Meny Stäng

Den kända turistorten Porec, Kroatien

Porec, Kroatien. Börjar du kanske tröttna på bilder från charmiga byar och städer på Istrien? Faktum är att det finns ett helt gäng av dessa mysiga orter vid havet med medeltidskvarter, småbåtshamnar och kristallklart vatten. Vi har redan rapporterat om Fazana, Rovinj och Vrsar. Nu är det dags för Porec, Kroatien. På västra halvön Istrien mot adriatiska havet ligger turistorten Porec med massor hotell, restauranger, kaféer och barer. kuststaden är rik på historia i som Eufrasiusbasilikan och torget Marafor. Från stränder och sportaktiviteter till kullerstenar och livlig tourism. Porec, Kroatien … Följ med!

En stad – många erövrare

Turistorten Porec, Kroatien har en lång och dramatisk historia. Redan före antiken var området befolkat av illyrier och några hundra år före Kristus intogs det av romarna, som byggde upp ett fort och en stad som är grunden till den stad som finns idag. På 500-talet byggdes Eufrasiusbasilikan, som nu finns med på UNESCO:s världsarvslista.

Efter romarrikets fall har staden styrts av många olika riken, bland annat det Bysantiska riket (från 529), republiken Venedig (från 1267), kejsardömet Österrike (från 1797), Italien (från 1920) och Jugoslavien (från 1947). Idag tillhör ju Istrien Kroatien, men både i arkitektur och matkultur kan man se spår av andra epoker i historien.

I turistorten Poreč finns en livlig hamn

I turistorten Porec finns en livlig hamn

En av alla mysiga gränder i Poreč

En av alla mysiga gränder i Porec,Kroatien

Middag med tryffel i turistorten Porec, Kroatien

När det gäller mat är Istrien bland annat känt för vin, olivolja, skinka och fisk, men den allra viktigaste ingrediensen i gourmetköket är tryffel. Vår middag på restaurang Sveti Nikola fick därför gå i tryffelns tecken! Efter en liten aptitretare med fisk och basilikakräm beställde vi in en krämig svamp- och tryffelsoppa till förrätt.

Till huvudrätt blev det oxfilé med gåslever, tryffel och pinjenötter, som serverades med grillade grönsaker. Avslutningsvis gick vi på “kockens val”, med smakprov på olika efterrätter. Mycket nöjda med besöket kan vi säga – både med maten och den fina utsikten över havet!

Aptitretare på restaurang Sveti Nikola i turistorten Porec

Aptitretare på restaurang Sveti Nikola

Efterrätt: Kockens val

Efterrätt: Kockens val

Enorm camping och “turisttåg”

Var bodde vi då? Jo, på den helt enorma campingen Bijela Uvala. Vi har börjat inse att campingar på Istrien ofta är väääldigt stora. Vad sägs om 500 000 kvm med 2000 platser (varav 390 stugor)? På campingen finns dessutom åtta restauranger, tre pooler och två butiker.

Vi stod väldigt fint med utsikt över vattnet från vår husbil. Enda nackdelen med campingen var att det inte var promenadavstånd in till stan. Istället fick vi promenera till ett hotell i närheten och hoppa på ett “turisttåg” som snirklade fram mellan alla turisthotell på väg in till centrum. Det funkade i och för sig utmärkt och vi fick lite sightseeing på vägen, men vi bjuder inte på bildbevis på oss i det färgglada tåget, haha.

Strand Porec

Peter tittar ut från husbilen på Bijela Uvala i Porec, Kroatien

Peter tittar ut från husbilen på Bijela Uvala

Delar av denna resa ingår i en pressresa. Texterna, bilderna och åsikterna är som vanligt våra egna.