Meny Stäng

Världens minsta stad – Hum i Kroatien

Annons

Hum i Kroatien är världens minsta stad. Vi åkte till den lilla bergsbyn som ligger på halvön Istrien och här finns en gata, ett museum, en stadsmur och en gammal kyrka. I den charmiga staden Hum bor ca 20 personer och som även driver en gemytlig restaurang. Följ med till Världens minsta stad Hum i Kroatien!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Mot världens minsta stad

Medeltidsstaden Hum ligger i nordvästra Istrien i Kroatien, mellan staden Motovun och semesterorten Opatija. När vi kör de sista kilometrarna mot Hum, det vill säga vägen som går mellan Roč och Hum, börjar olika stenformationer dyka upp. Detta är stora minnesmärken med bokstäver i det glagolitiska alfabetet, det äldsta kända slaviska alfabetet. För 1000 år sedan var detta nämligen en glagolitisk allé, sammanbunden med byn Roč. Fascinerande!

Invånare i världens minsta stad

I staden Hum bor strax över 20 personer (olika källor anger mellan 21 och 26 personer). Vi förväntade oss att komma till något väldigt litet och ödsligt, men så fort vi kom fram blev vi dirigerade om hur vi skulle parkera mellan alla stora turistbussar. Kroaterna vet hur man ska göra business om man säger så!

Världens minsta stad - Hum i Kroatien
Hum i Kroatien – världens minsta stad

Den medeltida staden Hum i Kroatien

Det första man ser när man parkerar är en hög stadsmur två stora byggnader och ett högt klocktorn. Vi gick upp till den stora stadsporten som är klädd med koppar, och dekorerad med tolv sköldar som ska föreställa alla de tolv månader på året. När vi passerade ingången kunde vi också se stenplattor med gravyrer på glagolitiska, det gamla slaviska språket i Kroatien.

Världens minsta stad

Hum i Kroatien är uppbyggd från den gamla fästningen Humski Kaštel, på 1100-talet när Istrien tillhörde det stora frankiska riket. Markgreven Ulrich I byggde många fästningar och en av dem var Hum. Ända fram till 1600-talet benämndes Hum som ”castrum” (slott), men idag är detta istället världens minsta stad.

Hum Istrien, världens minsta stad
Pittoreska hus i Hum i Kroatien

St Jerome kyrkan

Väl inne i världens minsta stad hittar man St Jerome kyrkan och kapellet Crkvica Svetog Jerolim, med fresker (kalkmålningar) från 1100-talet. Inne i kyrkan finns gamla väggskrifter på glagolitiska från senare 1200-talet. Detta är ett av de äldsta exemplen på glagolitisk litteratur.

Klocktornet i Hum, världens minsta stad
Världens minsta stad
Den nyare kyrkan från 1802 som är byggd på den tidigare kyrkan av lokala byggmästaren Juram Grzinic

En enda gata

Hum i Kroatien har en enda gata av blanksliten sten. Runt staden finns också massiva stadsmurar, som har renoverats under de sista tio åren. Vi gick runt husen där de få invånarna bor bland rosor och blommor i starka färger. Hum är verkligen en pittoresk liten stad och det känns lugnt och tyst, trots en del turister. Det högsta monumentet i staden är det stora klocktornet som byggdes 1552

En av gatorna i Hum, världens minsta stad
Den enda lilla lilla gatan i Hum i Kroatien och världens minsta stad

Museum i Hum

Världens minsta stad Hum i Kroatien har ett museum, där man kan hitta mer av de tidigare glagolitiska skrifterna. Det intressanta med dessa är att de anses vara den tidigaste formen av kroatisk skrift, och en föregångare till dagens kyrilliska. Skriften togs till regionen av missionärer, bland annat missionären Saint Cyril, som ville översätta Bibeln och göra den mer tillgänglig för vanligt folk.

Hum i Kroatien, världens minsta stad
Världens minsta stad

Specialiteter i Hum: Tryffel och Humska Biska

Den lokala restaurangen Humska Konoba drivs av byborna och i regionen finns gott om tryffel. Skogar och olivlundar varvas av varandra och tryffelsvampen trivs här. Inte långt från Hum ligger också orten Buzet som även kallas ”Tryffelstaden”.

I området hittar man gott om tryffel, och produkter som olivolja eller olivolja smaksatt med tryffel, eget vin eller marmelad. Hums specialare är deras hemgjorda brandy, Humska Biska, som är skapad av ett tvåtusen år gammalt hemligt recept med många örter och mistelte.

Hum i Kroatien, världens minsta stad
Den lilla lilla staden

Världens minsta stad

Hum, den minsta staden i världen, är självklart noterad i Guinness rekordbok som världens minsta stad. Trots att staden är väldigt liten så är den intressant att besöka, ett historiskt och kulturellt minnesmärke.

Hum i Istrien
Hum, världens minsta stad

Bergsbyn Motovun

Vi besökte också den lilla bergsbyn Motovun, som ligger ungefär 40 minuter med bil från Hum. När man kommer körande på vägen ser man plötsligt hur den lilla bergsbyn reser sig på en hög höjd.

Motovun ligger i inlandet i den norra delen delen av Istrien och här bor ungefär 500 människor. Byn är känd för tryffel och för den årliga filmfestivalen som lockar flera tusen turister, skådespelare och regissörer från hela världen.

Bergsbyn Motovun i Kroatien
Motovun

Om man kommer med personbil kan man köra hela vägen upp. När man har husbil får man parkera nedanför berget och ta en buss upp till toppen. Där uppe kan man strosa runt bland de coola gamla husen … och så kan man förstås ta en öl och en pizza medan man beundrar utsikten. Vid parkeringsplatsen finns förresten även en fin ställplats för husbilar, vid namn Motovun Camping.

Bergsbyn Motovun - men vad gör den där gubben där vid väggen?
Bergsbyn Motovun – men vad gör den där gubben där vid väggen?
En öl och en pizza, med utsikt från Motovun
En öl och en pizza, med utsikt från Motovun

Se mer i närheten av världens minsta stad

Det finns mycket att se och uppleva i Kroatien! Här är förslag på några fantastiska platser, som inte ligger alltför långt från Hum (eller Motovun):

 • Opatija – Historisk kurort med sekelskiftescharm
 • Porec – Semesterort i Istrien
 • Vrsar – Liten stad i Istrien med stora överraskningar
Kroatien
Alla våra bästa tips om Kroatien. Klicka på bilden!

Fakta om Hum – världens minsta stad

 • Land? Kroatien
 • Län? Istriens län
 • Språk? Kroatiska (många pratar också engelska)
 • Invånare? Ca 23 personer
 • Valuta? Kuna (HRK)
 • Prisläge? Billigare än Sverige
 • Tidsskillnad? Ingen

Resa till Hum

 • Bil: Vi åkte från Porec med husbil, vilket tog drygt en timme. Från Opatija tar det drygt 40 minuter, och från Zagreb cirka 2,5 timme.
 • Buss: Det går bussturer från många olika städer i Kroatien.

Restauranger i Hum

 • Humska Konoba drivs av de få invånarna och bjuder på lokala specialiteter.

Boende i Hum

 • Hotell/rum: Vi har inte själva bott i Hum, men det ska finnas rum att hyra både i och utanför staden. Kolla till exempel på Booking.com.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev