Meny Stäng

Wenngarns slott i Sigtuna – slottspark, café och historia

Annons

Wenngarns slott i Sigtuna är ett vackert slott, som en gång uppfördes av Magnus de la Gardie. Här kan man strosa i den fina slottsparken, eller kanske fika eller ta en lunch på bageriet. Dessutom är det nära till Sigtuna, Sveriges äldsta stad.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Wenngarns slott

Wenngarns slott har en historia från 1100-talet, men det slott man ser idag härstammar från 1600-talet. Ibland ges guidade visningar och dessutom finns slottspark, slottsbod och bageri.

Wenngarns slott
Wenngarns slott
Wenngarns slott i Sueciaverket

Wenngarns slott ligger ett par kilometer norr om Sigtuna, i Stockholms län, i landskapet Uppland.

Från forntid och De la Gardie till anstalt och hotell

Wenngarns slott ligger på en plats med mycket lång historia. Man vet att människor bodde här redan för 1500 år sedan och runt år 970 grundades Sveriges äldsta stad, Sigtuna, alldeles här i närheten. Vill man lära sig om historien kan man följa de alldeles utmärkta skyltarna runt slottet och slottsparken.

På 1100-talet byggdes ett första hus i sten på platsen, vilket på den tiden var imponerande eftersom vanliga människor bodde i trähus. På 1600-talet övertogs godset av Magnus Gabriel de la Gardie, och han lät bygga det slott som finns idag, men hjälp av arkitekten Jean de la Vallé.

Wenngarns slott

Slottet övergick senare i kronans ägo, och på 1930-talet beslutade man att bedriva missbrukarvård på området. Då byggde man en extra byggnad, som idag fungerar som “Hotell Anstalten”.

Wenngarns slott

När Magnus Gabriel de la Gardie byggde om Wenngarns slott på 1600-talet uppförde han ett första klocktorn. Efter hans död förföll tornet och på 1730-talet revs det. På 1940-talet startades en insamling av Sigtunas syförening för att än en gång få se ett klocktorn på Wenngarn, och till slut kunde godset återigen stoltsera med en klockstapel.

Klockstapel vid Wenngarns slott

Slottsparken

Wenngarns barockpark skapades på 1600-talet, under överinseende av Magnus Gabriel de la Gardie, troligtvis med hjälp av arkitekten Jean de la Vallée. I början av 2000-talet var parken helt igenvuxen och efter många år av förfall satsar nu Wenngarn på att bygga upp parken igen.

Wenngarns slott slottsträdgård

Parken består av ett flertal pampiga allér och stora grönområden och det finns bland annat också en damm, fylld av små röda fiskar.

Efter alla besök på slott känns det som att vi börjat “samla” på foton uråldriga träd. Visst är det lite fascinerande med dessa stammar som stått här genom historien?

Gammalt träd vid Wenngarns slott

Restauranger vid Wenngarns slott

Vid Wenngarns slott finns flera möjligheter för den som är hungrig eller sugen. Dammstugan är ett charmigt litet hus där man kan äta vedugnsbakade pizzor.

Stugan vid Wenngarns slott

Lite högre upp hittar du Wenngarns bageri, som för tillfället erbjuder soppbuffé på helgerna. Det ska förresten också finnas ciderbryggeri och gindestilleri på området.

Kyrkoruiner i Sigtuna

Vi fortsatte resan till Sigtuna. Har jag sagt att Peter gillar kyrkoruiner? Vi har varit i Sigtuna förut och då såg vi en av kyrkoruinerna. Nu hade han upptäckt att det finns sammanlagt tre och dessa ville han besöka. Och visst är de fascinerande!

St Pers kyrkoruin är ruinen efter St Pers kyrka, som stod klar omkring år 1100. Kyrkan anses ha varit ärkestiftets domkyrka före flytten till Gamla Uppsala 1190.

St Pers ruin Sigtuna

St Olofs kyrkoruin är ungefär samtida med St Pers kyrkoruin.

St Lars kyrkoruin är den kyrkoruin som den finns minst rester av. Även denna kyrka uppfördes på 1100-talet, i samband med kristnandet.

St Lars kyrkoruin i Sigtuna

Mer att se och göra i Sigtuna

Det finns förstås mycket mer att se och göra i Sigtuna. Om du gillar slott kan du besöka det kungliga slottet Rosersberg, men även Skånelaholms slott och Steninge slott. Sigtuna, som anses vara Sveriges äldsta stad, är också en mysig ort att besöka med charmiga gränder, caféer, bagerier och en fin strandpromenad. Nedan hittar du ännu fler tips till Uppland.

Göra i Uppland
Alla våra bästa tips om semester i Uppland

Har du besökt Wenngarns slott?

Har du besökt Wenngarns slott, eller något av de andra slotten i området? Har du kanske ännu fler tips?

Fakta om Wenngarns slott

 • Land: Sverige
 • Landskap: Uppland
 • Län: Stockholms län
 • Kommun: Sigtuna
 • Byggherre: Magnus Gabriel De la Gardie
 • Arkitekt: Jean de la Vallée
 • Färdigställande: 1670
 • Namnet: Slutleden (garn) kan handla om något långsmalt i terrängen, och slottet ligger vid en vik som kallas Garnsviken. Förleden verkar otydlig, men ett förslag är att det handlat om det dialektala ordet “fin”, som beskriver ett ställe där fåglar har parningslekar.
 • Läs mer: Du hittar mer information på slottets webbplats

Historia vid Wenngarns slott

 • Tidig historia: De äldsta gravfälten i området är 1500 år gamla.
 • 970-talet: Sigtuna, Sveriges äldsta stad, grundades och kristendomen började få fäste. Garnsviken var en viktig kommunikationsled, och längs denna har man hittat 12 runstenar.

1100- till 1400-talet

 • 1100-talet: På platsen där Wenngarns slott ligger idag byggdes ett hus i gråsten.
 • 1160-talet: I det äldsta brevet skrivet av en svensk, löser ärkebiskopen Stefan en tvist mellan Doter och hennes son Gere angående en donation till cisterciensermunkarna i Viby. Tvisten löstes delvis genom att kung Knut Eriksson skänkte delar av sin mark i Julita till munkarna.
 • 1282: Den 27 september omnämns en herr Gere på ”Vinagarum”, vilket är första gången som Wenngarn nämns i skrift. Namnet Gere är ovanligt och Gere på Wenngarn var sannolikt en släkting till Gere i Viby.
 • 1400-talet: Eskil Banér gav Wenngarn som morgongåva till sin hustru Cecilia Haraldsotter. Deras dotter Sigrid Eskilsdotter blev mor till Cecilia Månsdotter, som i sin tur blev mor till Gustav Vasa. I sitt andra äktenskap fick Sigrid dottern Kristina Gyllenstierna. Kristina bodde på Wenngarn med sin make Sten Sture den yngre.

1500-talet

 • 1500-talet: Wenngarn blev en del av kung Gustav Vasas jordägande.
 • 1520: Vid Stockholms blodbad dömdes Kristina Gyllenstiena till döden, men straffet verkställdes aldrig.
 • 1568: Gården donerades till Gustav Vasas dotter Sofia Vasa, som var gift med Magnus av Sachsen-Lauenburg. Magnus lät ersätta det tidigare stenhuset med en större byggnad.
 • 1590-talet: Hertig Gustav av Sachsen-Lauenburg lät bygga om Wenngarn till ett renässanspalats. Kort därefter dog Gustav efter att ha skjutit sig i knät på en militärövning och slottet gick tillbaka till kronan.

1600-talet

 • 1619: Wenngarn tillföll Gustav II Adolf, som senare gav det vidare till greve Frans Bernhard von Thurn.
 • 1653: Godset såldes till greve Magnus Gabriel de la Gardie. Han miste äganderätten på grund av reduktion, men fick förfoga över egendomen fram till sin död.
 • 1661: Magnus Gabriel de la Gardie inledde en stor ombyggnation av godset, med hjälp av arkitekten Jean de la Vallé.
 • 1686: Magnus Gabriel de la Gardie avled vid Wenngarns slott, och slottet fortsatte därmed i kronans ägo.
 • Slutet av 1600-talet: Wenngarn stod tomt ett tag och uppläts därefter som residens för länets landshövdingar.

1700-talet till nutid

 • 1789: En av Sveriges största silverskatter, på cirka 4 kilo, hittades i närheten av Wenngarn och Viby, av drängen Anders Ersson.
 • 1913: Lagen om behandling av alkoholister antogs avRiksdagen, och året efter togs ett beslut om att förlägga en alkoholistanstalt vid Wenngarns slott. Anstaltens hus stod klart 1916.
 • 1930: Orangeriet uppfördes som bostad och arbetsplats åt Wenngarns trädgårdsmästare. Man ville också skapa utrymmen för trädgårdsodling.
 • 1983: Wenngarn såldes till Lewi Pethrus stiftelsen. De bedrev missbrukarvård fram till konkursen 1997.
 • 2014: Hotell Anstalten öppnade i anstaltsbyggnaden med boende, konferens och hotell.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev