Meny Stäng

Världens minsta stad – Hum i Kroatien

Hum i Kroatien är världens minsta stad. Vi åkte till den lilla bergsbyn som ligger på halvön Istrien och här finns en gata, ett museum, en stadsmur och en gammal kyrka. I den charmiga staden Hum bor ca 20 personer och som även driver en gemytlig restaurang. Följ med till Världens minsta stad Hum i Kroatien!

Mot Världens minsta stad

Medeltidsstaden Hum ligger i nordvästra Istrien i Kroatien, mellan staden Motovun och semesterorten Opatija. När vi kör de sista 3 km mot Hum så dyker det upp stora stenformationer längs vägen, och man börjar undra varför monumenten har hamnat där? För ca 1000 år sedan så var det här en Glagolitisk allé, som är sammanbunden med byn Roč. Det är imponerande att se alla dessa stenformationer och gör resan ännu mer spännande!

Kroatien, Hum

I staden Hum bor strax över 20 personer (olika källor anger mellan 21 och 26 personer). Vi förväntade oss att komma till något väldigt litet och ödsligt, men så fort vi kom fram blev vi dirigerade om hur vi skulle parkera mellan alla stora turistbussar. Kroaterna vet hur man ska göra business om man säger så!

världens minsta stad - Hum i Kroatien

Hum i Kroatien

Den medeltida staden

Det första man ser när man parkerar är en hög stadsmur två stora byggnader och ett högt klocktorn. Vi gick upp till den stora stadsporten som är klädd med koppar, och med tolv sköldar på som ska föreställa alla de tolv månader på året. När vi passerar ingången så finns där gamla gravyrer på stenplattor på Glagolitiska, (det gamla slaviska språket) i Kroatien.

Gamla staden hum

Väl inne i världens minsta stad så finns St Jerome kyrkan och kapellet (Crkvica Svetog Jerolim), med fresker (kalkmålningar) från 1100 talet. Inne i kyrkan finns gamla väggskrifter från senare 1200-talet, och är ett av de äldsta glagolitiska kroatiska litteraturen från medeltiden. 1102 kallades byn Cholm från italienska Colmo som alltid haft stor inverkan på Istrien.

Hum i Istrien

Den nyare kyrkan från 1802 som är byggd på den tidigare kyrkan av lokala byggmästaren Juram Grzinic

En av gatorna i staden Hum

Den enda gatan i Hum

en gata

Befästningen har en gata av blanksliten sten och massiva stadsmurar, som har renoverats under de sista 10 åren. Vi går runt husen där de få invånarna bor bland rosor och blommor i alla de färger. Det här är verkligen pittoreskt och det finns en tystnad och ett lugn trots en hel del turister. Det högsta monumentet i staden är det stora klocktornet som byggdes 1552

Klocktornet i Hum

Världens minsta stad hum i Kroatien har ett museum, där man kan hitta mer av de tidigare Glagolitiska skrifterna. Det intressanta med de Glagolitiska skrifterna är att de anses vara den tidigaste formen av kroatisk skrift, och en föregångare till dagens kyrilliska. Det togs till regionen av missionärer som ville översätta Bibeln och göra den mer tillgänglig, och en av dem var missionären Saint Cyril.

Hum Istrien

Pittoreska hus i Hum i Kroatien

Hum Istrien

Specialitet och en hemlighet i Hum i Kroatien

Den lokala restaurangen Humska Konoba drivs av byborna och i regionen finns gott om tryffel. Skog och olivlundar varvar av varandra och tryffelsvampen trivs här, och inte långt från Hum liggen orten Buzet som även kallas “Tryffelstaden”. Här serveras mycket med tryffel och i staden går det att köpa lokal olivolja eller olivolja smaksatt med tryffel, eget vin, marmelad, eller bara tryffel för att ta med sig.

Istrien, Hum

Den lilla lilla staden

Hums specialare är deras hemgjorda brandy (Humska Biska), som är skapad av ett tvåtusen år gammalt hemligt recept med många örter och mistelte. Prova på restaurangen eller köp med dig hem! Hum i Kroatien är självklart med i “Guiness rekordbok” som världens minsta stad, och här hålls en festival en gång om året då man också väljer president, som får sitta i ett år. Världens minsta stad Hum i Kroatien är ett historiskt och kulturellt stadsminnesmärke.

Världens minsta stad

Världens minsta stad

Världens minsta stad

Se i närheten: Bergsbyn Motovun nära Hum

När man kommer körande på vägen ser man plötsligt hur den lilla bergsbyn reser sig på en hög höjd. Motovun ligger i inlandet i den norra delen delen av Istrien och här bor ungefär 500 människor. Byn är känd för tryffel och för den årliga filmfestivalen som lockar flera tusen turister, skådespelare och regissörer från hela världen.

Motovun

Delar av denna resa ingår i en pressresa. Texterna, bilderna och åsikterna är som vanligt våra egna.