra. Men, många hel- och halvfabrikat innehåller samtidigt många viktiga näringsämnen.

Det är nästan alltid bättre att välja hel- eller halvfabrikat jämfört med att till exempel välja snacks eller något liknande. Hälsoproblem i samhället handlar inte i någon större utsträckning om konsumtion av hel- eller halvfabrikat utan om helt andra saker, som till exempel konsumtion av söta drycker.

Ready to eat! Men inte så dumma!

Hur vet man vilken ”färdigmat” som är bättre och sämre?

Alla livsmedelsprodukter som innehåller flera ingredienser måste utrustas med en ingredienslista. Ingredienserna står i fallande ordning utifrån vikt, vilket innebär att den ingrediens som väger mest står överst. Ingredienslistan är därför en bra guide!

Livsmedel kan innehålla olika tillsatser som påverkar hållbarhet, konsistens, smak eller färg. Alla sådana tillsatser måste enligt lag beskrivas, och det är detta du ofta kan se som E-nummer. ”E” står för att ämnet är godkänt av EU (och alltså godkänt som ofarligt), och du kan söka upp alla ämnen i Livsmedelsverkets E-nummersök.

Summa summarum

Kontentan av detta är att det är härligt, bra och klokt att laga egen mat från grunden. Men, det går utmärkt att komplettera med hel- och halvfabrikat emellanåt, och du behöver inte ha dåligt samvete. Vi önskar en fortsatt fin söndag och vecka! Vill du läsa mer om mat och hälsa? Läs här:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev