Meny Stäng

Jogga på vintern – kläder efter väder

Annons

Jogga på vintern, kan man göra det? Ofta lyfter man fram att det som är bra med jogging är att man inte behöver någon speciell utrustning. Det är nästan sant, men man behöver ett par bra skor och på vintern behöver man också tänka till lite extra.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Kan man jogga på vintern?

Man kan absolut jogga på vintern, men man behöver förstås planera kläderna. Om det är riktigt kallt kan man behöva tänka till lite extra, särskilt om man tränar hårt. Vi är vardagsmotionärer och har inget intresse av att pusha extremt hårt. Det är dessutom väldigt sällan det är runt 10 minusgrader eller kallare här i Stockholm, så de dagarna hoppar vi helt enkelt över att springa.

Jogga på vintern

Om man bor i norra Sverige, där det ofta är så här kallt, kan vi förstå att man tänker annorlunda. Läs gärna vår resebloggarkollega Drydens inlägg om Löpträning när det är riktigt kallt. Han bor i Östersund och kör ”Runstreak” (springa varje dag), så han vet vad han pratar om.

För oss handlar ”jogga på vintern” oftast om att jogga i temperaturer mellan plus fem och minus fem, eller möjligtvis något kallare. Men redan i de här temperaturerna behöver man bra kläder!

Kläder för väder

Vad ska man ha på sig när man ger sig ut för att jogga på vintern? Det vi insett är att det gäller att hitta en balans: inte för mycket och inte för lite kläder. Hur mycket kläder man behöver är individuellt. Vi möter en del joggare som har väldigt lite på sig (shorts i december!), men vi antar att de kan hålla ett konstant högt tempo, och därmed håller upp värmen.

Vi, som är vardagsmotionärer och måste gå emellanåt, vi behöver mer kläder. Sikta gärna på så kallade funktionsmaterial och tänk lager på lager. Detta är vad vi har på oss när vi joggar på vintern:

 • Långa träningstights
 • Värmeshorts/värmekjol ovanpå tightsen
 • Tröjor lager på lager
 • Värmeväst
 • Tunn vindtät jacka
 • Mössa, buff/halsvärmare och vantar
 • Bra gympaskor
 • Vätskebälte (Helena)

En annan variant är att ha fodrade löparbyxor eller underställ. Vi valde helt enkelt att fortsätta köra med våra vanliga tights, men komplettera med värmeshorts/värmekjol. De senare hittade vi på Stadium. Vätskebältet är det säkert många som klarar sig utan. Jag (Helena) kan inte jogga upp för en enda backe utan att dricka vatten (oavsett årstid), så för mig är det nödvändigt.

Vad ska man ha för skor när man joggar på vintern?

Vi köpte båda nya joggingskor den här vintern. Jag (Helena) köpte ett par vanliga men lite mer rejäla joggingskor. Peter köpte ett par med dubbar. Båda har för- och nackdelar kan vi säga!

Peters är oerhört bra när det är isigt och halt. Då går han stabilt och jag (Helena) måste hålla i honom. Å andra sidan låter hans skor mycket om man går in i en affär … Mina är lite mer ”all round”. Hans är extra bra på vintern, men behöver kompletteras.

Jogga på vintern - skor

Vad ska man tänka på när man joggar på vintern?

Vi brukar jogga i Karlbergs slottspark bakom Karlbergs slott i Solna, nära Stockholm. Här finns fina joggingspår och härlig natur, men naturlgtvis blir det lite annolunda på vintern.

Karlbergs slottspark
Jogga på vintern

Några saker att tänka på när man joggar på vintern:

WIFI.se
 • Det kan vara mörkt. Man kan behöva reflexer och i vissa fall pannlampa.
 • Det är tyngre att springa i snö. Man kanske inte orkar lika långt.
 • Det kan vara halt. Se upp så du inte halkar och skadar dig.
 • Värm gärna upp ordentligt. Att värma upp kan vara extra viktigt för dig som känner av kylan mycket i kroppen eller lungorna.

Brukar du jogga på vintern? Varför/varför inte?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev