Meny Stäng

Porec i Kroatien – semesterort i härliga Istrien

Annons

Vi har besökt Porec i Kroatien. Börjar du kanske tröttna på bilder från charmiga byar och städer på Istrien? Faktum är att det finns ett helt gäng av dessa mysiga orter vid havet med medeltidskvarter, småbåtshamnar och kristallklart vatten. Vi har redan rapporterat om Fazana, Rovinj och Vrsar. Nu är det dags för Porec i Kroatien.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Porec i Kroatien

På den västra delen av halvön Istrien, vid det Adriatiska havet, ligger semesterorten Porec. Här hittar du fina stränder, mysiga hamnar och massor av hotell, restauranger, caféer och barer.

En stad – många erövrare

Porec i Kroatien har en lång och dramatisk historia. Redan före antiken var området befolkat av illyrier och några hundra år före Kristus intogs det av romarna, som byggde upp ett fort och en stad som är grunden till den stad som finns idag. På 500-talet byggdes Eufrasiusbasilikan, som nu finns med på UNESCO:s världsarvslista.

Porec i Kroatien

Efter romarrikets fall har staden styrts av många olika riken, bland annat det Bysantiska riket (från 529), republiken Venedig (från 1267), kejsardömet Österrike (från 1797), Italien (från 1920) och Jugoslavien (från 1947). Idag tillhör ju Istrien Kroatien, men både i arkitektur och matkultur kan man se spår av andra epoker i historien.

Porec i Kroatien

Kullerstensgator och gränder

Porec är en charmig stad med kullerstensgator och mysiga gränder. Här hittar man gott om små butiker som säljer kläder, smycken och hantverk, och staden är full av restauranger och caféer. Här ligger också det historiska torget Marafor Square, som förr i tiden var ett centralt torg, omgivet av viktiga administrativa byggnader.

porec i Kroatien
Porec i Kroatien

Hamn och båtar

Porec är en hamnstad och längs kajerna ligger massor av båtar, allt från fiskebåtar till båtar som tar med turister på turer. Det är riktigt mysigt att bara strosa längs med kajen, kanske med en glass i handen.

Middag med tryffel

När det gäller mat är Istrien bland annat känt för vin, olivolja, skinka och fisk, men den allra viktigaste ingrediensen i gourmetköket är tryffel. Vår middag på restaurang Sveti Nikola fick därför gå i tryffelns tecken! Efter en liten aptitretare med fisk och basilikakräm beställde vi in en krämig svamp- och tryffelsoppa till förrätt.

Till huvudrätt blev det oxfilé med gåslever, tryffel och pinjenötter, som serverades med grillade grönsaker. Avslutningsvis gick vi på ”kockens val”, med smakprov på olika efterrätter. Mycket nöjda med besöket kan vi säga – både med maten och den fina utsikten över havet!

Aptitretare på restaurang Sveti Nikola i turistorten Porec
Aptitretare på restaurang Sveti Nikola
Efterrätt: Kockens val
Efterrätt: Kockens val

Enorm camping och ”turisttåg”

Var bodde vi då? Jo, på den helt enorma campingen Bijela Uvala. Vi har börjat inse att campingar på Istrien ofta är väääldigt stora. Vad sägs om 500 000 kvm med 2000 platser (varav 390 stugor)? På campingen finns dessutom åtta restauranger, tre pooler och två butiker.

Bijela Uvala

Vi stod väldigt fint med utsikt över vattnet från vår husbil. Enda nackdelen med campingen var att det inte var promenadavstånd in till stan. Istället fick vi promenera till ett hotell i närheten och hoppa på ett ”turisttåg” som snirklade fram mellan alla turisthotell på väg in till centrum. Det funkade i och för sig utmärkt och vi fick lite sightseeing på vägen, men vi bjuder inte på bildbevis på oss i det färgglada tåget, haha.

Strand Porec
Peter tittar ut från husbilen på Bijela Uvala i Porec, Kroatien
Peter tittar ut från husbilen på Bijela Uvala

Se mer i närheten av Porec i Kroatien

Det finns mycket att se och uppleva i Kroatien! Här är förslag på några fantastiska platser, som inte ligger alltför långt från Porec:

 • Hum – Världens minsta stad
 • Rovinj – Charmig medeltidsstad i Istrien
 • Vrsar – Liten stad i Istrien med stora överraskningar
Kroatien
Alla våra bästa tips om Kroatien. Klicka på bilden!

Fakta om Porec i Kroatien

 • Land? Kroatien
 • Län? Istriens län
 • Språk? Kroatiska (många pratar också engelska)
 • Invånare? 17 000 (2015)
 • Valuta? Kuna (HRK)
 • Prisläge? Billigare än Sverige
 • Tidsskillnad? Ingen

Resa till Porec i Kroatien

 • Bil: Att köra från Zagreb till Porec tar cirka 3 timmar (betalväg). Att köra från Opatija till Porec tar cirka 1 h 15 min. Restid från Pula är en knapp timme.
 • Buss: Man kan åka buss från många olika städer i Kroatien.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev