Meny Stäng

Zagreb i Kroatien – 7 bra tips för en weekend

Zagreb i Kroatien och 7 tips för din weekendresa! Här kan du uppleva allt från lokal mat och torgmarknad till kaffebarerna på promenadstråket Tkalcic. Vi såg kyrkan i Gradec och gick runt i den lilla charmiga huvudstaden Zagreb med små gågator och vackra hus. Vi har varit där två gånger för att ta reda på lite mer om vad staden har att erbjuda.

Zagreb i Kroatien, en Liten och grön stad

Vi brukar tänka att Stockholm är en ganska liten huvudstad, men Zagreb som är Kroatiens huvudstad, och största stad i Kroatien är betydligt mindre med bara 790 000 invånare. Faktum är att det inte bor mer än 4,5 miljoner människor i Kroatien. Huvudstaden har dessutom flera stora gröna parker, vilket gör det här till en trevlig och överskådlig huvudstad att strosa runt i.

Staden är indelad i två gamla delar och en ny. Vi har Donji grad som är den lägre staden och Gornij grad som är den övre staden och även gamla stan. Efter kriget har det också byggts Novi Zagreb i Kroatien som är det nya Zagreb, och den ligger söder om floden Sava. Vi börjar i parken!

1. Parken i Zagreb

Parken Park Maksimir är verkligen folkets park. Här spelas amatör musik och amatör teater och det känns väldigt trivsamt att gå omkring här. Det sitter familjer och äter på gräset eller några som ligger och tar en powernap på rasten. Parken börjar vid citykärnan och slutar vid centralstationen. I parken som tillhör den nedre staden ligger också Konstpaviljongen och bland annat nationalteatern.

Helena i en av Zagrebs parker

Helena i en av Zagrebs parker

Konstpaviljongen i Zagreb

Konstpaviljongen i Zagreb i Kroatien

2. Torget i Zagreb

Det stora torget i Zagreb (Jelacić square eller Ban Jelacic torg) är stadens nav. Här står den stora statyn av 1800-talets kroatiska ledare Josip Jelacić, som togs bort under kommunisttiden, men som nu fått komma tillbaka. Och här reser sig alla vackra byggnader i Art Noveau-stil som de rika Zagreb-borna lät bygga under tidigt 1900-tal.

Det är också här allting händer i den lägre staden. När vi var här var det ett stort cykelevenemang, förberedelse för konsert med tunga bashögtalare och folkdans på torget – samtidigt.

I den övre staden och gamla staden finns den historiska delen av staden, norr om Ban Jelačić-torget och består av Gornji Grad och Kaptol. Ett medeltida urval av kyrkor, palats, museer, gallerier och offentliga byggnader som är populära för turister. Det historiska distriktet kan nås till fots, med start från Jelačić-torget , Zagrebs centrum, eller med en tågbana på närliggande Tomićeva Street.

Stadsvandring i Zagreb

Stora torget ligger på Jelacić square eller Ban Jelačićs torg som det också kallas

Folkdans på torget i Zagreb

Folkdans på stora torget

3. Kyrkan i Gradec

Vi gick en en väldigt intressant och givande stadsvandring i Zagreb med den kunniga guiden Darija Gotic. Vi fick veta att Zagreb från början bestod av två små byar – Kaptol och Gradec – som låg på varsin kulle (och inte kom speciellt bra överens). Idag har stadsmurarna öppnats upp och staden har slagits ihop spridit ut sig runt om de två kullarna.

Det var intressant att besöka den övre staden (Gradec). Här kan man se en hel del av den ursprungliga bebyggelsen – både hus som rika och fattiga bodde i, sant den vackra kyrkan i Gradec. I den här delen av staden finns dessutom drygt 200 gaslyktor, som fortfarande idag tänds och släcks av en man som har jobbet att vara lykttändare!

Kyrkan i Gradec i Zagreb

På Markusplatsen (Banski Dvori). Till vänster regeringens bostad, mitten Markus kyrka, till höger Kroatiska parlamentet.

Stadsvandring i Zagreb

Stadsdelen Gradec med en av alla lyktor som tänds manuellt och det enda trähuset som blev kvar efter att mongolerna tänt eld på stan

4. Lokal Matmarknad

Darija tog också med oss till den största matmarknaden Dolac, och jag måste säga att jag älskar sånt! Här finns förstås fisk, kött och grönsaker i överflöd, men också en massa lokala produkter som “domaci cvarci” (små bitar av rökt grisfett som förr var fattigmansmat, men idag är ganska dyrt). Det var också intressant att se “mjölkautomaten” där Zagreb-borna kan fylla på obearbetad mjölk från gårdarna på flaska och ta med hem.

Vill du handla blommor så sök upp blommornas torg, och vill du titta och kanske köpa gamla föremål från Kroatien, gå då till Brittiska torget.

Marknaden i Zagreb

Marknaden i Zagreb i Kroatien

5. Gågatan Tkalčić

Det vi fastnade allra mest för i Zagreb var den mysiga Tkalčić-gatan. Detta är en lång och pittoresk gågata där restaurangerna, caféerna och uteserveringarna ligger tätt. Så fort man kommer in på den här gatan infinner sig semesterkänslan, och det känns inte alls som att man befinner sig i en huvudstad. Kaffe är väldigt stort och här är det nästan alltid mycket folk, som kommer bara för att äta eller bara samlas för att prata.

Vill du ut och dansa natten lång så finns det gott om dem, och sök då upp Jarun som tillhör nya Zagreb, och det är både en sjö men också ett område för dig som inte vill att natten ska ta slut.

Gågata med restauranger i Zagreb

Gågata med restauranger i Zagreb

6. Shopping

Vill du shoppa så har du kommit rätt. Här finns 65 gallerier och utbudet är enormt stort. Ilica Shoppinggata till hör de äldsta men här kommer några till. West gate, Avenue Mall, Arena Centar och City Center One. typiska Zagreb-souvenirer är slips eller Cravat, ett tillbehör som kallas Croats som man hade på 1700-talet.

Zagreb

7. Europas bästa julmarknad

2016, 2017 och 2018 vann Zagreb kampen om julmarknaden i Europa och en jury utsåg den till bästa julmarknad. Kanske ett litet slag för Tyskland som är mest kända för sina julmarknader. Här är det julstämning överallt på varenda meter. De klär spårvagnen i girlanger och lampor, alla som kör cykeltaxi är tomtar och det är tomtar överallt, wow vilken jul! Julsånger då? ja, det är live överallt där körer sjunger julsånger och det känns som att alla är ute på stan.

Om man tror att julmarknaden tar slut där så tror man helt fel. Hela parken är som en enda stor julklapp och fortsätter man förbi hundratals stånd med julsaker och vinglögg, och tar sig upp till gamla stan, ja då fortsätter allting i en fantastisk julinramning. Tveka inte att åka till Zagreb i jul. Julmarknaden brukar börja första veckan i December och hålla på i en månad.

Julmarknad i Zagreb

Kort historia

Som vi beskriver tidigare så finns det ett hus kvar som var gjort av trä i den övre staden. Det kommer sig att på 1200-talet så härjade Djingis Khan och hans son Ögedei (Ogotai) khan i Asien och Europa. Generalen Tsubotai som ledde alla Djingis khans trupper är den störste militära befälhavare i historien. Han ledde 20 fälttåg, erövrade 32 länder och vann 65 fältslag. Det finns inget som säger att han någonsin förlorat. Han placerade alltid personer i varje stad ett till flera år innan han skulle slå till för att få den bästa information, om hur han skulle vinna med små förluster.

1241 så var det Ungerns tur och Kung Béla IV som till slut var tvungen att fly efter sitt nederlag, tog sin flykt till Zagreb. General Tsubotai skickade då en här efter honom, och när de kom fram så jämnade de Zagreb till marken och brände hela stan. Kung Béla IV hade flytt igen men lämnade efter sig en nedbrunnen stad. De lyckades rädda ett trähus som idag finns kvar och fortsättningsvis började Kroaterna bygga i sten, med endast trätak.

Att bo, att äta, resa hit

Resa hit: Från Sverige går direkt med Croatia Airlines och tar drygt 2 timmar som du kan hitta tex via Skyscanner. De flesta övriga flyg har mellanlandning till Zagreb i Kroatien.

Att äta: På gågatan Tkalčić-gatan som är huvudgatan finns en mycket bra restaurang som heter Agava som vi starkt kan rekommendera. Visst ska man prova på genuin Kroatisk mat (Zagreb-strukli) och det gör du på restaurang Vinodol. Maträtten är gjord på deg och färskost, och sen kan du också prova God kalv under Peka från eldstaden.

Att bo: Bo mitt i stan gör du bra på Hotel Dubrovnik som är 4 stjärnor.

Bo på camping: Kommer du med husbil så finns en supermodern camping alldeles utanför stan som heter Camp Zagreb.

Kroatien, Zagreb

Se mer, läs mer

Se mer: Vill du ta dig till kusten så går det snabbast till Opatija och uppleva något riktigt bra. Hyr en bil och bila två timmar till Adriatiska havet. Här kan du läsa mer om Opatija.

Kroatien, Opatija

Läs mer: Vi har varit i Kroatien många månader och gjort flera reportage som vi har samlat under Kroatien om du vill veta mer.

Delar av denna resa ingick i en pressresa. Bilderna, tankarna och åsikterna är som vanligt våra egna.