Meny Stäng

Karlbergs slottspark – motionsspår och sevärdheter

Annons

Karlbergs slottspark ligger bara några minuters promenadväg från där vi bor. Ändå tog det flera år innan vi upptäckte att det finns superfina motionsspår där. Ännu mer överraskande var att vi upptäckte massor av sevärdheter, så en dag var vi tvungna att ta med oss kameran.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Karlbergs slottspark

Karlbergs slottspark ligger bakom Karlbergs slott, där Militärhögskolan Karlberg finns idag. Slottet ligger i Solna, men gränsar till både Vasastan och Kungsholmen i Stockholm. I öster gränsar slottet och parken mot Pampas marina, där vi bor i vår husbåt.

Motionsspår i karlbergs slottspark

Vi har laddat mentalt för vår nya träningsperiod ett tag, och i samband med det hittade vi plötsligt motionsspåren i Karlbergs slottspark. Det känns konstigt att vi bott intill den här parken i över fem år utan att ha haft koll på den, men också lite kul att bli positivt överraskade. Här finns grönt, rött, gult, vitt och blått motionsspår – alla med olika längd. Men det finns också mycket att se i parken!

  • GRÖNT SPÅR: Lätt och jämt underlag – 1036 meter
  • RÖTT SPÅR: Medellätt och kuperat – 1500 meter
  • GULT SPÅR: Medellätt och kuperat – 1550 meter
  • VITT SPÅR: Medelsvår, en rejäl backe – 2550 meter
  • BLÅTT SPÅR: Svår, två rejäla backar – 3880 meter

Karlbergs slott

Först och främst måste vi förstås nämna själva slottet! På 1600-talet bildades ett säteri som fick namnet Karlberg, och år 1634 byggdes ett större stenhus som utgör kärnan i dagens byggnad. Huset köptes av Magnus Gabriel De la Gardie, som lät bygga det slott som vi kan se idag.

Karlbergs slott
Karlbergs slott sett från Kungsholmen
Karlbergs slottspark
Till vänster Karlbergs slott, i mitten Rörstrandslott, till höger Stockholm år 1662. Bild Suecia verket

De la Gardie tvingades så småningom sälja på grund av ekonomiska problem och Johan Gabriel Stenbock tog över. År 1688 övergick slottet i kunglig ägo. Karl XI och hans hustru, drottningen Ulrika Eleonora, bodde ofta på slottet på somrarna och startade även ett barnhem här.

Slottet fungerade som kungligt lustslott fram till 1792, då Gustav III bildade Kungliga Krigsakademin på Karlberg. Idag utbildar man här 300 yrkesofficerare och blivande yrkesofficerare om året.

Karlbergs slott
Karlbergs slott sett från Karlbergs slottspark
Karlbergs slottspark
Suecia verket

Karlbergs slottspark

Magnus Gabriel de la Gardie byggde inte bara ett slott, utan lät också uppföra en påkostad barockpark med planteringar, terrasser och dammar. Parken fullbordades av arkitekten Nicodemus Tessin den yngre. Under 1700-talet gjordes parken om till en engelsk park med promenadvägar och trädplanteringar, enligt tidens mode.

Karlbergs slottspark

Sevärdheter i Karlbergs slottspark

När vi första gången promenerade runt i Karlbergs slottspark blev vi väldigt överraskade av alla olika sevärdheter vi stötte på. Nästa gång tog vi med oss kameran, och nu kan vi visa vad vi hittade!

Karlbergs slottspark

Karl XII:s EK

När man går in i parken från slottet stöter man snart på en enorm ek, som har en omkrets på 640 centimeter. Eken har fått namnet ”Karl XII:s ek”, eftersom det sägs att den unge prins Karl (född 1682) brukade leka här tillsammans med sina syskon Ulrika Eleonora och Hedvig Sofia. Eken har med andra ord stått här i mer än 300 år.

Karl XII:s ek

Runstenen

Inte så långt från den pampiga eken hittar man en stor runsten. Stenen är från 1000-talet och texten berättar att ”Anund och Torfils de läto resa stenen efter Åsgöt”. Stenen hittades första gången 1885, på ett område vid Karlbergsvägen. Därefter försvann den, och hittades först 1921, på en sopstation vid Solnavägen, delvis täckt av jord. 1922 flyttades den till Karlbergsparken.

Runsten i Karlbergs slottspark i Stockholm

von Döbelns sten

Von Döbelns sten är en minnessten som restes 1815, på initiativ av kronprins Oscar (senare Oscar I) till ära av hans ordonnansofficer Wilhelm von Döbeln. Von Döbeln var kadett vid Karlberg 1802-1805, hade en imponerande militär karriär och sköts slutligen till döds i leipzig 1813.

Von Döbelns sten

Minnessten över Krigsskolans 100-åriga tillvaro på Karlberg

När man promenerar runt på stigarna eller bland kullarna stöter man på flera olika minnesstenar. En sten påminner om Krigsskolans 100-åriga tillvaro på Karlberg, och denna avtäcktes av H.M. Konung Oscar II år 1892.

Karlbergs slottspark

Fyverkarhuset

Kruthuset som det också kallades är troligtvis ritat av Adolf Fredrik Wijnbladh i slutet av år 1790. Här förvarades krut och explosiva varor och kadetterna kallade detta för ”artillerivetenskap”

Huset ligger avskilt från övriga byggnader med risk för explosion i Karlbergparken. Dessa ammunitionsförråd användes ända till i mitten av 1900-talet.

Minnessten över krigsskolans 200-åriga tillvaro på Karlberg

En annan sten påminner om Krigsskolans 200-åriga tillvaro på Karlberg, och denna avtäcktes av Konung Carl XVI Gustaf 1992.

Minnessten i Karlbergs slottspark

Pompes grav

Karl XII:s hund Pompe (den förste) har en egen grav i Karlbergs slottspark. Hunden dog på Karlberg år 1699. Pompe nummer två dog i Polen och Pompe nummer tre dog i Ungern.

Pompes grav i Karlbergs slottspark i Stockholm

Sprängstenen

Under andra världskriget 1942-07-29 i beredskap övade reservofficerare från Bohusläns regemente ”minutläggning och minröjning” med skarp minmaterial i Karlbergsparken. En skarp mina utlöstes av materialfel, vilket ledde till att två minor till utlöstes av tryckvågen. Sex kadetter omkom och tre blev splitterskadade.

Neptuni tempel eller Dianas tempel

Gustav III lät 1792 arkitekten Carl Christoffer Gjörwell uppföra ett klassicistiskt tempel till sjöguden Neptunis ära. Under 1700-talet började templet kallas för Dianas tempel, kanske för att man blandade ihop med det Magnus Gabriel De la Gardies jakttempel Dianeberg vid Dianas kulle i Karlbergsparken.

Neptunis tempel i Karlbergs slottspark

Fint att promenera i Karlbergs slottspark

Framför allt är det fint att promenera runt i Karlbergs slottspark. Här finns både fina motionsspår och mer ”vild” natur, och många olika byggnader som tillhör Militärhögskolan Karlberg.

Ibland behöver man inte gå så långt hemifrån för att hitta natur eller sevärdheter att fota. Den här gången räckte det med tio minuters promenad för vår del. Vad finns det för något intressant att se och uppleva i närheten där du bor?

Karlbergs slottspark
Karlbergs slottspark

Prenumerera på vårt nyhetsbrev