Meny Stäng

Världens minsta stad – Hum i Kroatien

Hum i Kroatien är världens minsta stad. Vi åkte till den lilla bergsbyn som ligger på halvön Istrien och här finns en gata, ett museum, en stadsmur och en gammal kyrka. I den charmiga staden Hum bor ca 20 personer och som även driver en gemytlig restaurang. Följ med till Världens minsta stad Hum i Kroatien!

Mot Världens minsta stad

Medeltidsstaden Hum ligger i nordvästra Istrien i Kroatien, mellan staden Motovun och semesterorten Opatija. När vi kör de sista 3 km mot Hum, det är vägen som går mellan Roč och Hum, och Vägen börjar vid Stup Čakavskog sabora. Där dyker det upp stora stenformationer längs vägen, och är stora minnesmärken som föreställer bokstäver i det Glagolitiska alfabete. För ca 1000 år sedan så var det här en Glagolitisk allé, som är sammanbunden med byn Roč. Det är imponerande att se alla dessa stenformationer och gör resan ännu mer spännande!

Kroatien, Hum

I staden Hum bor strax över 20 personer (olika källor anger mellan 21 och 26 personer). Vi förväntade oss att komma till något väldigt litet och ödsligt, men så fort vi kom fram blev vi dirigerade om hur vi skulle parkera mellan alla stora turistbussar. Kroaterna vet hur man ska göra business om man säger så!

världens minsta stad - Hum i Kroatien

Hum i Kroatien – världens minsta stad

Den medeltida staden

Det första man ser när man parkerar är en hög stadsmur två stora byggnader och ett högt klocktorn. Vi gick upp till den stora stadsporten som är klädd med koppar, och med tolv sköldar på som ska föreställa alla de tolv månader på året. När vi passerar ingången så finns där gamla gravyrer på stenplattor på Glagolitiska, (det gamla slaviska språket) i Kroatien.

Gamla staden hum

Väl inne i världens minsta stad så finns St Jerome kyrkan och kapellet (Crkvica Svetog Jerolim), med fresker (kalkmålningar) från 1100 talet. Inne i kyrkan finns gamla väggskrifter från senare 1200-talet, och är ett av de äldsta glagolitiska kroatiska litteraturen från medeltiden. Hum i Kroatien är uppbyggd från den gamla fästningen Humski kaštel när Istrien då tillhörde det stora frankiska riket på 1100-talet. Markgreven Ulrich I byggde många fästningar och ett av dem var Hum. Ända fram till 1600-talet så nämndes Hum som “castrum” slott, men idag är det världens minsta stad.

Hum i Istrien

Den nyare kyrkan från 1802 som är byggd på den tidigare kyrkan av lokala byggmästaren Juram Grzinic

En av gatorna i staden Hum

Den enda lilla lilla gatan i Hum i Kroatien och världens minsta stad

En gata

Befästningen har en gata av blanksliten sten och massiva stadsmurar, som har renoverats under de sista 10 åren. Vi går runt husen där de få invånarna bor bland rosor och blommor i alla de färger. Det här är verkligen pittoreskt och det finns en tystnad och ett lugn trots en hel del turister. Det högsta monumentet i staden är det stora klocktornet som byggdes 1552

Klocktornet i Hum

Världens minsta stad hum i Kroatien har ett museum, där man kan hitta mer av de tidigare Glagolitiska skrifterna. Det intressanta med de Glagolitiska skrifterna är att de anses vara den tidigaste formen av kroatisk skrift, och en föregångare till dagens kyrilliska. Det togs till regionen av missionärer som ville översätta Bibeln och göra den mer tillgänglig, och en av dem var missionären Saint Cyril. 

Hum Istrien

Pittoreska hus i Hum i Kroatien

Hum Istrien

Världens minsta stad

Specialitet och en hemlighet i Hum i Kroatien

Den lokala restaurangen Humska Konoba drivs av byborna och i regionen finns gott om tryffel. Skog och olivlundar varvar av varandra och tryffelsvampen trivs här, och inte långt från Hum liggen orten Buzet 14 km bort som även kallas “Tryffelstaden”. Här serveras mycket med tryffel och i staden går det att köpa lokal olivolja eller olivolja smaksatt med tryffel, eget vin, marmelad, eller bara tryffel för att ta med sig.

Istrien, Hum

Den lilla lilla staden

Hums specialare är deras hemgjorda brandy (Humska Biska), som är skapad av ett tvåtusen år gammalt hemligt recept med många örter och mistelte. Prova på restaurangen eller köp med dig hem! Hum, den minsta staden i världen, är självklart noterad och allt enligt Guinness rekordbok som världens minsta stad. Här hålls en festival en gång om året då man också väljer president, som får sitta i ett år. Världens minsta stad Hum i Kroatien är ett historiskt och kulturellt stadsminnesmärke.

"<yoastmark

"<yoastmark

resa hit

Hur tar man sig till Hum den minsta staden i världen? Vi åkte från Porec med husbil och du kan också åka från Opatija för det ligger mitt emellan. Det går tåg som stannar 5 km från hum och den heter hum u Istri, och då kan du passa på att uppleva landskapets skönhet på Istrien. Det går även bussturer från de flesta städer.

Boende

Hör dig för på kroatiska turistrådet om du vill stanna, för det ska finnas två dubbelrum för turister. Det är väl en upplevelse som man inte glömmer och att sova över i världens minsta stad. Det finns gott om rum att hyra via Airbnb.

Mat och dryck

Självklart har de en restaurang i världens minsta stad Hum i Kroatien. Humska Konoba som drivs av de få invånarna med lokala specialiteter.

Se mer

När man kommer körande på vägen ser man plötsligt hur den lilla bergsbyn reser sig på en hög höjd. Motovun ligger i inlandet i den norra delen delen av Istrien och här bor ungefär 500 människor. Byn är känd för tryffel och för den årliga filmfestivalen som lockar flera tusen turister, skådespelare och regissörer från hela världen.

Motovun

Läs mer

Vi har åkt runt Kroatien mer än tre månader, och vi har samlat alla upplevelser på under Resa till Kroatien – Guide till kroatiens pärlor om du vill ha koll på läget. Vi har även besökt väldigt mycket Campingar och ställplatser i Kroatien om du letar information.

Delar av denna resa ingår i en pressresa. Texterna, bilderna och åsikterna är som vanligt våra egna.