Meny Stäng

Filmstaden Råsunda i Solna – 100 år av filmhistoria

Annons

Filmstaden Råsunda fungerar idag som bio, även om det just nu är stängt på grund av pandemin. Förr var detta Sveriges Hollywood. Över 400 filmer spelades in här, och marken trampades av kändisar som Ingmar Bergman, Ingrid Bergman och Greta Garbo.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Filmstaden Råsunda

Filmstaden Råsunda är som en egen liten stadsdel med sina vackra kulturminnesmärkta byggnader. När vi bodde i Sundbyberg var vi ibland här på bio. Nu stannade vi till under en av våra cykelturer, och passade på att kolla in utställningen om Filmstadens 100-åriga historia. Oväntat intressant!

En modell över Filmstaden Råsunda

Filmstaden Råsunda ligger i området Råsunda i Solna kommun, nära gränsen till Sundbyberg och strax norr om Stockholm. Råsunda är för övrigt ett väldigt fint område med många vackra och charmiga hus.

Råsunda i Solna

100 år av svensk filmhistoria

Förra året, 2020, firade Filmstaden att det gått hundra år sedan lokalerna invigdes. En bit ifrån stadens sus och brus byggde man kanske världens mest moderna filmstudio. Här skapade Victor Sjöström och Mauritz Stiller sina klassiska stumfilmer och här gjorde Greta Garbo och Ingrid Bergman stjärnroller som tog dem hela vägen till Hollywood.

Filmstaden Råsunda

Under perioden gjordes mer än 400 filmer i Filmstadens ateljéer, av och med Ingmar Bergman, Sickan Carlsson, Hasse och Tage och många, många flera. Ofta använde man kulisser, så att det såg ut som att man var någon helt annanstans i världen. När man spelade in filmen Intermezzo 1936 (med Ingrid Bergman och Gösta Ekman) skulle man till exempel spela in en scen i Tyrolen – men en kuliss i Råsunda var förstås billigare.

På slutet av 1960-talet hade tiderna förändrats och Svensk Filmindustri började lämna Råsunda, men i ytterligare några decennier spelades många stora filmer in. På 1970-talet lockade bland annat Utvandrarna och Pippi Långstrump på de sju haven en enorm publik.

Greta Garbo, Ingrid Bergman och Ingmar Bergman

Det är många enormt stora stjärnor som passerat genom Filmstaden Råsunda i Solna. Vad sägs om Greta Garbo, Ingrid Bergman och Ingmar Bergman? Den unga statisten Greta Gustafsson var säkert lycklig när hon på 1920-talet till slut fick en stor roll i Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga.

Några år senare följde hon med regissörerna Mauritz Stiller och Victor Sjöström till Hollywood och tog artistnamnet Garbo. Och resten är, som man brukar säga, historia. Idag finns en väg på området, som är uppkallad efter den stora stjärnan.

Greta Garbos väg

Ingrid Bergman debuterade i Munkbrogreven 1934 och två år senare fick hon sitt genombrott i Intermezzo mot Gösta Ekman. Senare kom hon att bli en av världens största filmstjärnor och vann tre Oscar.

År 1945 regisserade Ingmar Bergman sin första film Kris. Han kom senare att göra klassiska filmer som Sommarnattens leende, Det sjunde inseglet, Viskningar och rop och Fanny och Alexander.

Ingmar Bergman - Filmstaden Råsunda i Solna

Backstugan, Regissörsvillan och Portvaktsstugans våffelcafé

Backstugan är ett speciellt och vackert hus på Filmstadens område, dit man kunnat komma för att avnjuta klassiska vällagade måltider. Just nu är det stängt på grund av pandemin, och eftersom det också är nya ägare verkar framtiden vara lite oklar.

WIFI.se
Backstugan vid Filmstaden Råsunda

Regissörsvillan, som ligger på den aktningsvärda adressen Ingmar Bergmans torg 1, fungerar däremot fortfarande som restaurang samt konferens- och festlokal. Här ska man bland annat kunna äta norrländska tapas, med en massa godsaker som västerbottenostpaj, gravad fjällröding och älgköttbullar. I Portvaktarstugan ska det dessutom finnas ett mysigt café i 1920-talsstil.

Filmstaden Råsunda – spännande filmhistoria!

Alltså, vilken spännande filmhistoria vi har i Sverige. Vilka filmstjärnor och vilka filmer! När vi gick här tänkte vi att det är lite synd att det inte visas upp mer. Varför inte ett stort, modernt, interaktivt filmmuseum? Det skulle vara häftigt, skulle det inte?

Filmstaden Råsunda

Se mer i Solna

Befinner du dig i Solna och vill se och uppleva mer? Två fina utflyktsmål som vi kan tipsa om är Hagaparken och Ulriksdals slott.

Göra i Uppland
Vill du ha fler tips på saker att göra i Uppland? Klicka här!

Har du besökt Filmstaden Råsunda?

Har du besökt Filmstaden Råsunda, för bio, utställning eller kanske restaurangbesök? Har du minnen av några av alla de filmer som spelats in här? Berätta gärna!

Fakta om Filmstaden Råsunda

  • Adress: Greta Garbos väg 9 samt 11-13
  • Kommun: Solna
  • Läs mer: Du hittar mer info på Filmstadens webbplats samt bion

Byggnader på området

  • Portvaktsstugan: Förr var denna stuga bemannad dygnet runt, och portvakten hade hjälp av två vakthundar.
  • Administrationshuset: Här hade produktionsledningen sina lokaler. På 1940-talet arbetade över 400 människor här.
  • Laboratoriehuset: I denna byggnad framkallades och kopierades all film.
  • Regissörspaviljongen: I denna lilla paviljong hade filmregissörerna sina arbetsrum.
  • Lilla ateljén: Här spelades alla klassiska stumfilmer in.
  • Backstugan: Detta hus har nästan hundra år på nacken och användes förr som personalmatsal åt de som jobbade inom svensk filmindustri. Stugan har använts som kuliss i olika filmer, bland annat Intermezzo från 1936. Har under lång tid fungerat som restaurang.

Aktiviteter vid Filmstaden Råsunda

Observera att många av följande aktiviteter kan vara inställda under pandemin. Se biografens samt Filmstadens webbplatser för aktuell info.

  • Bio: Filmvisning i tre salonger med namnen Annalisa Ericson, Nils Poppe och Sickan Carlsson. 
  • Evenemang: Många olika evenemang arrangeras, som till exempel filmvisningar, filmklubb, guidadde visningar, berättarkvällar, utställningar, Filmstadens Dag, Filmstadens julmarknad och allsång.
  • Aktiviteter för skolor: Skolbio och skolguidningar.
  • Audioguide: Det finns en audioguide som berättar om historien. Turen tar cirka 30 minuter och audioguiden kan hyras i Portvaktsstugan under dess öppettider.
  • Filmstadens vänner: Vänförening, där man stöder föreningen och ges rabatter och inbjudningar.

Service och matservering

  • Portvaktsstugan: Kafé med våfflor och kakor på traditionellt vis.
  • Regissörsvillan: Restaurang, konferens och fest (Ingmar Bergmans torg 1)
  • Presentbutik: Liten butik med filmaffischer, filmer från förr med mera.

Hitta till Filmstaden Råsunda

  • Kommunalt: Filmstaden Råsunda ligger precis intill tunnelbanestation Näckrosen (blå linje). Det går också bussar (sök lämplig linje på sl.se).
  • Bil: Kör mot Solna och Råsundavägen. Ta av på Greta Garbos väg.

Filmstaden Råsundas historia

  • Början av 1900-talet: Svenska Bio och Charles Magnusson samlade internationell filmexpertis i Sverige.
  • 1912: Mauritz Stiller och Victor Sjöström engagerades som regissörer.
  • 1917: Victor Sjöströms film ”Terje Vigen” hade premiär. Filmen gjorde stor internationell succé och inledde en period då Sverige blev världsledande inom film.

1920-talet

  • 1919-1920: Filmstaden Råsunda byggdes på mark där det tidigare funnits en strutsfarm (det var på den här tiden modernt med plymer i hattarna). Arkitekt var Ebbe Crone, som använde en 1920-talsklassicistisk byggnadsstil. Byggnadsentreprenör var Kreuger & Toll. På Ivar Kreugers inrådan bildades AB Svensk Filmindustri genom en sammanslagning mellan Svenska Bio och Skandia i Stocksund.
  • Hösten 1919: Redan innan anläggningen var färdig spelades den första filmen in, ”Körkarlen” av Victor Sjöström.
  • 1920-talet: Den unga statisten Greta Gustafsson fick till slut en stor roll i ”Gösta Berlings saga”, med manus av Selma Lagerlöf.
  • 1929: Den första svenska ljudfilmen, ”Säg det i toner” med Elisabet Frisk och Håkan Westergren spelades in i Filmstaden.

1930-talet

  • 1930-talet: Talfilmen slog igenom. Tiderna var tuffa i Sverige, och människor uppskattade lättsam upplyftande underhållning som så kallade ”Pilsnerfilmer”. Skådespelare under denna tid var till exempel Tutta Rolf, Sickan Carlsson, Nils Poppe, Thor Modéen och Anna-Lisa Ericson.
  • 1934: Ingrid Bergman debuterade i ”Munkbrogreven”.
  • 1936: Ingrid Bergmans genombrott kom i ”Intermezzo” mot Gösta Ekman.

1940-talet

  • 1940-talet: Ingmar Bergman debuterade. Andra namn från denna tid är Hasse Ekman, Gustaf Molander och Alf Sjöberg.
  • 1944: Succéilmen ”Hets” kom, i regi av Alf Sjöberg efter ett manus av en ung Ingmar Bergman.
  • 1945: Bergman regisserade sin första film ”Kris”, vilken har i efterhand dömt ut som katastrof. Han betedde sig illa och fick sparken från Filmstaden Råsunda, men efter framgången med ”Musik i mörker” välkomnades han tillbaka.

1950- och 1960-talet

  • 1950-talet: Ingmar Bergman hade måna succéer med filmer som ”Sommaren med Monika”, ”Sommarnattens leende”, ”Smultronstället” och ”Det sjunde ineglet”.
  • 1954: Den första färgfilmen spelades in i Råsunda. Gustaf Molander (som regisserat över 50 filmer i Filmstaden Råsunda!) filmatiserade ”Herr Arnes penningar”.  
  • 1960-talet: Ny teknik och nya influenser kom, och regissörerna ville filma i riktiga miljöer. Ateljéerna passade inte längre, och dessutom stördes man mer och mer av ökad trafik, bebyggelse och flygplan.
  • 1969: Svensk Filmindustri lämnade Filmstaden och flyttade till mindre lokaler i Stocksund. Verksamheten minskade kraftigt, men filmer spelades fortfarande in.

Modern historia

  • 1970-talet: Stora filmer under den här perioden var ”Utvandrarna” och ”Pippi Långstrump på de sju haven”, som delvis spelades in i Filmstaden Råsunda. Statens scenskola och Riksteatern använde lokalerna för teater.
  • 1990-talet: Skanska köpte marken för att bygga bostäder, men den ekonomiska krisen satte stopp. Samtidigt arbetade föreningen ”Bevara gamla Filmstaden” för att rädda området. Produktionsbolag hyrde lokalerna, och film spelades in igen, t.ex. ”Glasblåsarns barn”, Veranda för en tenor”, ”Bert – den siste oskulden” och tv-serien ”Skärgårdsdoktorn”.
  • 1999: De sista filmerna producerades på Filmstaden Råsunda. Det blev barnfilmen ”En liten julsaga” och ”Happy End”.
  • 2001: Biografen öppnade.
  • 2002: Sedan 2002 arbetar Stiftelsen Filmstadens Kultur för att levandegöra filmarvet i Filmstaden. 
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev