Lars Bengtsson lockades tidigt av resor och äventyr, men tyckte att backpacking handlade för mycket om att jaga nästa buss. Istället kom han på att han kunde uppleva världen från cykelsadeln. Den första stora cykelresan gjorde Lars 2004, då han cyklade hela vägen från Europa till Asien.
Därefter har han hunnit med ett flertal olika långresor genom Afrika, Sydamerika, Nordamerika och Australien. Klimatet har pendlat från osannolik hetta till sträng kyla medan Lars korsat otaliga öknar, regnskogar och bergsmassiv.
Vi har förstås ställt ett antal nyfikna frågor till Lars, som just nu befinner sig i norra Kaukasus, på väg mot Kina … Om du vill kan du också följa hans äventyr på Instagram på @lostcyclist eller kika in på bloggen lostcyclist.com.
Innehållsförteckning
Kan du berätta lite om dig själv?
Jag heter Lars och kommer ursprungligen ifrån Falköping. De senaste sjutton åren har det mesta i mitt liv handlat om resor som dragit allt mer åt äventyrshållet. Först någon enstaka charter. Sen lite liftande och backpacking.
Från år 2004 och framåt så har jag mest cyklat omkring i världen (varvat med jobb på hemmaplan) men jag har även paddlat ett par floder och gått uppför några berg. Jag har rest i cirka hundra länder, varav nittiotvå på cykel. Just nu har jag lagt 91 000 kilometer bakom mig. Jag har nog bott cirka 1500 nätter i tält. Jag ser ingen återvändo till ett normalt liv, men det är inget jag sörjer för haha.
Hur kom du på idén att cykla genom världen och vart gick din första längre cykelresa?
Jag tyckte backpacking blev tråkigt. För mycket tid gick åt till att jaga nästa buss. Dessutom tyckte jag att man hela tiden gick i andras fotspår, jag tröttnade snabbt på the Banana Pancake Trail så att säga. Samtidigt, runt 2002-03, träffade jag cyklister när jag luffade runt i Burma, Kambodja och Egypten. Det där vill jag testa, tänkte jag. Så jag testade.
Första långresan gick från Sverige till Nepal och vidare genom Australiens Outback och en skvätt i Sydostasien. Jag provpackade cykeln hemma i lägenheten, och cyklade sen upp och ner på gatan utanför några gånger. Sen gav jag mig iväg i femton månader. Det gick hur bra som helst. Fast jag fuskade med buss genom Baluchistan på grund av reell risk för kidnappning.
Nämn 3 fantastiska platser du upplevt i världen och berätta varför du gillar dessa!
Jag gillar torra, karga och folktomma platser. Gärna med rikt djurliv. Namibia är en stark favorit och jag har varit där flera gånger – och jag kommer resa dit igen. Det är ett extremt vackert land.
Jag gillar även sydvästra USA. Utah, norra Arizona, däromkring. Färgerna, bergen. Världsklass. Mitt tredje val går till norra Pakistan. Det är många år sen jag var där nu, men det är ett häftigt ställe. Vilt, galet, äventyrligt och oerhört vackert med grusvägar och snöklädda berg.
Kan du berätta om den tuffaste utmaningen du varit med om under dina resor?
Det var nog en tur tillsammans med en kompis uppe på tibetanska högplatån år 2010 – där största delen gick i väglös terräng på mellan fyratusen och femtusen meter över havet. Jag hade mat för ca femtio dagar i cykelväskorna. Bland annat 72 paket nudlar, krossade och uttömda i en vattentät säck.
Efter 39 dagar kom vi tillbaka till civilisationen, och då hade jag klättrat tre bergstoppar som ingen tidigare klättrat. Det var en fantastisk känsla. Jag tippar på att jag tappade tio till tolv kilo i vikt under turen.
En annan tuff resa var de trettiofem milen jag paddlade i en tung hembygd träkanot längs med Nigerfloden i Guinea. Lågt vattenbestånd gjorde det oerhört svårt att passera vissa partier. Samtidigt var vi tvungna att ständigt hålla utkik efter krokodiler och flodhästar. Jag hade just flodhästar utanför tältet en natt, när jag sov på stenblock mitt i floden. De är onekligen respektingivande varelser. Dessutom utgjorde insekterna det än tuffare.
Vad har du för cykel och vad finns i din packning?
En skräddarsydd Surly Long Haul Trucker med 26″ hjul. I packningen finns allt som behövs för campingliv, det vill säga tält, liggunderlag, sovsäck och kök. Det finns lite reservdelar, ett par böcker och kläder. Sen en hel del tekniska prylar: kameror, laptop, telefon och nån musikspelare. En GPS. Ibland blir jag trött på all teknik och alla dessa tunga kablar. Men jag gillar att skriva och fota så det är ändå värt det.
Hur finansierar du dina resor?
Egentligen enbart genom ett vanligt lågavlönat kneg, med så mycket övertid jag får. Ibland kommer det in donationer från bloggläsare – främst sådana som följt mig i åratal. Några hundralappar gör verkligen skillnad för mig.
Dessutom får jag ibland en och annan pryl sponsrat, men det ovanligt. Inför denna resa fick jag en ny cykelsadel från Gamla Stans Cykel i Stockholm och ett tält från Outdoorexperten i Västerås. Företag tycks inte föredra halvgamla rävar som jag 🙂
Hur ser dina framtidsplaner ut?
Att fortsätta jaga solnedgången så länge som jag vill göra det. Det kan bli ett år till, eller i trettio år till. Vi får se. Att jag kommer lägga av med luffandet, fast jag egentligen inte vill, för att samhällets normer säger ditt och datt om hur en människa bör leva sitt liv – kommer inte hända. Jag kommer fortsätta fram tills dess att jag träffar på något jag hellre vill göra.
Det är egentligen mycket enkelt. Ingen frågar en musiker, konstnär eller författare hur länge hon eller han ska fortsätta. Men en gammal stackars cykelluffare får frågan hela tiden, haha. Dock vill jag göra annat än att cykla. Tror jag kommer paddla och vandra mer i framtiden. Ombyte förnöjer.
Till sist en fråga vi ställer till alla vi intervjuar: Vilket är ditt drömresmål Lars Bengtsson?
Otaliga. Främst sådana som är knepiga att ta sig till av en eller annan orsak. Får jag nämna flera? Tibestibergen i norra Chad. En dag ska jag stå på toppen av Emi Koussi – det högsta berget i Sahara. Det finns för övrigt många platser i Saharaöknen som jag vill besöka, platser med namn som balanserar på gränsen mellan verklighet och myt: Agadez. De heliga städerna i M´zab. Enediplatån. Hoggarbergen.
Sen skulle jag såklart vilja besöka några riktigt avlägsna hörn av Kongo och Centralafrikanska Republiken. Och några obskyra hörn av Sibirien. The Road of Bones. Kanada lockar också enormt mycket. Och norra Afghanistan. Troligen finns det många höga berg där som ingen har satt sin fot på efter 1979 … Jag skulle även vilja se mer av norra Sverige. Ja, som ni ser – min lista tar aldrig slut.
Tack Lars Bengtssom för att du ville dela med dig av dina erfarenheter och tankar!
Cathinka säger:
Kul att få läsa lite mer om Lars som jag följer nitiskt på Instagram. Så härligt inspirerande med människor som väljer ett annat spår i livet! Och jag håller med honom till fullo, Namibia är magiskt!!
28 maj 2016 — 7:49
Steve säger:
Ännu en gång har ni lyckats hitta en fascinerande gäst.
En riktig äventyrare, eller kanske passar hans egen benämning cykelluffare bättre.
Han söker verkligen sina egna vägar, inga välkända klassiska resrutter där inte. De flesta drömresmålen han nämner har jag aldrig ens hört talas om.
Härligt med människor som vågar “gå sin egen väg”.
28 maj 2016 — 8:09
malin säger:
wooow ojojoj wow. visste inte stt du finns Lars! så fantastiskt! otroliga bilder o stort liv.
28 maj 2016 — 8:10
Ama de casa säger:
Jösses… Imponerande! Fast det där med cykling lockar inte mig. Brukar skylla på att det beror på att jag cyklade ikull när jag var tolv och fick en saftflaska i benet. Men det handlar nog mer om en dödssynd (lättja) om jag ska vara ärlig 😉
Men helt otroligt vad Lars har varit med om – applåder till honom!
28 maj 2016 — 10:13
Lena i Wales säger:
Oj, oj,oj!! Det var grejer det! Mycket spännande läsning!
Ha en bra helg!
28 maj 2016 — 11:25
Anette säger:
Wow, vilken man. Fantastiskt hur vissa människor vågar sig på sånt som vi övriga inte ens funderat på.
28 maj 2016 — 11:33
nils-åke hansson säger:
Har följ honom lite på bloggen. Det är friska tag att cykla genom värden. Har själv gillat att cykla!
28 maj 2016 — 12:53
Marie säger:
Wow, vilken äventyrare! Det är så kul med människor som vågar åka till helt egna platser. Ska genast leta på hans Insta! 🙂
28 maj 2016 — 13:25
Elisabeth säger:
Vilken berättelse och vilket liv! Kul att få del av det!
28 maj 2016 — 15:05
Lanclin säger:
Vi gillar att cykla och gör det varje dag. Skulle vi ge oss iväg på något längre så får jag dock konsultera en specialist på cykelsadlar, jag får vansinnigt ont i sittbenen av att cykla, ha ha! 🙂 Det problemet hoppas jag att inte Lars har 🙂
28 maj 2016 — 15:56
Lennart säger:
Vilken spännande människa.
Cykelsemestra gjorde vi i tio år innan vi blev med bobil.
Bodde däremot på hotell och cyklade runt i norden.
28 maj 2016 — 16:38
Ancie Yngve säger:
Slukar som vanligt allt om/av Lars och hans resor. Själv är jag för närvarande fast i Meduzas träsk i “byköping” och det dröjer nog innan jag kommer loss. Därför är det så häftigt att få följa en kille som han, på fb, ig och hans blogg
28 maj 2016 — 17:35
BP säger:
Att Lars är en fantastisk äventyrare är det ingen tvekan om. Men ack så hårt arbete. Kan bara ärligt säga att det inte vore nå’t för mig. Alltför mycket fysisk ansträngning och tälttillvaro för att jag skulle kunna njuta.
28 maj 2016 — 17:42
admin säger:
Cathinka, kul att du följer Lars på Instagram! 🙂
Steve, ja det finns en del hel människor trots allt som gör spännande resor, har vi märkt 😉
Ama de casa, folk brukar tycka att jag borde cykla till jobbet eftersom det är så nära, men jag gillar inte att komma fram svettig 😉 Och nu är våra cyklar stulna… 🙁
Lena i Wales, tack detsamma!
Nils-Åke, kul att du har följt på bloggen! Fascinerande resor!
Marie, eller hur!? Jag blir alltid själv inspirerad av människor som vågar gå sin egen väg, oavsett om det är något man vill göra själv eller inte…
Lanclin, läge att satsa på en bra cykelsadel kanske!? 😉
Lennart, det låter som en trevlig och lite mer bekväm sorts cykelsemester! 🙂
28 maj 2016 — 17:48
Comsi Comsa säger:
Riktig bra läsning, vilken härlig men tuff livsstil Bengt valt.
Så otroligt mycket annorlunda saker han får uppleva…..
Kram ♥
28 maj 2016 — 19:20
Carl Stridsberg säger:
Jag har ju inte intervjuat, Lars, men följt han i många år på min blogg inne på http://hittaupplevelse.se
Detta är bara ett av alla inlägg; http://hittaupplevelse.se/2016/03/bolivia-med-lars-bengtsson/
Lars, är tillsammans med Annelie Pompe, Annelie Utter, Jonna Jinton, Emma Vånemo och några till mina favoritbloggare/äventyrare.
De inspirerar en att fortsätta att försöka leva som just Annelie Pompe, skriver; “Lev livet nu, det väntar inte på dig”..
28 maj 2016 — 20:57
admin säger:
Comsi Comsa, haha nu heter han Lars … men jag brukar göra precis som du ibland och vända på för- och efternamn 😉
Carl Stridsberg, kul att höra! Och tack för tips om fler bloggare, som jag kanske måste kolla upp! 😉
29 maj 2016 — 6:25
Matts Torebring säger:
Vilken supermänniska och vilken kille! Andra stannar hemma från jobbet för lite ont i ryggen, här en kille som bara kämpar på. Beundransvärt!
29 maj 2016 — 10:20