Meny Stäng

Turkisk badritual på Sturebadet

För några dagar sedan fick jag (Helena) chansen att prova på en badritual i Turkiska Badet på Sturebadet i Stockholm, tillsammans med tre andra bloggare. Eftersom jag aldrig provat en turkisk badritual ville jag förstås inte tacka nej till den här upplevelsen!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Det anrika Turkiska Badet

Det Turkiska Badet är en privat våning på Sturebadet med loungedel, ångbastu, torrbastu och kallpool. Badet introducerades 1885 och på 1920-talet kom Stockholms societetsdamer hit för välgörande kallbad. Bland annat var Greta Garbo en frekvent gäst här och just nu känns det som att vi av en slump har Greta Garbo-tema på bloggen – vi kommer nämligen skriva om henne imorgon också!

Sturebadet ligger i Sturegallerian på Östermalm och det Turkiska Badet beskrivs som “en kronjuvel i Sturebadets anrika och k-märkta miljö”. Och visst är det härligt att få vistas i såna här vackra gamla miljöer! Vi besökte badet genom ett samarbete med Venuu, som hyr ut denna lokal men också många andra lokaler för fester, konferenser och olika event.

Turkiska badet på Sturebadet, med 10-gradigt vatten
Turkiska badet på Sturebadet, med 10-gradigt vatten

Turkisk badritual

Vad är en turkisk badritual då? På Sturebadet innebar det att vi under två timmar fick tillgång till badvåningen tillsammans med en spa-värdinna, som guidade oss igenom ritualen. Vi började med bodyscrub i duschen och en hårinpackning. Sedan varvades het bastu med kalla bad, vilket ska öka cirkulationen i kroppen.

Vattnet i poolen är 10 grader och jag trodde nog att det skulle vara lite tufft att gå i och simma, men det var det inte alls. När man kom direkt från den varma bastun var det tvärtom väldigt skönt och uppfriskande. Vi fick också lägga en ansiktsmask med ungersk lera på varandra, innan det var dags för avslappning med prosecco och lite häng i loungebaren. (Vilket innebar en massa snack förstås, alltid lika roligt att träffa sina resebloggarkollegor!)

Det blev en väldigt trevlig kväll med fina vänner, och man kände sig verkligen avslappnad när man gick därifrån. Vi var bara fyra, men det är möjligt att vara upp till 20 personer, så jag kan tänka mig att det här är en aktivitet som passar utmärkt för en möhippa till exempel. Enligt spa-värdinnan brukar de även arrangera svensexor här, så kanske även något för karlarna!? Har du varit på Sturebadet eller har du provat på någon liknande badritual?

Alltså, hur snygga är vi inte? Jag
Alltså, hur snygga är vi inte? Jag, Lisa, Towe och Ämma
Towe och Lisa slappar efter badritualen
Towe och Lisa hänger i lounge-delen med prosecco efter badritualen

Besöket på Sturebadet arrangerades i samarbete med Venuu. Bilderna, texterna och åsikterna är som vanligt våra egna. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev