Meny Stäng

Sjöhistoriska museet i Stockholm – barnvänligt museum

Annons

Sjöhistoriska museet i Stockholm ligger i Museiparken på norra Djurgården. Här ligger en hel rad museer, och på det Sjöhistoriska kan man lära sig mer om sjöfartens och örlogsflottans historia. Museet är också väldigt väl anpassat för barn och barnfamiljer.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Till Sjöhistoriska museet i Stockholm

Hur vi tog oss till Sjöhistoriska museet i Stockholm? Vi cyklade förstås med våra elcyklar. Andra alternativ är att ta bil eller buss. Just här, vid Museiparken på Djurgårdsbrunnsvägen, ligger en hel rad museer. Vi hann med två den här dagen, så de andra har vi kvar till någon annan helg!

Sjöhistoriska är ett trevligt museum med gratis inträde, som passar för dig som gillar sjöfart och för dig med barn. Vi råkade komma hit på sportlovet (vi har inte koll på sånt!) och det var väl inte helt smart, men i övrigt var vi nöjda med besöket.

Utställningar på Sjöhistoriska museet i Stockholm

På Sjöhistoriska museet i Stockholm finns en rad olika utställningar. Vi har inte riktigt förstått om alla är basutställningar, eller om vissa byts ut med tiden, men här är lite reflektioner från de utställningar vi såg.

Amphion

Den första utställningen vi kollade in på Sjöhistoriska museet var ”Amphion”, som handlar om Gustav III pampiga lustjakt. Eftersom vi nyss besökt Hagaparken i Solna, som också bär många spår av ”teaterkungen” Gustav III, var detta extra intressant.

Man kan se den imponerande bevarade bakdelen, som är inspirerad av franska hovets lyx i Versailles. Man kan också kika in och se hur ”finfolket” hade det ombord. Inte så pjåkigt!

Resenärerna

En annan utställning vi gillade var utställningen ”Resenärerna”. Här handlar det inte så mycket om båtarna i sig, utan om människorna som reste med det svenska handelskompaniet ”Swenska Ost-Indiska Compagniet”.

Resenärerna på Sjöhistoriska museet i Stockholm

På 1700-talet gav sig dessa fartyg ut på världshaven för att idka handel med till exempel Kina. Förutom handel följde vissa med för vetenskapliga syften eller av reslust.

I utställningen följer man med på en resa där fartyget lägger till i olika hamnar på vägen till Kanton (Guangzhou) i Kina. Med start i Göteborg tar det ett och ett halvt år, och under tiden passerar man bland annat Cadiz, Kapstaden, Java, St Helena och Ascension.

Resenärerna på Sjöhistoriska museet i Stockholm

Klart skepp!

”Klart skepp!” är kommandot inför ett sjöslag. Då ska skeppet ställas i ordning och besättningen ska inta sina stridspositioner. I den här utställningen hittar man museets stora samling av örlogsmodeller. Modellerna visar upp svenska flottans fartyg från 1700-talet fram till idag, och man kan se allt från fregatter till ubåtar. En av modellerna (första bilden) är förmodligen byggd redan på 1600-talet.

Kvinnor nämns inte så ofta i flottans handlingar, men år 1790 tilldelades två kvinnor tapperhetsmedalj efter insatseri Gustav IIIs krig mot Ryssland. En av dem, Anna Maria Engstén, blev ensam kvar på en båt som tog in vatten. Efter flera dygn av arbete vid roder och länspump lyckades hon ta båten till Sveaborg.

WIFI.se
Sjöhistoriska museet i Stockholm

Shipping & shopping

Utställningen Shipping & Shopping handlar om handelsresor, både tidigare och senare i historien.

Galjonsbilder

Sjöhistoriska museet i Stockholm har en av landets största samlingar av galjonsfigurer. Skeppen är ofta borta, men galjonsfigurerna är kvar. En del är riktigt coola!

Galjonsfigur på Sjöhistoriska museet i Stockholm

Älskade skepp

Utställningen ”Älskade skepp” visar 70 av de 400 (!) fartygsporträtt som finns i Sjöhistoriska museets samlingar.

Fler utställningar på Sjöhistoriska museet

Förutom de utställningar vi nämnt finns ”Jag räddar liv”, som handlar om Kustbevakningens och Sjöräddningssällskapets insatser. Dessutom finns trappmontrar och källarmontrar. På sommaren kan man också besöka Galärvarvet, där man hittar fyrskeppet Finngrundet, isbrytaren Sankt Erik, museipiren samt ”Dyktankhuset”.

Framtidens fartyg utan negativ miljöpåverkan?

För barn på Sjöhistoriska museet

Sjöhistoriska museet i Stockholm är väldigt väl anpassat för barn, och vi förstår varför många barnfamiljer gillar att titta in här. Det finns skötrum, amningsrum, matsäcksrum och barnvagnsparkering.

Barnvagnsparkering på Sjöhistoriska museet i Stockholm

Det finns också många aktiviteter för barn och familjer. Lekrummet Blubb är anpassat för barn 0-6 år och bjuder bland annat på rutschkana och möjligheter att krypa, klämma, känna och lyssna på sagor.

I skaparverkstaden Ruskpricken kan barn och vuxna tillsammans pyssla och skapa allt från båtar till havsdjur. Skaparverkstaden har öppet de flesta lördagar och söndagar under höst, vinter och vår, och pedagoger finns till hands.

Pysselrum på Sjöhistoriska museet i Stockholm
Pysselrum på Sjöhistoriska museet i Stockholm

För alla utan barn, och som vill titta runt i lugn och ro, kan det vara ett hett tips att undvika sportlovet, haha. Har du varit på Sjöhistoriska museet i Stockholm? Vad tyckte du?

Fakta om Sjöhistoriska museet i Stockholm

  • Adress: Djurgårdsbrunnsvägen 24, Stockholm
  • Läge: I Museiparken vid Djurgårdsbrunnsparken på Ladugårdsgärdet.
  • Mer info: Du hittar mer information på museets webbsida.

Öppettider

  • Ordinarie öppettider: Tisdag – söndag 10:00-17:00 (2020)
  • Avvikande öppettider: Öppettiderna kan vara längre eller kortare vissa dagar. Se museets webbsida för aktuell information.
  • Arkiv och bibliotek: Tisdag – onsdag 12:00-17:00 (2020)

Priser

  • Entré: Museet har gratis entré (2020).
  • Skaparverkstad: Barn som vill pyssla i skaparverkstaden Ruskpricken betalar 50 kronor för materialkostnad (2020).
  • Visningar för grupper: Visningar för grupper ges mot avgift. Se museets webbsida för aktuella prisuppgifter.

Service och praktisk info

  • För barnfamiljer: Skötrum och amningsrum finns på källarplan, liksom matsäckrum med mikro.
  • Förvaring: Det finns förvaringsskåp på källarplan.
  • Matservering: I Bistro Östberg serveras lunch, smörgåsar och fika. Det finns också ett matsäcksrum med mikrovågsugnar.
  • Bibliotek: Sjöhistoriska museet har cirka 60 000 böcker inom det maritima området. Böckerna kan inte lånas hem utan läses på plats.
  • Arkiv: I museets arkiv finns handlingar om sjöfart och båtar. Arkivet har öppet för allmänheten helgfria tisdagar och onsdagar kl 12-16 (2020).

Visningar och aktiviteter

  • Guidade visningar: Visningar ges varje dag kl. 13:00 på engelska och 14:00 på svenska (2020). På helger och lov arrangeras familjevisningar.
  • Guidade gruppvisningar: Det går att boka visningar för grupper på dagtid eller kvällstid (mot avgift). Visningar kan ges med olika teman.
  • Skolprogram: Det finns särskilda program för skolan, för allt från förskola till vuxenutbildning. Se museets webbsida för mer info.
  • Aktiviteter: Förutom visningar arrangeras föredrag, filmvisningar och lovaktiviteter. Se kalendariet på museets webbsida.
  • Aktiviteter för barn: För barn arrangeras olika aktiviteter, inte minst på loven. Barn kan också bli medlemmar i ”Sjömansklubben”.
  • Fritidsbåtar: Museet har en samling fritidsbåtar och utfärdar också K-märkning till gamla fritidsbåtar.

Tillgänglighet

  • Parkering: Parkeringsplatser för personer med parkeringstillstånd för rörelsehindrade finns på baksidan av museet, två meter från hissen, samt vid huvudentrén. 
  • Entré: Vid huvudentrén finns ramp. Dörröppningen är 100 cm. Hiss finns på museets baksida. Där finns porttelefon för kontakt med entrépersonalen. Dörröppningen är 110 cm.
  • Rullstol: Rullstol finns att låna i entrén.
  • Anpassade visningar: Det går att förboka visningar med teckenstöd (mot avgift). Till alla visningar finns möjlighet att låna portabla hörslingor. Avgiftsfria visningar arrangeras också för personer med demens och deras anhöriga.
  • Hundar: Hundar är inte välkomna i museet, men är välkomna till uteserveringen mot vattnet.

Ta sig till Sjöhistoriska museet

  • Buss: Ta buss 69 från Centralen. Observera att det inträffar att bussens färdväg stängs av, på grund av olika evenemang.
  • Bil: En stor parkering finns utanför museerna. Man betalar per timme, dygnet runt alla dagar i veckan.
  • Cykel: Det går förstås bra att cykla, och det finns cykelställ.
  • Promenera: Det är fint att promenera från Djurgårdsbron till museet. Till Djurgårdsbron kan du ta dig med buss 76, buss 67 eller spårvagn linje 7.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev