Meny Stäng

Zagreb i Kroatien – sevärdheter och 12 saker att göra

Annons

Zagreb i Kroatien är en både mysig och intressant huvudstad. Här kan du uppleva allt från pampiga byggnader och gröna parker till marknad och kaffebarer på det avslappnade promenadstråket Tkalcic. Vi har besökt Zagreb i Kroatien två gånger och har blivit riktigt förtjusta i Kroatiens huvudstad. Här tipsar vi om sevärdheter och 12 saker att göra.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Zagreb i Kroatien

Zagreb ligger i den nordvästra delen av Kroatien, mellan berget Medvednica och floden Sava. Faktum är att det inte bor mer än 4,5 miljoner människor i Kroatien. Huvudstaden har dessutom flera stora gröna parker, vilket gör det här till en trevlig och överskådlig huvudstad att strosa runt i.

Kaptol och Gradec – två byar som inte kom överens

Zagreb bestod från början av två små byar – Kaptol och Gradec – som låg på varsin kulle. I Kaptol bodde den mest kyrkliga delen av befolkningen och i Gradec bodde “vanligt folk”.

De två stadsdelarna hade väldigt svårt att komma överens och allvarliga konflikter var inte ovanliga. Idag har stadsmurarna öppnats upp och staden har slagits ihop och spridit ut sig runt om de två kullarna.

Staden är uppdelad i en övre stadsdel (Gornji grad), som också kallas Gamla stan, och en lägre stadsdel (Donji grad). Efter andra världskriget byggdes också den nya stadsdel som kallas Novi Zagreb, som ligger söder om floden Sava.

Sevärdheter och saker att göra i Zagreb i Kroatien

Zagreb är en stad fylld av parker, avslappnade gågator, marknader samt konst och kultur. Vi tipsar om 12 saker att ser och göra i Zagreb i Kroatien samt några bonustips – sånt vi gärna hade velat göra men som vi ännu inte har hunnit med.

1. Strosa runt i Zagrebs parker

Zagreb är en grön stad med flera centrala parker. En av de största parkerna heter Maksimir Park, där det finns många olika sorters djur och växter. Det finns också flera mindre parker närmare den centrala delen av staden.

Vi har bland annat strosat runt i Park Zrinjevac, som är en avlång och grön park, som börjar vid citykärnan avslutas vid centralstationen. Här har familjer picknick i gräset, och det är inte ovanligt att man ser framträdanden med musik eller teater.

I den ena änden av parken, eller snarare där parken övergår i torget kung Tomislav Trg, ligger Zagrebs konstpaviljong, Art Pavillion. Det man inte anar är att den här byggnaden skapades faktiskt för Ungerns Millenial Exhibition 1896.

Efter utställningen såg man ingen nytta av paviljongen, utan skickade den till Zagreb i Kroatien, där den nu hyser en av Zagrebs viktigaste konstsamlingar.

Konstpaviljongen i Zagreb

2. Upplev Ban Jelačićs torg

Det stora torget i Zagreb (Jelacić square eller Ban Jelačićs torg) är stadens nav. Här står den stora statyn av 1800-talets kroatiska ledare Josip Jelacić, som togs bort under kommunisttiden, men som nu fått komma tillbaka. Här reser sig alla vackra byggnader i Art Noveau-stil som de rika Zagreb-borna lät bygga under tidigt 1900-tal.

Stadsvandring i Zagreb

Det är också här allting händer i den lägre staden. När vi var här var det ett stort cykelevenemang, förberedelse för konsert med tunga bashögtalare och folkdans på torget – samtidigt.

Folkdans på torget i Zagreb

3. Spana in katedralen i Zagreb

Zagrebs katedral, officiellt Jungfru Marie himmelsfärds och Sankt Stefans och Ladislavs katedral, är den största romersk-katolska kyrkan i Kroatien. Katedralen är dessutom ärkebiskopssäte för hela Kroatien.

Framför allt är katedralen enormt imponerande, med höga torn som syns från många delar av staden. Katedralen stod klar år 1217. År 1880 skadades den svårt i en jordbävning, och när den renoverades fick den sitt nuvarande utseende i nygotisk stil.

Fran Krsto Frankopan och Petar Zrinski är två nationella hjältar från 1600-talet, och ingen visste var de var. Deras kvarlevor fanns i Wien och 1907 hämtade “Brothers of the Croatian Dragon” hem dem och de ligger i katedralen.

4. Gå på stadsvandring

Att gå på guidad stadsvandring är ett utmärkt sätt att på ett spännande sätt lära sig mer om en stad! Vi gick en en väldigt intressant och givande stadsvandring i Zagreb med den kunniga guiden Darija Gotic. Du kan också gå till turistinformationen på det stora torget, för att få veta mer om guidade stadsvandringar.

5. Ta bergbanan till Gornji Grad

I den över delen av Zagreb, Gornji Grad, hittar du den historiska gamla staden, ett område fyllt av kyrkor, palats, museer, gallerier och offentliga byggnader.

I den här delen av staden finns också drygt 200 gaslyktor, som fortfarande idag tänds och släcks av en man som har jobbet att vara lykttändare. Fascinerande!

Lyktor i Zagreb i Kroatien

Om du inte har svårigheter att gå är det egentligen inget problem att ta trapporna upp till Gornji Grad. Å andra sidan kan det vara en upplevelse att ta den korta bergbanan upp till den övre stadsdelen.

Bergbanan i Zagreb räknas faktiskt som den kortaste bergbanan i världen. När du kommer upp hamnar du dessutom på det charmiga promenadstråket Strossmayer, som bjuder på många fina utsiktsplatser.

6. Beundra St Markus kyrka

St Markus kyrka, Crkva svetog Marka, ligger ligger centralt på Sankt Markus torg i Gornji grad (Övre staden), där man också hittar det kroatiska parlamentet Sabor. Kyrkan byggdes på 1200-talet, i romantisk stil, och totalrenoverades på 1300-talet för att få en gotisk arkitektur.

Det som fascinerar med den här kyrkan är det vackra takteglet, som visar Zagrebs stadsvapen och det Treeniga kungariket Kroatien, Slavonien och Dalmatiens statsvapen.

Kyrkan i Gradec i Zagreb

7. Botanisera på Dolacmarknaden

Den stora marknaden i Dolac är oerhört populär bland Zagreb-borna, och här hittar du allt från mat souvenirer och hantverk. Här finns förstås fisk, kött och grönsaker i överflöd, men också lokala produkter som “domaci cvarci”, det vill säga små bitar av rökt grisfett som förr var fattigmansmat, men idag är ganska dyrt.

På marknaden hittar du också “licitar” – de traditionella hjärtformade bakverk som kroaterna gärna ger bort som present på olika högtidliga dagar. Det är dessutom intressant att se “mjölkautomaten” där Zagreb-borna kan fylla på obearbetad mjölk från gårdarna på flaska och ta med hem.

8. Drick kaffe på gågatan Tkalčić

Det vi fastnade allra mest för i Zagreb var den mysiga Tkalčić-gatan. Detta är en lång och pittoresk gågata där restaurangerna, caféerna och uteserveringarna ligger tätt. Så fort man kommer in på den här gatan infinner sig semesterkänslan, och det känns inte alls som att man befinner sig i en huvudstad.

Zagreb

9. Prova kroatisk mat

Om du vill prova traditionell kroatisk mat kan du ta dig till restaurang Vinodol, som ligger på Teslina 10 i centrala Zagreb. Här sitter man under höga tegelvalv och det finns gott om traditionella kroatiska rätter att välja mellan.

Vi testade Zagreb-štrukli (en ugnsbakad rätt gjord på deg och färskost) som förrätt samt kalv lagad under peka (långkok i en gryta vid en eldplats) som huvudrätt. Det var riktigt gott och vi blev väldigt, väldigt mätta! Läs gärna mer om att bo och äta i Zagreb.

Peka - äta i Zagreb

10. Shoppa kroatiskt

Förutom marknaden i Dolaca är det varje söndag marknad på det Brittiska torget, Britanski trg. Kläder och mode hittar du bland annat på shoppinggatan Ilica. Vill du hellre ta dig till ett shoppingcentra finns flera att välja på, som till exempel West gate, Avenue Mall, Arena Centar och City Center One.

11. Besök Europas bästa julmarknad

Planerar du att besöka Zagreb i Kroatien i juletid? Zagreb har vunnit kampen om Europas bästa julmarknad flera år i rad, och det är kanske inte så förvånande med tanke på att staden går “all in” när det är dags för jul. Varenda träd smyckas med belysning, spårvagnen kläs med girlanger och alla som kör cykeltaxi är klädda som tomtar.

Julmarknader arrangeras både i Gamla stan och Park Zrinjevac, där man möts av otaliga stånd med julprydnader, hantverk, varmt rött och vitt vin samt “fritule”, en slags friterade munkar som är omåttligt populära.

12. Gör en utflykt i Kroatien

Har du tid över och vill se mer av Kroatien? Här följer förslag på intressanta sevärdheter och destinationer inom rimligt avstånd.

 • Plitvice nationalpark – Ungefär två timmar med bil från Zagreb ligger den fantastiska nationalparken Plitvice. Parken är ett Unesco världsarv och bjuder på magisk natur, imponerande vattenfall och härliga båtturer. Läs gärna mer om Plitvicesjöarna.
 • Opatija – Om du vill ta dig ut till kusten kan du göra en utflykt till Opatija, som ligger två timmar (motorväg) från Zagreb. Opatija har en fin strandpromenad och sticker ut från många andra orter i Kroatien med sin charmiga sekelskiftesarkitektur. Läs gärna mer om Opatija.
 • Fler resmål i Kroatien – Om du är på rundresa i landet finns det många fler resmål att utforska, som till exempel Porec och Rovinj på Istrien, Trogir, Split, Omis, Dubrovnik samt öarna Brac och Hvar. Läs gärna mer: Resa till Kroatien – din guide till Kroatien bästa resmål.
Plitvice Nationalpark

Fler sevärdheter och saker att göra i Zagreb

Förutom allting vi själva hunnit se och göra i Zagreb i Kroatien kan vi tipsa om några av de saker som vi faktiskt inte hann med, men som vi gärna skulle vilja se och uppleva vid nästa besök:

 • Zagreb 360°, eller Zagreb Eye, erbjuder svindlande panoramautsikt från den 16:e våningen i Zagreb-skyskrapan. Se Zagreb på  Ilica 1A.
 • Grič-tunneln är en 350 meter lång tunnel som binder samman gatorna Mesnička och Radićeva och löper under Gradec (som också kallas Grič. Här arrangeras olika kulturella arrangemang och konstutställningar.
 • Stenporten är en kulturmärkt stadsport i Zagreb, där man bland annat kan se helgedomen Vår fru av Stenporten som också är Zagrebs skyddshelgon. Den 31 maj 1731 utbröt en brand i Gradec och målningen, som föreställer Jungfru Maria och Jesusbarnet, klarade sig mirakulöst utan skador. Du hittar den på Kamenita ul.
 • Medvednica är är ett berg utanför Zagreb, och den som vill kan besöka toppen Sljeme. I området finns också fina vandringsleder.
Zagreb i Kroatien

Saker som du inte visste om Zagreb?

Zagreb

špica i Zagreb?

På lördagar mellan 10 00 – 15 00 så tar sig lokalbefolkningen till Bogovićeva vid huvudtorget. Här dicker man kaffe, öl eller äter lunch och visar upp sina finaste outfits. Det handlar om att bli sedd och att se och det kallas špica.

Zagreb

St George och draken

“St. George Kills a Dragon” som skulpturerades av Anton Dominik Ritter von Fernkorn 1853.
Den står bredvid nationalteatern vid republiken Kroatiens torg. St George är en viktig del av Zagrebs historia.

Zagreb

Ormdrottning under Zagreb

Tunneln Gric är till största delen stängd för allmänheten, och tunnelsystemet under medeltida bergsfästningen Medvedgrad. Ryktet säger att det bor en förbannad ormdrottning där nere? Ups!

Kroaten Slavoljub Penkala

Uppfinnaren av reservoarpennan var verksam och dog i Zagreb. Han patenterade sin penna 1907, och hans namn Penkala kanske har att göra med engelska ordet pen?

Museernas stad

Zagreb kallas för museernas stad för att det finns fler museer per capita än någon annan stad i världen.

Zagreb

Äta gott i Zagreb

16 stycken rekommenderade Michelin restauranger i Zagreb. En av dem “Zinfandel’s restaurant” på Ul. Antuna Mihanovića 1 i Zagreb har 2 Michelin-stjärnor.

kabelbanan i Zagreb

Zagreb i Kroatien har världens kortaste kabelbana. Den är endast 66 meter och går mellan Upper Town och lower town i centrala Zagreb på Tomić Street. 

Zagreb

Zagrebs äldsta hotell

Hotel Jägerhorn från 1827 är väl ett häftigt val att bo på under ditt besök i staden. Väldigt centralt bara ett stenkast från Ban Jelačićs torget på Ilica 14.

Kroatiska nationalteatern i Zagreb

14 oktober 1895 stod denna mäktiga byggnad klar för premiär. Teatern är en av de sex nationalteatrar som finns i Kroatien och ligger vid republiken Kroatiens torg 15.

Zagreb

Republiken kroatiens torg i Zagreb

Ett kärt barn har många namn och så också torget vid nationalteatern. Vid slutet av 1800-talet hette det Marknadstorget, sedan Universitetstorget, Wilsons torg, Kung Alexanders I:s torg, Torg I, Teatertorget, Marskalk Titos torg och nu Republiken Kroatiens torg.

Zagreb

Brothers of the Croatian Dragon

Denna frimurar order grundades av Sigismund, den heliga romerska kejsaren och kungen av Ungern och Kroatien under 1500-talet. Det här finns än idag och ordens skyddshelgon är St George. 1906 gjordes en ny “St George och draken” men det skulle föreställa tiden precis efter han dödat draken. Du hittar den vid Kamenita vrata (stenporten). Gjord av skulptörerna Winder och Kompatscher.

Marija Jurić Zagorka i Zagreb

Otroligt populära Marija Jurić Zagorka, 2 mars 1873 – 29 november 1957. Författare och journalist och den näst mest populära kroatiska författarne genom alla tider. Det delas ut journalistpriser varje år i hennes namn. Hennes mest kända bok är “Häxan från Gric” och hennes minnescenter finns på Dolac Market på Ul. Marije Jurić Zagorke 8, och statyn står på Ul. Ivana Tkalčića 33.
Hon är begravd i Mirogoj-kykogården till vänster i arkaderna.

Zagreb

Theatrical Company of the Blind

Zagreb har den enda internationella blinda och synskadade teaterfestivalen i världen som organiseras av Theatrical Company of the Blind och Visually Impaired “New Life”.

Las Vegas I Zagreb-katedralen

Tre stora ljuskronor i Zagreb-katedralen är från Gold Coast Casino i Las Vegas som gåva från den kroatiska immigranten Stefan Stankić.

Mimaramuseet I Zagreb

I Mimara-museet kan du se verk av Rafael, Rembrandt, Goya, Renoir och Degas.
Det här är Zagrebs konstmuseum som ligger på Rooseveltov trg 5, och har öppet alla dagar utom måndagar.

Zagreb

Pod starim krovovima café

Zagrebs äldsta cafe från 1830 och du hittar den på Basaricekova gata 9 på övre staden i Zagreb. Det här var samlingsplats för författare, poeter, filmskapare och teaterarbetare. Du kan inte hitta ett charmigare café!

Zagreb City Museum

Zagrebs stadsmuseum är ett museum i Zagreb, Kroatien. Museet etablerades 1907 av Brödraskapet kroatiska drakens bröder och omfattar omkring 75 000 föremål. Du hittar det på Opatička ul. 20.

Zagreb

Professor Balthazar från Zagreb

Professor Balthazar är en animerad TV-serie producerad av den kroatiska animationstudion Zagreb Film och animatören Zlatko Grgić. Den producerades i sammanlagt 59 avsnitt åren 1967–1977. Det här tittade jag på!

Zagreb

Botaniska trädgården i Zagreb

Botaniska trädgården anlades redan 1889 och utgör den södra delen av Lenuzzis hästsko. Den ligger i Nedre staden och här finns omkring 10 000 växtarter. Hämta dig från ljud och stress och ta dig till Trg Marka Marulića 9A.

Maksimir Park and Zagreb Zoo

Maksimir är en av de äldsta offentliga parkerna i världen, öppnad 1794. Här hittar du 100 hotade fågelarter, flera hundra år gamla bokskogar, Bishop Hauliks nya villa, Echo Pavilion (även känd som Lantern-templet), Gazebo, Swiss House, St. Juraj-kapellet.

Bar Mali Medo i Zagreb

Här möts turister med lokala från stan, och här visas det riktiga Zagreb. Prova några kroatiska öl som Mrki Medved, Dva Klasa, Crna Kraljica. Fråga efter något hemgjort att äta till och du har gjort din kväll. Baren ligger på Tkalčićeva street 36.

Zagrebs dramatiska historia

I den övre gamla staden finns ett enda trähus kvar, som påminner om en svunnen tid. På 1200-talet härjade Djingis Khan och hans son Ögedei (Ogotai) Khan i Asien och Europa. Generalen Tsubotai, som ledde alla Djingis Khans trupper, anses vara den störste militära befälhavare i historien.

Han ledde 20 fälttåg, erövrade 32 länder och vann 65 fältslag. Det finns inget som säger att han någonsin förlorat. Han placerade alltid personer i varje stad ett till flera år innan han skulle slå till för att få den bästa information, om hur han skulle vinna med små förluster.

1241 var det Ungerns tur och Kung Béla IV som till slut var tvungen att fly efter sitt nederlag, tog sin flykt till Zagreb. General Tsubotai skickade då en här efter honom, och när de kom fram jämnade de Zagreb till marken och brände hela stan.

Kung Béla IV hade flytt igen men lämnade efter sig en nedbrunnen stad. De lyckades rädda ett enda trähus, som idag finns kvar till beskådan i den gamla stadsdelen. Efter detta började kroaterna bygga hus i sten, och bara taken byggdes i trä.

Stadsvandring i Zagreb
Till höger syns det enda trähuset som blev kvar efter att mongolerna tänt eld på stan
Kroatien
Alla våra bästa tips om Kroatien. Klicka på bilden!

Fakta om Zagreb

 • Språk? Kroatiska (många pratar också engelska)
 • Invånare? 790 000 i Zagreb
 • Valuta? Kuna (HRK)
 • Prisläge? Billigare än Sverige
 • Tidsskillnad? Ingen
 • Akutnummer? 112
 • El? Som Sverige
 • Vatten? Det kan vara lämpligt att välja vatten på flaska
 • Religion? Kristendom (mestadels katolicism)
 • Varmaste månaden: Augusti (ca 30 grader)
 • Kallaste månaden: Januari (ca 5 grader)
 • Stadens dag: 31 maj

Resa till Zagreb

 • Flyg: Croatia Airlines flyger direkt från Stockholm till Zagreb i Kroatien, en flygresa på knappt 2,5 timme. Fler bolag flyger till Zagreb från olika destinationer i Sverige, men oftast med en mellanlandning.
 • Flygplats: Zagrebs internationella flygplats heter Pleso och ligger 10 kilometer sydväst om stan. Härifrån kan man ta buss eller taxi.
 • Bil: Det tar ca 23 timmar att köra från Stockholm till Zagreb, om man räknar ren körtid.

Restauranger i Zagreb

 • Restaurang Agava på Tkalčić-gatan 39, bjuder på vällagad europeisk mat och utsikt över folkvimlet på gatan utanför.
 • Restaurang Vinodol, på Teslina 10, är utmärkt om du söker genuin kroatisk mat och trevlig stämning.

Boende i Zagreb

 • Hotell: Det finns gott om olika boenden i Zagreb. Du bor till exempel bra mitt i stan på Hotel Dubrovnik. Hotellet har fyra stjärnor och du kan få rum för rimliga priser per natt.
 • Camping: Kommer du med husbil så finns en supermodern camping alldeles utanför stan som heter Camp Zagreb.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev