Meny Stäng

Ny husbilsmässa, populära resmål och svenskars julkänslor

Annons

God fortsättning på julen alla läsare! Idag är det juldagen, men det hindrar oss förstås inte från att publicera resenyheter. Veckans nyheter handlar bland annat om en helt ny husbilsmässa, om svenskarnas julkänslor samt om olika sorters vinterresor. Håll till godo!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Så reste vi 2023 – nivåer högre än innan pandemin

Efter år av pandemi som begränsat resandet, följt av ett år av ekonomiska svårigheter, så är reslusten bland svenskarna stark. Höjda räntor, matpriser och inflation tycks inte ha haft en alltför stor påverkan på resandet, och resebyrån Tickets resestatistik visar att bokningsläget under 2023 varit tre procent högre än 2019. Mest populära resmålen under 2023, enligt Tickets statistik:

 1. Malaga
 2. Alicante
 3. Mallorca
 4. Gran Canaria
 5. London
 6. Bangkok
 7. Barcelona
 8. Paris
 9. Berlin
 10. Nice
Torre del mar

Kraftig ökning av solresor i vinter

Bokningsstatistik från flygbolaget Emirates visar en kraftig ökning av solresor i vinter, 30 procent fler bokningar i år jämfört med i fjol. Vinterns mest eftertraktade destinationer bland svenskar är, enligt Emirates bokningsstatistik:

Svenskarna mest kluvna till julen

“Äntligen jul!” eller “Åh nej, är det jul igen …”? Det är frågan som delar svenskarna. Hotell- och resesöksajten momondo.se har tagit tempen på svenskarnas julkänslor med en ny undersökning, där svenskarna tycks oeniga. De som ser mest fram emot julen är tyskarna (72 procent), britterna (67 procent) samt spanjorerna och danskarna (64 procent). Undersökningens resultat i korthet:

 • 53 % ser fram emot julen och 47 % bryr sig inte eller gillar inte julen.
 • 28 % skulle fly sin hemstad under julen om de fick chansen.
 • 38 % skulle välja att resa till en julig destination och 36 % till en icke-julig destination.
 • Av de vill resa till en julig destination innebär det för 64 % snö, för 50 % julmarknad i Europa och för 35 % livlig stad med kultur.
 • Av de som vill resa till en icke-julig föredrar 48 % stränder, 11 % historia och kultur samt 10 % spa-semester.

Så kryssar vi vintern 2024 – 5 trender

På sommaren kryssar svenskarna helst i västra Medelhavet (41 procent) och östra Medelhavet (21 procent), enligt Kryssningsbarometern från Prat PR och MSC Cruises. På vintern väljer 50 procent Karibien. De största målgrupperna är barnfamiljer (29 procent) samt par 46-65 år (26 %) och par 65+ år (25 %). Trender för kryssning:

 1. Stanna längre: Resplaner med förlängda vistelser i hamn blir allt mer populära.
 2. Utforska kulturer: Turisterna nöjer sig inte längre med att se kända sevärdheter, utan vill utforska nya kulturer.
 3. Uppgradering: En global trend är att turister söker alltmer exklusiva och lyxiga upplevelser.
 4. Europa: Intresset för att upptäcka städerna i Europa är större än någonsin.
 5. Generation X och Millenials: Att åka på kryssning blir alltmer populärt bland de som inte har gjort det förut.

Dolda pärlor lockar skidresenärer

Enligt data från Hotels.com är resenärer inte längre ute efter vanliga turistmål, utan nästan en fjärdedel (23 procent) av svenskarna föredrar nu istället att resa till mindre välbesökta och dolda pärlor. Därför listar Hotels.com några alternativa och mer ovanliga destinationer för årets skidsäsong.

 • Tri sestry, Jasná, Slovakien
 • El Lodge Ski & Spa, Sierra Nevada, Spanien
 • The Grant Arms Hotel, Grantown on Spey, Skottland
 • Villa Neri Resort & Spa, Lingualossa, Italien
 • Hilton Niseko Village, Niseko, Japan
Hilton Niseko Village, Niseko, Japan

Ny direktlinje till Marseille från Stockholm

Transavia France expanderar på Stockholm Arlanda Airport genom att lansera en ny direktlinje till Marseille. Den nya linjen etablerar det franska lågprisbolaget ytterligare på Stockholm Arlanda och möter den ökade efterfrågan på resor till den Franska Rivieran. Den nya linjen kommer att trafikeras två gånger i veckan, med start den 6 juni 2024.

Mälardalen får ny mässa för husvagnar och husbilar!

Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund (HRF) bjuder på en spännande julklapp – en ny branschmässa i Stockholm i mars som får namnet Stockholm Husvagn Husbil. Mässan arrangeras på Stockholmsmässan parallellt med båtmässan Allt för Sjön den 14-17 mars 2024, och entrébiljetten ger tillträde till båda mässorna. Många ledande husbilsmärken kommer vara på plats och är redan klara som utställare. Mässan Husbil Stockholm, som har arrangerats i Kistamässans lokaler, läggs samtidigt ned.

Morelo Grand Empire

Veckans reflektion

Intressant att svenskar är mer kluvna till julen än andra. Kan det kanske hänga ihop med att vårt samhälle är mer individualistiskt än många andra, och att vi kanske är lite mindre familjeorienterade? Vad tror du? Gillar du traditionellt julfirande eller föredrar du ”julfritt”?

Och wow, ny husbils- och husvagnsmässa, det är en intressant nyhet. Vi har tidigare pratat om att kombinera båtmässa och husbilsmässa, och tror att det kan vara en bra kombo.

Missade du förra reseyheterna? Läs Vinterns trendande resmål och bakvok för resesugna

Prenumerera på vårt nyhetsbrev