Meny Stäng

Lötsjön och Råstasjön – natur i Solna och Sundbyberg

Annons

Lötsjön och Råstasjön, som ligger i Sundbyberg respektive Solna, är två fina sjöar med ett rikt fågelliv. I området runt Golfängarna finns också möjlighet att promenera, cykla, träna på utegymmet, ha picknick, fika på caféet Gröna stugan eller kanske spela fotboll eller bangolf.

Lötsjön och Råstasjön – två fina fågelsjöar

Vi har spenderat mycket tid vid både Lötsjön och Råstasjön. Vi bodde i Sundbyberg under många år, och då gick vi ofta till området runt Lötsjön för att promenera, jogga eller ha picknick. På den tiden bodde vi utan uteplats eller balkong, och då var det perfekt att ha nära till Golfängarnas grönområde. Här finns fina promenadvägar genom vacker natur, möjlighet till olika aktiviteter och massor av fåglar.

Fågelskylt vid Lötsjön

Lötsjön i Sundbyberg

Lötsjön och Golfängarna är som en grön oas i Sundbyberg. Området runt sjön är oerhört populärt och fina dagar strömmar människor hit för att promenera, jogga, ha picknick eller utöva olika sporter. Sedan 2017 är Lötsjön-Golfängarna naturreservat.

Lötsjön i Sundbyberg

Lötsjön ligger nära Duvbo tunnelbanestation i Sundbyberg, och gränsar i andra änden till Råstasjön i Solna.

Olika åsikter om svanfamilj i Lötsjön

En nyhet i sjön sedan vi bodde i Sundbyberg är den stora ”svanfamiljen”. Kommunen har valt att förgylla området med olika djur som lyser upp när det mörknar, och sedan tidigare finns ett par rådjur som lyser i guldfärg.

Nu har tre svanar landat, varav den största är fem meter lång och 2,30 meter hög. Som vanligt när man installerar något nytt har det varit debatt i sociala medier. Många gillar svanarna, men andra tycker att de är fula eller onödiga. Svanarna är inga konstverk utan en slags industriproducerad dekorbelysning, men vi gillar dem ändå. Djur passar in i miljön tycker vi, och all extra belysning kan vara bra för att skapa trygghet.

Lötsjön i Sundbyberg

Fika i Gröna stugan

Gröna stugan är ett mysigt litet café med en omtyckt uteservering precis intill Lötsjön. Förr brukade vi komma hit och äta rimmad lax med dillstuvad potatis. Nu är menyn nog en annan. Här hittar man smörgåsar, bakverk och dagens lunch, och när ”Bistro Lötsjöpaviljongen” håller öppet finns det också en lite lyxigare meny. Lokalen kan dessutom bokas för fest och bröllop.

Gröna stugan vid Lötsjön

Fågelliv vid Lötsjön

Lötsjön är ingen badsjö utan en fågelsjö, och det finns verkligen massor av fåglar här. Vissa tider ser man stora flockar av kanadagäss eller vitkindade gäss på de öppna gräsytorna. Det finns också gott om gräsänder, sothönor, svanar och massor av andra fåglar. På våren och hösten är Lötsjön rastplats för flyttfåglar, varav vissa är långväga resenärer från Arktis eller Afrika.

Sundbybergs stad sköter reservatet så att så många fåglar som möjligt ska trivas, bland annat genom att ha växter som ger bär och frön året om. Staden matar också fåglarna med ekologiska solroskärnor på vintern.

Golfängarna vid Lötsjön

Området runt Lötsjön kallas Golfängarna efter Råsunda golfbana, som öppnade här 1912. Nu används de stora gräsmattorna och ängsmarkerna för fotboll, picknick och andra aktiviteter. Ängsmarkerna gör att det finns en stor artrikedom. På bara en kvadratmeter av en äng kan man hitta 50 olika växtarter.

Aktiviteter vid Lötsjön och Golfängarna

Varje gång vi kommer till Lötsjön och Golfängarna fascineras vi av allt man kan göra. Nu var utbudet dessutom ännu bättre än det varit tidigare. De har nämligen byggt ett nytt, riktigt fint, utegym samt en lekplats som är så ny att den inte ens öppnat ännu. Här är lite exempel på vad man kan göra:

Vill du få vårt nyhetsbrev?
 • Utegym
 • Lekplats
 • Bangolf
 • Fotboll
 • Hundrastgård
 • Picknick i gräset
 • Fika i Gröna stugan
 • Olika event, som till exempel löptävlingar och nationaldagsfirande
Utegym vid Lötsjön
Lekplats vid Lötsjön

Råstasjön i Solna

Strax intill Lötsjön ligger Råstasjön, och om man vill kan man promenera eller jogga runt båda i samma sväng (cirka 5 kilometer totalt). Råstasjön ligger i stadsdelen Råsunda i Solna, inte långt från Friends Arena och inomhuscentret Mall of Scandinavia.

Råstasjön i Solna

Natur runt Råstasjön

Naturen runt Råstasjön är grön och vacker. Det känns som att man befinner sig långt ute i något naturområde, och det är fascinerande att man är så nära Stockholms innerstad. Råstasjön är sedan 2018 naturreservat. Här finns också naturminnet ”Råstahällen”, med spår efter inlandsisen.

Råstasjön i Solna
Råstasjön i Solna

Fågelliv vid Råstasjön

Råstasjön är framför allt känd för sitt fågelliv. Här finns ett 100-tal fågelarter och när man närmar sig vissa delar av sjön möts man av ett intensivt tjatter. Här kan man till exempel se änder, svanar, doppingar, sumphönor, brunänder, skrattmåsar och rörsångare.

Runt sjön kan man också se tättingar och duvhök och, beroende på årstid, fåglar som silltrut, näktergal, bofink, rödhake, gärdsmyg och häger. Hägrarna bor större delen av året vid Isbladskärret på Djurgården, men flyttar till Solna på vintern. Om vi förstått det rätt så beror flytten dels på att det finns öppet vatten här, och dels på att de kan få mat av Solna stad.

Råstasjön i Solna
Råstasjön i Solna

Oväntat vetande om Lötsjön och Råstasjön

När jag skrev det här inlägget om Lötsjön och Råstasjön hittade jag en del intressant historisk information som jag inte kan låta bli att dela med mig av.

Lötgubben bodde 30 år i koja

Lötgubben, eller Löf som han egentligen hette, bodde vid 1800-talets slut i en koja vid Lötsjön. Han hade eldstad och skorsten och gjorde ingen förnär, och därför tilläts han bo här under 30 år, tills han dog 70 år gammal år 1897.

Gerdmordet skedde vid Lötsjön

Den 1 december 1939 försvann en 10-årig flicka vid namn Gerd Johansson. Åtta dagar senare hittades hon våldtagen och strypt vid Lötsjön. En man dömdes till tio års straffarbete för brottet. Kritiker hävdade dock att flera av vittnesmålen var falska, och det är oklart om han verkligen var skyldig.

Strutsfarm blev bio

Råstasjön ligger i Råsunda, och här fanns under 1900-talet en populär strutsfarm (strutsplymer var på modet!). År 1919 köpte Svensk Filmindustri strutsfarmen och byggde Filmstaden, vilket senare blev det som Råsunda är förknippat med.

Göra i Uppland
Vill du ha fler tips på saker att göra i Uppland? Klicka här!

Både Lötsjön och Råstasjön är två superfina sjöar och vi kan varmt rekommendera ett besök här. Har du kanske också varit här? Vad tycker du?

Fakta om Lötsjön

 • Landskap: Uppland
 • Län: Stockholms län
 • Kommun: Sundbyberg
 • Maxdjup: 3 meter
 • Strandlinje: 1,12 kilometer
 • Avrinningsområde: Åkerström-Norrströms kustområde samt även Brunnsviken
 • Öar: 9 små öar varav en är naturlig

Lötsjön-Golfängarnas naturreservat

 • Inrättat: 2017
 • Storlek: 26,5 hektar
 • Läge: I en dalgång mellan två höjdryggar, Tulemarken-Storskogen i söder och Hallonbergen-Ör i norr.
 • Planering av parkområde: Landskapsarkitekt Sven A Hermelin (1900-1984)
 • Natur: Sjö, bäck, skogsbackar och gamla träd.
 • Träd: Alm, ask, vårtbjörk, klibbal, knäckepil, asp, oxel, rönn, fågelbär och sälg.
 • Växter: Blåbär, hundäxing, ängskovall, fårsvingel, slokstarr, kärrbräken, missne, liljekonvalj, blåsippa, örnbräken, skogstry, måbär, äkta fläder, hägg, vitfryle, gul näckros, fackelblomster, frossört, svärdslilja, gullviva, mandelblomma, tjärblomster, strålöga, dagöga, strandiris. strandskräppa, rotkörvel, strandklo, rosendunört, vass och skogssäv.
 • Fåglar: Gräsand, vigg, sothöna, skäggdopping, skrattmås, brunand, snatterand, rörhöna, vitkindad gås, lövsångare, gransångare, svarthätta, sädesärlor, stare, trast och häger.
 • Fiskar: Ruda, abborre, mört, gädda, gräskarp och praktkarp.
 • Insekter: Reliktbock, granbarkgnagare, bin, humlor och fjärilar (påfågelöga, mindre tåtelsmygare och silverstreckad pärlemofjäril) samt troll-, jungfru- och flicksländor.
 • Läs mer: Du hittar mer information om naturreservatet på Sundbybergs webbsida.

Aktiviteter vid Lötsjön

 • Promenadvägar: Gångvägen runt sjön är 1,4 kilometer (en del av den 5 km långa Hälsans stig)
 • Löptävling: Återkommande löptävling ”Två sjöar runt”
 • Bangolf: Sundbybergs BGK, Dimslöjan 2
 • Fotboll: Bokningsbara fotbollsplaner, Dimslöjan 4
 • Utegym: Lötsjöns Utegym, Vackra vägen
 • Lekplats: Lötsjöparkens lekplats, Storskogen
 • Hundrastgård: På gångvägen mellan Lötsjön och Råstasjön, nära Sjövägen
 • Café: Gröna stugan, Ursviksvägen 28

Hitta till Lötsjön

 • Bil: Du kan till exempel hitta parkeringar om du tar dig fram till Lötsjön via ”Vackra vägen” i Sundbyberg.
 • Kommunalt: Åk till t-banestation Duvbo i Sundbyberg. Härifrån är det några minuters promenad.

Fakta om Råstasjön

 • Landskap: Uppland
 • Län: Stockholms län
 • Kommun: Solna
 • Maxdjup: 4,3 meter
 • Strandlinje: 1,86 kilometer
 • Avrinningsområde: Åkerström-Norrströms kustområde samt även Brunnsviken

Råstajöns naturreservat

 • Inrättat: 2018
 • Storlek: 40 hektar
 • Läge: Ansluter i väster till Lötsjön-Golfängarnas naturreservat i Sundbyberg
 • Natur: Löv- och blandskog, med gamla tallar och grova ekar (upp till 100 år gamla).
 • Växter: Bland annat den rödlistade vedsvampen tallticka.
 • Fåglar: Här finns ett 100-tal fågelarter, bland annat änder, doppingar, rörsångare, tovsvipa, mindre strandpipare och skrattmåsar.
 • Andra djur: Fladdermöss (sju arter), groddjur, stormusslor och fiskar (abborre, mört och gädda).
 • Läs mer: Du hittar mer information om naturreservatet på Länsstyrelsens webbsida.

Aktiviteter vid Råstasjön

 • Promenad- och cykelvägar: Fina promenad- och cykelvägar runt sjön
 • Fågelskådning: Det finns gott om fåglar i Råstasjön. Även guidade fågelvandringar kan ges.

Hitta till Råstasjön

 • Bil: Du kan till exempel parkera vid Friends Arena eller Mall of Scandinavia och promenera därifrån.
 • Kommunalt: Du kan ta buss till hållplats ”Arenan” i Solna. Kolla bussar och tider på sl.se
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev