Meny Stäng

Historiska museet i Stockholm – från forntid till nutid

Historiska museet i Stockholm bjuder på en tidsresa från forntid till nutid. På vägen kan du fördjupa dig i vikingarnas världsbild, se det glimrande guldet från alla rika skatter och förskräckas över den blodiga massakern vid Visby ringmur 1361.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Historiska museet

Historiska museet är ett statligt museum som är helt kostnadsfritt att besöka, med undantag av vissa visningar och evenemang. De flesta utställningarna finns under en längre tid, och bara ett fåtal byts ut.

Här kan du bland annat se världens största utställning om vikingar, ”Guldrummet” och följa Sveriges historia från forntid till nutid. Vi har (återigen) gjort ett besök på detta intressanta museum!

Peter på Historiska museet i Stockholm

Historiska museet ligger på Östermalm i centrala Stockholm.

Inled besöket på Forntiden

Vi fick tips om att upptäcka museet i kronologisk ordning, och därför började vi på forntiden. Här får man ”möta” ett antal olika livsöden från förhistorisk tid – människor som begravts eller hittats i mossar och berättar för oss om sin tid. Och nog är det fascinerande att föreställa sig dessa våra förfäder, framför elden i en grotta!

Historiska museet i Stockholm - forntider

Kliv in i vikingarnas värld

Vi fortsatte sedan till utställningen ”Vikingarnas värld”, som är världens största vikingautställning. Här får man lära sig om vikingarnas världsbild, som kretsar kring trädet Ygdrasil, och om hur människorna levde på vikingatiden.

Det är en snygg utställning, som trots att den är stor känns hanterbar. Det finns många interaktiva moment, och man kan till exempel kliva in i ett hus med hjälp av VR-glasögon eller rotera världsträdet Ygdrasil, för att se var människorna, jättarna och asagudarna har sina hemvister.

På en tavla på väggen kan man testa att skriva med runskrift. Vad Peter skrev? FREEDOMtravel förstås!

Historiska museet i Stockholm - Vikingarnas värld

Nu är det förstås inte möjligt att översätta våra bokstäver exakt, men vi försökte i alla fall komma så nära som möjligt:

Historiska museet i Stockholm - Vikingarnas värld

Glimrande skatter i Guldrummet

När vi kände oss klara med den äldre historien gick vi ner på nedre plan, där man bland annat hittar Guldrummet. Utanför ingången ”vaktar” lejonet från Pireus, som är en kopia av en staty som för 2000 år sedan stod i Atens hamnstad Pireus.

Från början kom det sötvatten ur munnen på lejonet, som sjöfararna kunde ta med sig ut på Medelhavet. Tusen år senare ristade vikingar runor på lejonet och år 1688 togs den som ett krigsbyte av Venedig, där statyn finns än idag.

WIFI.se
Historiska museet i Stockholm

Själva Guldrummet är fyllt av … just det, guld! Många av skatterna kommer från Öland, Gotland och Västergötland. En del av guldet har använts som betalningsmedel, och annat har fungerat som smycken och statussymboler för de rika i samhället.

Sveriges historia – de senaste tusen åren

Till slut var det dags att gå upp till det övre våningsplanet och angripa utställningen ”Sveriges historia”, som berättar om de senaste tusen åren i vårt avlånga land. Man följer hela tiden en tidslinje i golvet, vilket gör att det är lätt att hänga med i tidsutvecklingen.

Historiska museet i Stockholm - Sveriges historia

Personer och händelser längs vägen är noga utvalda så man slipper bli utmattad, vilket ju annars lätt är fallet när man ska sätta sig in i tusen år av Sveriges historia. I den första delen får man bland annat träffa Heliga Birgitta i Vadstena och Drottning Margareta, som bildade Kalmarunionen.

Man blir också påmind om Digerdöden och efterföljande pestepidemier, som tillsammans dödade mellan 50 och 75 procent av Sveriges befolkning. Med all respekt för pågående pandemi, men man kan konstatera att det kan vara värre.

Här och där under utställningen möter man olika små skyltar med påståenden. Genom att vända på skylten får man veta om påståendet är sant eller falskt!

Historiska museet i Stockholm - sant eller falskt?

På 1500-talet får man ta del av Johan III:s köttfria taffel och på 1600-talet får man stifta bekantskap med Sveriges ”fornstora dar”. På 1700-talet blir det däremot tufft, och århundradet inleds med att 200 000 soldater dör i Karl XII:s krig, ofta genom köld eller dysenteri.

1700-talet är också en epok för uppfinnare och vetenskapsmän, som Polhem, Linné, Celsius och Scheele. Och vem vill inte ha ett eget litet ”naturaliekabinett”, det vill säga en privat samling med föremål från naturen?

Utställningen fortsatte sedan genom industrialisering, klassamhälle och frikyrkor på 1800-talet, förbi fattig-Sverige i början av 1900-talet och in i nutiden …

Historiska museet i Stockholm
Vi provade att gissa dofter i burkar … svårt som vanligt!

Massakern vid Visby ringmur

En annan utställning som var intressant (och hemsk!) var den som handlade om massakern vid Visby ringmur 1361. Det var den danske kungen Valdemar Atterdags legosoldater som dödade 1800 gotländska bönder.

Historiska museet i Stockholm - massakern vid muren

De dåligt utrustade gotländska bönderna dödades vid muren och kastades i massgravar. Efteråt har man hittat massor av kvarlevor, fortfarande kvar i sina ringbrynjor. Vilken fruktansvärd massaker!

Historiska museet i Stockholm - massakern vid muren

Medeltida liv, medeltida konst och medeltida klanger

Det finns också tre utställningar, som på olika sätt handlar om medeltiden. Här finns framför allt många religiösa målningar och konstverk, och man påminns om hur stor betydelse kyrkan hade på den här tiden.

Historiska museet i Stockholm
Historiska museet i Stockholm
Historiska museet i Stockholm

I utställningen ”Medeltida klanger” finns inspelningar av medeltida orglar och kyrkklockor. Här finns också det som betraktas som världens äldsta orgel, trots att det egenligen bara är själva huset till orgeln som finns kvar. Orgeln kommer från Sundre kyrka på Gotland och byggdes 1370.

Historiska museet i Stockholm - världens äldsta orgel

Mer att se och göra i närheten

Historiska museet är stort och efter ett besök här är det inte säkert att du orkar med så mycket mer på samma dag. Vi bjuder ändå på några tips! Till att börja med hittar du ännu ett museum i samma hus som Historiska museet, nämligen Ekonomiska museet – Kungliga Myntkabinettet.

I närheten av Historiska museet ligger också en rad andra spännande museer. På Östermalm hittar du Armémuseum. På Djurgården hittar du till exempel Nordiska museet, The Viking Museum, Skansen och Vrak. Om du istället tar dig ut på Gärdet kan du exempelvis besöka Sjöhistoriska museet eller Etnografiska.

Vrak - Museum of Wrecks
Museum of Wrecks på Djurgården

Har du varit på Historiska museet i Stockholm? Vad tyckte du?

Fakta om historiska museet

 • Adress: Narvavägen 13-17, Stockholm
 • Kommun: Stockholm
 • Län: Stockholms län
 • Landskap: Uppland
 • Läs mer: Du hittar mer information på museets webbplats.

Visningar och aktiviteter

 • Gudade visningar: Både fysiska och digitala visningar, som annonseras i kalendariet.
 • Gruppvisning: Gruppvisningar kan bokas för grupper, liksom skolvisningar.
 • Audioguider: Audioguider kan hyras i informationsdisken för 30 kronor.
 • Aktiviteter för barn: Historiedetektiverna (lös gåtor med hjälp av material som fås i entrén): Jakten på önskestenen, Äventyrsryggsäcken, Det ensamma lejonet, Lös drakens gåta och Tidsresenären.
 • Konferens och event: Lokaler finns att hyra för konferens, fest, bröllop med mera.

Service och praktisk info

 • Öppettider: Under sommarmånaderna tisdag-söndag 10-17 och under övriga året tisdag-söndag 11-17 (2022). Stängt på måndagar och vissa helgdagar. Ibland öppet extra länge på onsdagar.
 • Priser: Fri enré. Avgift tas ut vid konserter, föredrag, vissa visningar och andra evenemang.
 • Butik: Museibutik finns med böcker, leksaker, smycken och souvenirer.
 • Matservering: Restaurang Rosengården har vanligtvis öppet för lunch tisdag till fredag (2022). Matsäcksrum finns också.
 • Regler: Av brandsäkerhetsskäl är barnvagnar inte tillåtna i Guldrummet, men kan tas med i övriga museet. Man får fotografera för eget bruk, men ej använda stativ.

Tillgänglighet

 • Entré: Entrén består av en stentrappa utan ramp, och till höger om trappan finns en hiss.
 • Toalett: Tillgänglig toalett finns vid entréhallen.
 • Assistanshundar: Ledarhundar är välkomna.
 • Parkering: Parkering för personer med särskilt tillstånd för rörelsehindrade finns.

Hitta till Historiska museet

 • Bil: Det finns parkeringsmöjligheter längs Narvavägen.
 • Buss: Linje 67 med hållplats Historiska museet, alternativt linje 69 eller 76 med hållplats Djurgårdsbron.
 • Spårvagn: Linje nummer 7 till Djurgårdsbron.
 • Tunnelbana: T-bana till Karlaplan eller Östermalmstorg. Cirka tio minuters promenad från båda stationerna.
 • Promenera/cykla: Cykelbana finns fram till museet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev