Meny Stäng

Att besöka Skansen – friluftsmuseum i Stockholm

Annons

Att besöka Skansen i Stockholm kan vara väldigt trevligt. Skansen kan besökas året om och bjuder på fina historiska miljöer, nordiska djur och många olika aktiviteter och evenemang. Nu i december var det förstås julmarknad!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Skansen i Stockholm

Skansen är ett friluftsmuseum och en djurpark, som grundades år 1891, av folklivsforskaren Arthur Hazelius. Hazelius var orolig att svensk folkkultur skulle gå förlorad och reste därför 1872 runt i landet för att samla in föremål och litteratur.

Samlingarna växte med tiden, och med utgångspunkt i dessa skapades både Nordiska museet och Skansen. Idag är det oerhört populärt att besöka Skansen, och friluftsmuseet lockade 2019 över 1,4 miljoner besökare.

Skansen ligger på Djurgården i Stockholm, inom den Kungliga nationalstadsparken.

Att besöka Skansen i Stockholm

Skansen är ett av de mest populära besöksmålen i Stockholm, och besöks såväl av lokalbor som av svenska och utländska turister. Under normala omständigheter håller Skansen öppet varje dag, året om, och det är alltid något nytt på gång. Förutom att man alltid kan se kulturhistoriska byggnader och nordiska djur, så arrangeras också sånt som konserter, Allsång på Skansen, marknader, hantverksaktiviteter och aktiviteter för barn.

Vi var här den sista helgen innan jul, vilket innebar att det var julmarknad och massor av aktiviteter såsom sång, dans runt granen, hantverk, julpyssel och allt möjligt annat.

Att besöka Skansen är inte helt gratis (vi betalade 220 kronor/person), men man får en hel del för pengarna. Om du planerar att gå hit mer än en gång under året är det värt att kika på ett årskort, vilket lönar sig mycket snabbt.

Besöka Skansen i Stockholm

Kulturhistoriska byggnader

Skansenområdet är stort, och det finns fantastiskt många kulturhistoriska byggnader här. Man kan till exempel se Seglora kyrka, som kommer från Seglora socken i Västergötland och byggdes mellan åren 1729-1730. Kyrkan berättar om en tid då religionen stod i fokus i Sverige, och är fortfarande populär för vigslar och dop.

Besöka Skansen i Stockholm - Seglora kyrka

Två andra byggnader som sticker ut, eller snarer sticker upp, är Håsjöstapeln och utkikstornet Bredablick. Håsjöstapeln är en kopia av en drygt 21 meter hög klockstapel som finns vid Håsjö kyrka i Jämtland. Tornet Bredablick är ett så kallat ”belvedere” (utkikstorn efter italiensk förebild) som lät uppföras 1874-1876.

Några betydligt äldre kulturhistoriska minnen som kan beskådas på Skansen är ett antal runstenar. På bilden nedanför ses Ölsastenen från Gryta socken i Uppland. Stenen är målad som man tror att runstenarna ursprungligen såg ut.

Besöka Skansen i Stockholm - Ölstastenen runsten

Det finns också massor av torp, bodar, stugor, fäbodar och gårdar av olika sorter, och från olika tider. Vid varje byggnad finns en skylt som berättar om byggnadernas historia och ursprungliga plats.

WIFI.se
Besöka Skansen i Stockholm

Vill man se lite mer stadsbebyggelse kan man kika runt vid stadskvarteren. Här kan man besöka Sparbanken, bageriet, krukmakeriet, skomakeriet, boktryckeriet, guldsmedshuset, snickerifabriken, plåtslageriet, järnhandlarens hus och en massa andra spännande och charmiga platser.

Besöka Skansen i Stockholm - stadskvarteren

Sist men inte minst vill vi nämna Samevistet som visar ett fjällsamiskt vår- och höstviste från tidigt 1900-tal.

Besöka Skansen i Stockholm - samevistet

Nordiska djur

Många som väljer att besöka Skansen gör det förstås för att se alla djur som finns där, kanske inte minst barnen. På Skansen finns vilda nordiska djur, såsom älg, järv, visent, utter, gråsäl och brunbjörn. Det finns också tama djur och svenska lantraser som exempelvis roslagsfår, linderödssvin, gutefår och hedemorahöns.

Dessutom finns Lill-Skansen med olika smådjur som kanin, minigris, marsvin och lövgroda. Idag finns också Baltic Sea Science Center med undervattensmiljöer, akvarier och utställningar om Östersjön och dess utmaningar.

Besöka Skansen i Stockholm - nordiska djur

Ibland är det lite svårt att få syn djuren, och björnarna kunde vi förstås inte alls se den här årstiden eftersom de gått i ide. Om man vill se ännu mer djur kan man också kolla in Skansen-Akvariet, som bland annat visar upp apor, surikater, ormar, ödlor och spindlar. Observera att inträde till Skansen-Akvariet inte ingår i entrén till Skansen.

Julmarknad och andra evenemang

Det arrangeras många olika evenemang på Skansen under året, allt från marknader till artister och Allsång på Skansen. Just nu var det julmarknad – ett event som var väldigt välbesökt.

Skansens julmarknad har anor sedan 1903, och i år fanns runt 70 marknadsbodar uppställda på Bollnästorget. I bodarna säljs olika sorters delikatesser och hantverk, och man kan botanisera bland marsipan, viltkött, ostar, textil, ull, keramik och massor av andra saker. Naturligtvis serveras också glögg, våfflor, wraps, brända mandlar, sockervadd, karameller och andra godsaker.

Att besöka Skansen – mer att se och göra

Skansen visar upp många olika hantverksaktiviteter. Vi kikade in i en liten glashytta, vilket kändes väldigt välbekant eftersom vi nyligen rest både i Kristalldalen i Tjeckien och i Glasriket i Småland. I andra verkstäder kan man kolla på andra sorters hantverk.

För den som har barn med sig finns också många aktiviteter. Just nu kunde man till exempel julpyssla eller dansa runt granen. Dessutom finns Galejans tivoli med gammeldags karuseller och traditionella lotterier.

Besöka Skansen i Stockholm - tivoli

Det finns också gott om matställen och restauranger, så som till exempel Stora Gungan, restaurang Solliden, Skansen Terrassen och Restauration Gubbhyllan.

Besöka Skansen i Stockholm

Mer att se och göra på Djurgården

Skansen är stort så det kan vara svårt att hinna mer under samma dag, men det finns otroligt mycket att se och göra på Djurgården i Stockholm. Här ligger bland annat Gröna Lund, Kaknästornet, Junibacken, Cirkus och Rosendals Trädgård samt en rad kända restauranger. Ett lite mer udda tips är Isbladskärret, som en stor del av året befolkas av ett 60-tal par hägrar.

Framför allt är Djurgården kanske ändå känt för att vara extremt museitätt. Vi har inte hunnit med att besöka och skriva om alla museerna ännu, men här är en lista på dem vi skrivit om hittills:

Sjöhistoriska museet
Sjöhistoriska museet – ett av alla museer på Djurgården

Vilka är dina erfarenheter av att besöka Skansen? Har du varit här, och i så fall, i vilka sammanhang? Hur har dina upplevelser varit?

Fakta om Skansen i Stockholm

 • Landskap: Uppland
 • Län: Stockholms län
 • Kommun: Stockholm
 • Adress: Djurgårdsslätten 49-51
 • Hitta hit: Spårvagn linje 7, buss nr 67 eller Djurgårdsfärjan
 • Namnet: Namnet kommer från den skans (fast punkt i en äldre typ av befäst fältställning) som Karl XIV Johan lät uppföra åt sin son Oscar I som lekplats.
 • Läs mer: Du hittar mer information på friluftsmuseets webbplats.

Att besöka skansen: aktiviteter

 • Baltic Sea Science Center: Gå ner under ytan och möt djuren som lever där och lär om Östersjön och miljön.
 • Barnaktiviteter: Lill-Skansen med tama djur samt tivoli, bilbana, lekar från förr, djurprat med mera.
 • Butiker: Här kan man handla svenskt hantverk.
 • Djurpark: Vilda nordiska djur, tama djur och lantraser.
 • Evenemang: På Skansen kan man arrangera bröllop, dop, konferens och andra företagsevent.
 • Guidade visningar: Olika visningar kan bokas, till exempel Ljusvandring, Morgon hos djuren eller Sverige genom historien.
 • Historien får liv: Byggnader, interiörer och människor i tidsenliga kläder ger liv åt olika tidsepoker.
 • Jul på Skansen: Julfirande med julmarknad, pyssel, julmusik etc.
 • Konserter: Allsång på Skansen, olika artister, kyrkokonserter i Seglora kyrka med mera.
 • Marknader: Vårmarknad, höstmarknad och julmarknad.
 • Trädgårdar: Koloniträdgårdar, Fjärilsträdgården, Rosengården, Örtagården med flera trädgårdar.

Att besöka Skansen: service och praktisk info

 • Öppettider: Friluftsmuseet håller vanligtvis öppet varje dag. Nu i december 2021 håller museet öppet 10-16. För aktuella öppettider se museets webbplats.
 • Priser: I december 2021 kostar en endagsbiljett 220 kr för vuxna, 200 kr för studenter och pensionärer samt 70 kr för barn 4-15 år. Barn 03 år har fri entré. För aktuella priser se museets webbplats. (Obs! Skansen-Akvariet ingår ej)
 • Årskort: Årskort kostar för närvarande (december 2021) 365 kr för 1 vuxen och 1 barn samt 345 kr för en pensionär/student samt 1 barn. Ytterligare barn kostar 100 kr per barn.
 • Matservering: Restaurang Solliden, Krogen Stora Gungan, Flickorna Helin, Våffelbruket, Skansen Terrassen, Restauration Gubbhyllan med flera ställen.
 • Regler: Cykel måste lämnas utanför. Hundar är ej välkomna (med undantag av assistanshundar).

Att besöka Skansen: tillgänglighet

 • Entréer: Innanför huvudentrén finns lyftbord som tar rullstolar (max 500 kg) upp till Spegeldammen. Upp till Skansenberget finns enbart rulltrappa, samt delvis branta gångvägar. Färdtjänst/taxi kan vanligtvis hämta/lämna gäster utanför Restaurang Solliden.
 • Utomhusmiljö: Det kan bitvis vara svårt att ta sig fram med rullstol på grund av branta vägar och kullersten.
 • Inomhusmiljö: Fasta rullstolsramper finns på vissa ställen. Matställena Koloni, Tre Byttor, Restauration Gubbhyllan, Skansen Terrassen och Sollidens matsal är tillgängliga med rullstol.
 • Toaletter: Toaletter för personer med rullstol finns vid Huvudentrén, Hazeliusporten, bakom Högloftet, i Skogens Hus och på Lill-Skansen.
 • Assistanshund: Assistans- och ledarhundar är tillåtna.
 • Ledsagare: Ledsagare/personlig assistent i tjänst har fri entré mot uppvisande av ledsagarbevis i sällskap med betalande brukare.
 • Parkering: Begränsat antal parkeringsplatser finns för personer med rörelsenedsättning vid Restaurang Solliden. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev