Meny Stäng

Friluftsliv, reklamförbud – och hit reser svensken i sommar

Annons

Då var det dags för veckans resenyheter. Det är friluftslivets år i år, några partier i Göteborg vill föbjuda reklam för flyg och svenskarna bokar utlandsresor till sommaren. Kommentera gärna om någon nyhet förvånar, överraskar, glädjer eller förargar!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Kulturarv riskerar att gå under i pandemins kölvatten

Under hösten 2020 skickade Sjöhistoriska museet ut en enkät till ägarna till landets 147 k-märkta fartyg. Frågorna handlade om hur pandemin påverkat verksamheten. Det framgår tydligt att det minskade resandet starkt har påverkat både rederier och föreningar negativt. Flera aktörer har tvingats ställa in turer och därmed har intäkter från biljettförsäljning gått ner till noll. Samtidigt har man ändå haft utgifter för kajplatser och ordinarie underhåll.

Sjöhistoriska museet i Stockholm

Hit reser svenskarna i sommar

Juli är månaden då flest svenskar reser på utlandssemester, och just nu ökar antalet bokade resor kraftigt. Östra medelhavet med de grekiska öarna och Cypern i topp ser just nu ut att bli trenden för sommaren. TUI har sammanställt en topplista med de fem mest bokade destinationerna bland svenskarna i sommar.

​Norska regeringen vill utreda snabbare järnvägsförbindelse Oslo-Stockholm

Norges samferdselsminister Knut Arild Hareide (KRF) har meddelat att han ska kontakta sin svenska motsvarighet Tomas Eneroth (S) för att få igång en gemensam utredning av Oslo-Stockholm. I dag tar tågresan drygt fem timmar, och därför väljer de flesta flyget. Varje år sker 1,4 miljoner flygresor mellan Arlanda och Gardermoen, men bara 200 000 tågresor. Med förbättringar av spåren och två nya länkar är det möjligt att göra en klimatsmartare och billigare resa med tåg på under tre timmar.

Partier vill stoppa reklam för flyg och bensinbilar

Tre partier i Göteborg vill stoppa reklam för flygresor, bensinbilar och oljeföretag på de reklamtavlor som kommunen ansvarar för, till exempel vid kollektivtrafikens hållplatser. Detta rapporterar TT och ett flertal medier. Det är Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ som står bakom förslaget. Reklam ska inte locka till konsumtion som skadar klimatet, menar de. Inspirationen kommer från Amsterdam, där man utreder om ett liknande förbud ska införas.

Flyg

Dalarna satsar på ”Friluftslivets år”

Friluftslivets år (#luftenärfri) är ett projekt 2021 som leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket och syftar till att få fler människor att prova friluftsliv. Länsstyrelsen i Dalarna skriver i ett pressmeddelande att kommuner och föreningar kommer arrangera ett antal aktiviteter kring friluftsliv under året. Bland annat skriver de att de antar ”Landshövdingsstafetten”, som går ut på att landshövdingen ska göra sitt yttersta för att visa upp natur och främja friluftsliv.

Sjön Erken och Norr Malma naturreservat

Veckans reflektion

Vi ska naturligtvis värna miljön på många sätt, men om man ska stoppa reklam som lockar till konsumtion som skadar klimatet, måste man inte i så fall också se över andra företags och produkters klimatpåverkan? Eller?

Missade du förra resenyheterna? Läs Nya paketresor, nya sporthotell och ny flyglinje

Prenumerera på vårt nyhetsbrev