Meny Stäng

Tips om hälsosam mat – när blir det pekpinnar?

Tips om hälsosam mat – när blir det pekpinnar? När man jobbar med hälsa och mat brottas man med detta jämt, jag lovar. Jag hade egentligen tänkt avsluta mitt onsdagstema om mat och hälsa, men jag fick förfrågningar om att fortsätta … och jodå, jag har mer att skriva om detta ämne!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Onsdagar om mat och hälsa

Detta är en reseblogg, men i väntan på att man kan resa är det ju perfekt att tänka på hälsan! Jag har doktorerat i folkhälsovetenskap (sammanlagt 9 års studier på Karolinska Institutet), och har bland annat inriktat mig på matvanor och fysisk aktivitet, så varför inte orda lite om det? Här är några av mina tidigare inlägg i serien:

Tips om hälsosam mat - eller kanske pekpinnar?

Tips, råd och information om mat – är det pekpinnar?

Något av det svåraste när man jobbar med folkhälsofrågor är nog hur man informerar på ett bra sätt. Det är knepigt – säg inget annat! Ett sätt att förstå det knepiga är att kika lite på olika etiska principer.

  • Godhetsprincipen – att göra gott
  • Icke skada-principen – att inte skada
  • Rättviseprincipen – att vara rättvis
  • Autonomiprincipen – att respektera människors egna beslut

Om man tittar på den nedersta principen så ska man ju respektera människors beslut och val, och det är väl det som kan provocera med matråd, att det känns som att man gör ett intrång i något så privat som vad människor har lust att äta. Varför ska samhället lägga sig i vad du äter till middag? Om det landar fel kan det definitivt kännas som pekpinnar.

Å andra sidan, om man tittar på de andra etiska principerna så är det svårt att helt undvika att informera. Om man vet att viss fisk innehåller tungmetaller och kan skada ett foster till exempel, då är det ju viktigt att informera om det. När det gäller rättviseprincipen handlar det också om att fundera hur informationen når alla, inte bara dig utan också den som kanske har en kognitiv funktionsnedsättning eller ett annat modersmål.

Råd om tips om hälsosam mat - blir det pekpinnar?

6-8 skivor bröd om dagen

Minns du den hånade kampanjen om ”Socialstyrelsen rekommenderar 6-8 skivor bröd om dagen” från 1970-talet? Det är myndigheterna som hånats för den, men faktum är att det var Brödinstitutet, alltså bageriernas PR-organ, som stod bakom. Money talks, som alltid. Men reaktionen på kampanjen säger väldigt mycket om hur man inte vill få kostråd. När någon trycker bestämda råd upp i ansiktet på en, som man inte har efterfrågat, så tycker man att det blir pekpinnar.

Bröd

Tips om hälsosam mat idag

Idag är samhällsklimatet helt annorlunda från 1970-talet, och det finns många röster som gör sig hörda. När det gäller mat och hälsa är det till exempel myndigheter, livsmedelsproducenter, hälsokostförsäljare, författare, bloggare och många, många andra. Var söker du information och tips om hälsosam mat? När irriterar du dig och tycker att informationen blir pekpinnar? Hur tycker du att man ska göra för att bra information också ska nå de som inte har samma möjligheter som du?

Fisk - tips om hälsosam mat, eller pekpinnar?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev