Meny Stäng

Så blir reseåret 2024 – och resmål för ”Set jetting”

Annons

Då var det måndag igen! Här på FREEDOMtravel rivstartar vi som vanligt måndagen med resenyheter, det vill säga senaste nytt inom området resor, äventyr och camping. Håll till godo!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

EU-parlamentet godkänner höjning av tillåten totalvikt med B-körkort för husbilar

EU-parlamentet har röstat ja för att höja den tillåtna totalvikten med B-körkort för husbilar till 4 250 kg. Beslutet, som togs i förra veckan, är det andra steget inom EU:s beslutsprocess. Första steget togs i december 2023 när EU:s Ministerråd röstade ja till samma förslag. Förslaget går nu till en slutlig förhandling mellan de tre institutionerna (Ministerrådet, EU-parlamentet och EU-kommissionen) att alla parter är överens om de föreslagna ändringarna av EU-kommissionens ursprungliga förslag till nytt körkortsdirektiv.

Ticket Collection: Så blir reseåret 2024

Resebyrån Ticket har genomfört en stor Sifo-undersökning och grävt i bokningsstatistiken för att kartlägga svenskarnas resmönster i sin årliga trendrapport Ticket Collection. Den visar att mer än hälften tänker semestra utomlands 2024, men att ekonomin och den oroliga omvärlden förändrar resandet, och gör Europa till den stora vinnaren. Sol och bad lockar mest, men upptäckarlusten är nu viktigare än kvalitetstid med familjen. Chartern är fortsatt populär, men reguljärflyget växer snabbast. Resandet sprids också ut mer över året. Ett urval av trendande semesterländer:

 • Årets vinnare: Spanien
 • Årets raket: Italien
 • Årets klättrare: USA och Thailand
 • Årets bubblare: Cypern och Portugal
 • Årets förlorare: Storbritannien och Frankrike
 • Årets fynd: Turkiet och Grekland

Dessa svenska företag blev vinnare i World Travel Awards

World Travel Awards, som är resebranschens mest prestigefyllda priser, delades ut i Berlin den 6 mars 2024. I Sverige vann följande företag:

 • Sveriges ledande boutiquehotell 2024: MJ’s Hotel
 • Sveriges ledande businesshotell 2024: Jacy’z Hotel Resort
 • Sveriges ledande biluthyrning 2024: Hertz
 • Sveriges ledande konferenshotell 2024: Quality Hotel Arlanda XPO
 • Sveriges ledande destinationsföretag 2024: Ophelix Scandinavia
 • Sveriges ledande hotell 2024: Hotel Pigalle
 • Sveriges ledande hotellsvit 2024: Princess Lillian Suite @ Grand Hotel i Stockholm
 • Sveriges ledande resort 2024: Ystad Saltsjöbad
 • Sveriges ledande researrangör: Escape Travel Sweden
Ystad Saltsjöbad – Sveriges ledande resort 2024

Eurowings expanderar med två nya direktlinjer från Arlanda i sommar

Eurowings fortsätter att expandera på Stockholm Arlanda Airport genom att lansera två nya direktlinjer inför sommaren 2024. De nya linjerna kommer att trafikera Hannover respektive Neapel, och adderas till Eurowings stora utbud. Med start den 1 maj kommer Eurowings flyga till Hannover på onsdagar och söndagar. Med start den 14 juni kommer bolaget flyga till Neapel på fredagar och söndagar.

Göra i Hannover
Hannover i Tyskland

Croatia Airlines lanserar ny direktlinje till Zagreb inför sommaren

Croatia Airlines fortsätter sin expansion i Sverige och på Swedavias Stockholm Arlanda Airport genom att lansera en direktlinje till den nya destinationen Zagreb, Kroatiens huvudstad. Med start den 20 maj kommer linjen Stockholm Arlanda Airport – Zagreb att trafikeras tre gånger i veckan med ett A319 flygplan.

Resetrenden ”Set Jetting”: TUI tipsar om fem resmål inspirerade av nya filmer

Har du hört talas om ”Set Jetting”? Fenomenet är en av årets resetrender och innebär att populära filmer och TV-serier inspirerar resenärers val av resmål. Vilket i sin tur leder till att specifika destinationer och sevärdheter ökar i popularitet. I samband med Oscarssäsongen tipsar den ledande reseaktören TUI om fem nya filmer, destinationer och utflyktsmål du bör besöka i år om du vill gå i filmstjärnornas fotspår.

 • Film: Argylle, Resmål: Santorini, Grekland, Utflykt: Santorini Villages Tour
 • Film: Bob Marley: One Love, Resmål: Jamaica, Utflykt: Kingston & Blue Mountains Tour
 • Film: Dune: del två, Resmål: Dubai, Förenade Arabemiraten, Utflykt: Dubai ökensafari
 • Film: Arthur the King, Resmål: Punta Cana, Dominikanska Republiken, Utflykt: Tur till nationalparken Los Haitises
 • Film: Gladiator 2, Resmål: Rom, Italien, Utflykt: Colosseum och Forum Romanum Tour
Dubai Desert Safari

Veckans reflektion

Visst är det kul att besöka resmål med koppling till olika filmer! Vi skulle nog aldrig besöka ett resmål enbart av den anledningen, men när vi är där spanar vi gärna in platser som vi fått inspiration till via filmer.

Missade du förra resenyheterna? Läs Intresse för Sydkorea och sommarens nya resmål

Prenumerera på vårt nyhetsbrev