Meny Stäng

Hyra husbil i Kroatien – vår erfarenhet av en ”plåtis”

Vi har nyss kommit hem från en veckas resa runt Istrien i Kroatien, där vi för första gången provat på en så kallad ”plåtis”, det vill säga en husbilsinredd van. Så vad tyckte vi om att köra en mindre husbil då? Och hur funkar det att hyra husbil i Kroatien?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Husbilen (plåtis): Petromax 128

Husbilen vi körde heter ”Petromax 128”. Vi har aldrig hört talas om det här märket förut, men det är tydligen kroatiskt och enligt uthyrarna ska husbilen påminna om Knaus. Chassit är Citroen Jumper och bilen är 6,36 meter lång och 2,82 meter hög, med 4 sittplatser och 4 sängplatser.

I husbilen finns toalett och dusch samt ett kök med tre spisplattor, kyl och frysfack. Eftersom det är en van kan man öppna dörrarna helt baktill och där finns även ett förrådsutrymme, med plats för utemöbler och resväskor.

Husbilen Petromax 128, med bakdörrarna öppnade
Husbilen Petromax 128, med bakdörrarna öppnade

Smidig storlek

Att köra runt i en mindre husbil kändes smidigt på många sätt. Vi fick i stort sett plats på en vanlig parkeringsplats, och det gör förstås att det är betydligt enklare att parkera i städer och utanför mataffärer.

Om man ska vara borta länge eller är många vill man kanske ha en större husbil, men för två personer under en vecka – absolut tillräckligt! Husbilen hade till och med kunnat vara lite lägre. Att den var så hög berodde på att det fanns en nerfällbar dubbelsäng i taket, vilket vi ju inte behövde.

Vi hade allt vi behövde i husbilen, och det var ungefär som att bo i vår vanliga husbil. Största skillnaden var kanske att toaletten var lite trängre och att man, eftersom man drar för en dörr mitt i gången, inte kunde passera till sängen medan den andra personen var på toaletten.

Toaletten i Petromax 128
Toaletten i Petromax 128

Det fanns heller ingen ugn, men när man hyr husbil för en vecka spelar det ju ingen roll. Det fanns däremot oväntat gott om skåp och förvaringsutrymmen och det var absolut inga problem att få plats med resväskorna. Jag hittade till och med ett stort och perfekt ”handväskskåp” för mina två handväskor …

Vår "arbetshörna" i husbilen
Matbordet/arbetshörnan i husbilen

En av de saker vi gillade bäst med en plåtis är att det blir så öppet. När man öppnar bakdörrarna ser man rakt igenom hela bilen, och det bästa är att man kan öppna sidodörren och ha full utsikt medan man sitter vid matbordet eller medan man lagar mat. En annan sak vi gillar är att plåtisar känns betydligt säkrare än vanliga husbilar, i och med att plåt klarar en smäll betydligt bättre än vad glasfiber gör.

Utsikt från köket
Underbar utsikt medan man fixar i köket

Hur funkar det att hyra husbil i Kroatien?

Att flyga till en destination och hyra husbil på plats var smidigt! Vi hyrde husbilen från husbilsfirman Petroni. Vi både hämtade och lämnade den i Zagreb och fick skjuts till och från flygplatsen av firman, så det fungerade utmärkt. Om man inte vill flyga till just Zagreb finns det många olika orter att välja på, och förstås även andra husbilsfirmor.

Killarna på firman var väldigt trevliga och hjälpsamma, men vi tänkte ändå att det hade kunnat behövas en kvinna på firman! Bilen var inte helt ny och det var både det ena och det andra som var lite slitet eller som inte fungerade riktigt som det skulle.

Känslan hade absolut kunnat hottas upp med små enkla medel, som lite snyggare porslin och lakan. Varför till exempel sju kastruller/stekpannor men ingen vettig skärbräda? Och varför kunde vi inte få dricka vin i glas på fot istället för i rosa saftglas?

WIFI.se

Vad hände mer i vår plåtis?

Roligast av allt var ändå täckena! De två första dagarna gnällde Peter oerhört över att vi fått ”barntäcken”. Jag förstod inte vad han menade förrän jag försökte bädda och insåg att hans täcke var lika långt som det var brett.

Jag skrattade så att jag grät och sedan ”offrade” jag mig och tog det täcket resten av resan … Men bortsett från småsaker var vi nöjda med valet av en ”plåtis” och vi gillade konceptet att hyra husbil i Kroatien på plats!

Utsikt från sängen
Hyra husbil i Kroatien och härlig utsikt från ”sovrummet”
Kroatien
Alla våra bästa tips om Kroatien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev