Billigt och nyttigt, går det? Kan man äta hälsosamt på budget? Jag (Helena) fortsätter min onsdagsserie om mat och hälsa, ur en folkhälsovetares perspektiv. Idag blir det lite tankar (och tips!) om att äta hälsosamt när man måste hålla hårt i plånboken.
Innehållsförteckning
“Jag har inte råd att köpa bra mat”
Lite då och då hör man människor säga att “jag har inte råd att köpa bra mat”, och då brukar man syfta på att bra mat är dyr medan “skräpmat” är billig. Jag skulle vilja utmana det här påståendet lite! Men först vill jag bekräfta att det naturligtvis finns utmaningar i att ha ett begränsad budget. Jag tror dock att de utmaningarna beror på fler saker än matpriserna.
Att ha en begränsad budget
Det finns förstås olika anledningar till att man har en begränsad budget. Man kanske till exempel är ensamstående, arbetslös, har ett lågavlönat jobb, har många barn hemma, är sjukskriven eller är student. Alla dessa omständigheter är kopplade till en rad olika förutsättningar som kan påverka vilka möjligheter man har. Vi har båda varit i situationer då vi varit tvungna att hålla extra hårt i plånboken, så vi vet att det kan vara tufft.
Kanske har man ett mindre flexibelt jobb eller jobbar på obekväma arbetstider, vilket gör att det är svårt att få till gemensamma måltider i familjen. Kanske saknar man bil, så det är knepigt att ta sig till en bättre och billigare butik. Kanske är sjukskrivning eller arbetslöshet kopplade till andra, betydligt jobbigare problem, så man inte har kraft och ork över att tänka på att laga hälsosam mat.
Det kan finnas många olika utmaningar, men jag tror inte att den största utmaningen handlar om priset på hälsosam mat egentligen. Om inte andra saker i livet sätter käppar i hjulen så finns det möjligheter att laga bra mat trots begränsad budget.
Hälsosam mat är inte alltid dyrare än ohälsosam
Det går förstås att lyfta fram exempel på när hälsosam mat är dyrare än ohälsosam. Torskrygg är till exempel dyrare än grillkorv. Men det finns också många exempel när det är precis tvärtom, som exempelvis:
- Kranvatten är billigare än läsk
- En hemlagad middag med fisk och potatis är billigare än hämtpizza
- En böngryta är billigare än en biffstek
- En lagom stor portion är billigare än en för stor portion
16 tips för att äta billigt och nyttigt – på samma gång
Här är våra bästa tips för att äta billigt och nyttigt på samma gång. Själva äter vi inte perfekt på något sätt, men vi försöker välja bra mat så ofta det går, och sedan lämna lite utrymme för sånt vi gillar bäst (vi vill till exempel inte avstå vin!). Hur som helst, här är våra bästa tips för att äta billigt och nyttigt!
- Lägg inte pengar på kosttillskott som vitaminer och mineraler i onödan – Lägg hellre pengarna på näringsrik mat. (Här kan du läsa om vem som behöver extra vitaminer och mineraler.)
- Ät inte rött kött (nöt, gris, lamm, vilt) för ofta – Bönor, linser och kikärtor är prisvärda och hälsosamma alternativ.
- Köp inte mer än cirka 125 gram kött per person och måltid – Komplettera måltiden med ris eller potatis, rotfrukter, grönsaker och kanske lite bröd. Då blir alla mätta!
- Köp ibland ännu mindre kött per måltid – Blanda till exempel bönor, kikärtor eller linser i grytan eller i köttfärssåssen.
- Laga grytor och soppor – Grytor och soppor kan lätt bli både hälsosamma och prisvärda. Fyll med bönor, rotfrukter och grönsaker.
- Njut av potatis – Potatis har fått ett oförtjänt dåligt rykte. Potatis är källa till C-vitamin, vitamin B6 och kalium, och mättar bra.
- Variera mellan olika rotfrukter, vilket är billigt och nyttigt – Morötter, palsternacka och rödbetor är fantastiska råvaror. Vi tycker att morötter är helt grymt goda när de är ugnsbakade!
- Välj grönsaker och frukt efter säsong – Att välja efter säsong är bra både för pris och miljö.
- Titta efter extrapriser i fiskdisken – Många fiskdiskar kan varje vecka ha bra priser på utvalda fiskar. Fryst fisk är också ett bra alternativ.
- Prova fisk i olika former – All fisk behöver inte vara dyr. Nu för tiden är det till exempel bra pris på lax. Prova att laga laxburgare istället för hamburgare. Sååå gott!
- Koka soppa på räkskal – Ibland kan man hitta bra pris på räkor. Om man sparar skalen kan man laga god soppa på dem dagen efter!
- Välj färdiga såser och röror med omsorg – Affärerna kryllar av snygga burkar med sött eller fett innehåll. Vi brukar istället köpa gräddfil och smaksätta på olika sätt. Funkar lika bra!
- Minska matsvinnet – Hur mycket mat slänger du? Det är lätt hänt, men att minska matsvinnet är bra både för plånboken och miljön.
- Välj kranvatten som måltidsdryck – Kyl gärna i kylskåp och smaksätt eventuell med lite citron.
- Välj restaurangbesöken med omsorg – Att äta ute kostar alltid en slant, och det gäller även för lunchrestauranger, snabbmatsrestauranger och take away.
- Välj sötsaker och snacks med omsorg – Självklart ska man ibland unna sig sånt som är lite extra gott! Köp lite mindre och njut av det ordentligt!
Hur tänker du kring att äta billigt och nyttigt?
Hur tänker du? Har du stött på några utmaningar som gör att det verkligen är svårt att få tag på bra mat, när man har en begränsad budget? Eller har du kanske fler tips på hur man kan äta billigt och nyttigt?
Monet säger:
Vi har ju bott permanent i Provence och förstås tagit med oss inspiration därifrån. Just nu ligger jag på svenskt sjukhus och förfäras över mathållningen här. Maten är sönderkokt och smaklös och kryllar av socker och kalorier. Potatis till allt. Kokt, mos, stuvad. Grönsaker? Urkokt blomkålsgratäng. Färdiga minimorötter, hackade inlagda rödbetor. Ingenting färskt. På tre dagar enbart kött: köttfärssås med spaghetti, isterband med mos, mos med rökt skinka, drypande fläsk med mjölig löksås och sönderkokt potatis. TVÅ sk fika erbjuds: på eftermiddagen kaffe, söta bullar och färdiga söta kakor. På kvällen(!) samma sak fast då kan man få ost och skinkmacka istället. Måltidsdryck: saft eller söta äppeljuicer. För en prediabetiker som jag är det här rena döden – mängder med kolhydrater, söta bakverk och söta drycker. Hur tänker man? Hemma äter vi mest fisk och skaldjur, stekt i olovolja eller i ugn med färsk svamp, tomater, broccoli och blomkål i olika varianter till. Ofta kokta haricoverts slungade i olivolja eller i smör med krossad vitlök. Pröva att göra samma med kokta morotsstavar. Gör mos av blomkålen, krydda och komplettera med oliver, ansjovis, lök, vitlök och färska örter och gör en tomatsallad med mozarella, färsk basilika och olivolja. Eller gör egen pesto, anchoiade och majonnäs. Framförallt: sluta med detta eländiga FIKA! Som har blivit kännemärket för Sverige! Som samtidigt blir allt fetare! I Frankrike äter man tre rätter men små och varierade. Efterrätt är aldrig sötsaker utan ofta en youghurt eller ost. Ibland en creme brulee. Ägg är bortglömt i Sverige, amvänds mest till pannkakor eller sockerkakor? Det äts mycket onyttigt i Frankrike också, mycket pommes frites, vitt bröd och snabbmat och sjukhusmaten är lika eländig som den svenska. Men man vet i grunden vad som är nyttigt och krig och annat har lärt att inte slänga mat., hushålla och vara kreativ med råvarorna som ofta köps på fe lokala nymarknaderna. Lokala ekologiska grönsaker mest!
09 december 2020 — 9:16
Helena säger:
Tråkigt att höra att du ligger på sjukhus! Och att maten är dålig! Hoppas att det inte är något allvarligt och att du snart får komma hem! Tack också för många bra mattips!
09 december 2020 — 21:17
Arne Lindh säger:
Precis så har vi tänkt, och genomfört, sedan vi kom hem från Bornholm i augusti. God öl och mycket mat gjorde att vågen stannade på 102,6 kg för min del. Sedan dess har jag slutat äta på kvällarna, äter nästan aldrig ost och snacks. Mer grönt, mer fisk. Förutom att jag gått ner 12,6 kg har vår matkontot minskat med ungefär 2000 kr i månaden utan att vi äter sämre, tvärtom, eller har tråkigt. Nu ser jag fram emot att vara tillbaka på 80-talet om några dagar.
Arne Lindh, 90,2 kg.
09 december 2020 — 9:51
Helena säger:
Bra jobbat!!!! Respekt! Vi gör en liknande resa, men har inte kommit lika långt … Peter behöver gå ner i vikt och har gått ner ett gäng kilon nu, men har ännu fler kvar. Jag hänger på 😉 Fint att höra att ni samtidigt får bättre budget och inte har tråkigt!!!
09 december 2020 — 21:20
Ditte säger:
Jag tror det mycket handlar mycket om prioritering. Vad man väljer att lägga pengarna på. Och så även om man inte har så mycket att spendera. Andra saker som telefoner, netflix och konsumtion som man inte behöver tar sin beskärda del. Skulle man skriva upp på vad man lägger pemgarna en månad så skulle det nog bli en överraskning för vissa. Kan inte alls påstå att jag som pensionär har en budget som direkt är begränsad men inte obegränsad heller. Men vi satsar på “bra” mat , något jag är uppvuxen med. Då lagad min mamma allt från grunden och det har jag i princip fortsatt med. Vi köper kravmärkt kött och fisk och i övrigt bra råvaror. Har inga problem att hitta “bra” råvaror. Men detta kan ju variera var i landet man bor.
I övrigt tror jag på att göra en veckomeny och handla ett par gånger i veckan och vad gäller frukt och grönt köpa det som är i säsong.
09 december 2020 — 11:01
Helena säger:
Prioritering är nog ett bra ord, både i detta och många andra sammanhang. Precis som du säger så kan det nog bli en aha-upplevelse om man skriver upp utgifterna. Att planera sina inköp är bra, det tror jag också på!
09 december 2020 — 21:22
Bara brittiskt säger:
Härligt inlägg. Dock köper jag inte avsaknad av bil som en anledning. Det kostar ju ett par tusenlappar att ha bil (mer i storstad men där har man ju fler butiker). De pengarna kan man ju handla lokalt för istället och därmed hålla liv i sitt närområde.
Visst är det sanslöst vad med socker det är i färdiga såser (och kryddblandningar!)
09 december 2020 — 11:26
Helena säger:
Kanske var inte bil det bästa exemplet. Jag ville mest tydliggöra att man kan ha olika förutsättningar. Själv upplevde jag kanske, som student i Stockholms innerstad, att jag handlade till ganska dyra priser. Å andra sidan håller jag med om att jag slapp betala för att ha bil. Och kanske finns det andra exempel som är mer relevanta. Man vet att gemensmamma måltider i familjen har en positiv betydelse, och i familjer där man inte får till det (av olika anledningar) så har man sämre utgångspunkt. Det påverkar ju också om man kan språket, vilka attityder som finns i omgivningen etc etc. Och ja, verkligen, färdiga såser och kryddblandningar osv kan vara en fälla, både för hälsan och för ekonomin!
09 december 2020 — 21:28
blandare svart säger:
Jag älskar verkligen ditt perspektiv. Bra jobbat!
09 december 2020 — 13:31
Ann säger:
Alltså fiskpaketet i ugn, ja tack!
Jag har precis försökt komma på nya sätt att äta mer fisk, nu när världen är så grå så att man får i sig mer D-vitamin, och det där är ju ett perfekt sätt!
09 december 2020 — 14:43
Helena säger:
Fisk i paket är sååå gott! Här är förresten ännu fler tips på fiskrecept: https://www.freedomtravel.se/2020/06/recept-pa-fisk/ Hälsningar fiskälskarna 🙂
09 december 2020 — 21:29
Frido säger:
Intressant!
Här är frysen överfull av viltkött. Villtkött är ju på inget sätt gratis (licenser, utrustning, TID att flå och stycka djuren mm) men billigare blir det såklart i längden då köttgrytan eller steken inte behöver inhandlas på ica.
Läste en gång en kommentar på nån blogg där billig mat hade diskuterats. Då kom det ett tankeväckande svar från en som inte hade några pengar. Folk tipsade om broccolisoppor osv men sen skulle det alltid vara lite ditten och lite datten i soppan, det blir ju mycket godare om man tillsätter xxxx… Men för den här personen var väl i princip broccoli salt och vatten allt som fanns och som kunde finnas.
Håller helt med om potatisen. Eftersom jag arbetar i grundskolan äter jag så mycket kokt potatis att jag blir urled på det. Men hemma kokar jag ofta en rejäl potatiskastrull och har dem sen i kylen. Pyttipanna är nämligen toppmat! Jag tar gärna ett stekt ägg till. Mums!
Tack för intressanta onsdagsinlägg
09 december 2020 — 15:01
Helena säger:
Vad roligt att höra att du gillar onsdagsinläggen!! Intressant också med dina reflektioner kring både viltkött och billig mat. Har ni kanske tillgång till viltkött själva eftersom du skriver om detta? Grönsaksoppor kan ju vara bra, men om det inkluderar att man ska köpa allt från mixer (!) till olika kryddor så blir det inte längre lika billigt. Väldigt sant!!! Man kan äta bra för en billig peng, men man måste också förstå och respektera utmaningarna!! Man kan förstås bli trött på potatis, håller med! Men den går ju ändå hyfsat bra att tillaga på olika sätt, tycker vi. Och så kan man variera med andra rotfrukter och grönsaker. Vi gillar palsternacka, morötter och blomkål 🙂
09 december 2020 — 21:37
bmlarsreseblogg säger:
Bra inlägg!
Visst går det att laga bra, nyttig och god mat även om budgeten är begränsad. Att laga mat från grunden är väl nästan en självklarhet. Sedan tycker vi det är helt otroligt när vi ser hur mycket portionsförpackad fryst färdigmat det säljs, billigt, jovisst men hur mycket näring är det i portionerna och är det gott?? Knappast!!
09 december 2020 — 16:56
Helena säger:
Visst är det bättre (och godare) om man kan laga maten själv!! Håller helt med! Sedan kan jag iofs se vissa poänger med färdigpackad mat också. Det finns många människor idag som kanske inte klarar matlagningen själva, kanske äldre personer eller personer med funktionsnedsättning. Då kanske färdigpackad fryst mat ändå ger möjlighet till ett självständigt liv. Metoden frysning är skonsam och tar inte bort näring, men en del av de här måltiderna behöver kompletteras, till exempel med frukt och grönsaker. En del är för små, så man även kan behöva komplettera med bröd. Och om man inte behöver är det förstås bättre att laga själv, håller med!
09 december 2020 — 21:42
BP säger:
Väldigt bra skrivit! Jag tycker att mat ska vara en fröjd att äta både med magen och ögonen. Då falla snabbmat bort direkt. Redan där har jag sparat några tior, för McDonalds är långt ifrån billigt och definitivt inte nyttigt.
Vi unnar oss god mat som vi hoppas är lite nyttig också, även om vi inte är några grönsaksälskare, men det finns ju sallader. Sedan får det bli en blandning av kött och fisk/skaldjur beroende på säsong.
09 december 2020 — 19:27
Helena säger:
Vad roligt att höra att du gillade inlägget! 🙂 Man får försöka hitta sin egen “melodi” och balans mellan vad som är hälsosamt och vad man trivs med!
09 december 2020 — 21:44
Lena - gott för själen säger:
Jag tror att det handlar om en blandning av bekvämlighet och okunskap. Det är bekvämt att handla det man alltid brukar handla. Många tänker inte på att mat med “större prislapp” ofta är mera innehållsrik på sånt som är nyttigt och mättande. Man behöver alltså inte lika mycket. En dyrare falukorv innehåller ofta mera kött. En billigare falukorv innehåller mera utfyllnad som inte håller en mätt lika länge, tänker jag.
Intressanta inlägg det här!
Kram Lena
16 december 2020 — 9:49