Meny Stäng

Vad är tryffel? – 15 intressanta fakta om tryffel

Annons

Vad är tryffel? Då och då, inte minst under resor i södra Europa, stöter man på maträtter smaksatta med tryffel. Det är ju riktigt gott, men vad är det egentligen? Vad är det för skillnad på olika sorter, och varför anses det som en sådan delikatess?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Fakta om tryffel

Det var när vi nyligen skrev inlägget om “30 saker du kanske inte visste om Kroatien” som vi blev nyfikna på det här med tryffel. Vi gillar tryffel och beställer ibland maträtter med tryffelsmak i Italien och Kroatien. Vi är inga experter på detta själva, men vi har läst på och hittat en del intressanta fakta.

Ost smaksatt med tryffel
Toast med tryffelost och fikon

1. Tryffel är en sorts svamp

Ordet tryffel används för att beskriva flera olika svamparter som växer med fruktkroppar under jorden.

2. Det finns “äkta” och “falska” tryfflar

De tryfflar som kallas “äkta tryfflar” tillhör sporsäckssvamparna, och hit hör bland annat stjärnhovstryffel och ädeltryfflar i släktet “Tuber”. De tryfflar som kallas “falska tryfflar” tillhör basidiesvamparna och hit hör bland annat rottryfflar (som egentligen inte är tryfflar alls eftersom deras fruktkroppar mognar ovan jord), hartryfflar och stäpptryfflar. De falska tryfflarna anses ofta oätliga, eller så är de giftiga.

3. Det finns många sorters äkta tryffel

Det finns många olika varianter av äkta tryffel. Här är några av de sorter man oftast pratar om:

  • Vit tryffel (Tuber magnatum) är en exklusiv tryffelsort som växer i Italien, Slovenien, Kroatien, Kosovo, Serbien och Albanien. Allra mest känd är den vita tryffeln från Alba i Piemonte i Italien.
  • Svart tryffel (Tuber melanosporum) växer framför allt i Frankrike, Spanien och Italien, ofta under ekar. Den mest kända svarta tryffeln kommer från Périgord i Frankrike.
  • Sommartryffel/Bourgognetryffel (Tuber aestivum) odlas i Danmark och Sverige. Beroende på när den mognar kan den också kallas svart hösttryffel.
  • Vintertryffel (Tuber brumale) är ytterligare en sort.
Tryffel

4. Tryffel odlas i Sverige

Sommartryffel, som också kan kallas Bourgognetryffel, odlas i kalkrika jordar på Öland och Gotland. Den svenska tryffeln plockas mellan oktober och december.

5. Vit tryffel kan vara väldigt dyr

Vit tryffel är en delikatess och säljs för höga kilopriser. På svt kan man läsa att ett enda exemplar år 2014 såldes för en halv miljon kronor. Den italienska albatryffeln vägde närmare 1,9 kilo.

pengar

6. Det finns olika uppfattningar om stjärnhovstryffel

Stjärnhovstryffel (Choiromyces venosus) uppfattas som en delikatess i Sverige, Tyskland och Ungern. I Frankrike och Italien anser man man däremot att den är olämplig att äta, och i Spanien får den inte marknadsföras som matsvamp. Enligt Wikipedia har stjärnhovstryffel ätits i Sverige i mer än hundra år, och inga förgiftingsfall ska någonsin ha rapporterats från Nordeuropa.

7. Tryffel växer också utanför Europa

Tryffel av släktet Terfezia används som matsvamp i ökenområden i Nordafrika. Olika sorter av de underjordiska svamparna äts också i Nordamerika, i Indien och av Australiens urbefolkning. Kineserna är inte så förtjusta i delikatessen, men exporterar till Europa i stora kvantiteter.

8. Tryffel sprids med hjälp av djur

När tryffeln är mogen avger den en speciell doft som lockar till sig olika djur. Man kan säga att naturen har en “plan” med detta. Djuren äter tryffeln och sprider den sedan vidare genom avföringen. Framför allt vildsvin är förtjusta i svamparna, men också olika gnagare, björnar och grävlingar.

Vildsvin Polen

9. Tryffelgrisar kan leta upp tryffeln

Redan på 1400-talet började man i Frankrike använda grisar för att hitta tryffel. Grisarna är bra på att dofta till sig godsakerna, men om man inte sätter munkavel på dem mumsar de gärna upp tryfflarna själva.

10. Tryffelhundar kan också leta upp tryffeln

Hundar är också bra på att känna doften av tryffel, men är inte lika snabba på att äta upp alla godsakerna själva. Idag är det därför vanligare att man använder hundar än grisar. Man kan träna olika sorters hundar, men ofta har man använt pudel eller lagotto romagno.

Lagotto Romagno
Hundrasen Lagotto Romagno

11. Tryffel är en delikatess

Äkta tryffel används som matsvamp och krydda. För att tryffeln ska komma till sin rätt kan det vara bra att använda den till maträtter som inte är alltför kryddade. Man kan till exempel riva delikatessen över en risotto eller pasta.

Pasta med skivad tryffel

12. Tryffelprodukter är ofta smaksatta med arom

Ibland används tryffel som smaksättare till olika produkter, som till exempel tryffelolja eller tryffelsmör. En stor del av dessa produkter är dock smaksatta med syntetiskt framställd tryffelarom.

Olja med smak av tryffel

13. Tryffel har använts som afrodisakium

Under historiens gång har den underjordiska svampen använts som afrodisakium. Bland annat såldes hjorttryfflar (Elaphomyces) på svenska apotek fram till tidigt 1900-tal.

14. Tryffel har kallats “bråttomkulor”

Enligt Wikipedia kallades tryfflar i Mälardalen i äldre tid för “bråttomkulor”. Enligt folktron skulle bollarna göra att kreaturen lättare blev dräktiga.

15. Varje år anordnas tryffelfestivaler

Varje år anordnas tryffelfestivaler runt om i Europa. Man kan till exempel uppleva festivalen La Fiera del Tartufo i Alba i Italien. På lite närmare håll anordnas Gotlands tryffelfestival i november.

tryffel

De flesta foton i det här inlägget (med undantag av de två översta och fotot på vildsvinet som är våra egna) har vi lånat från Pixabay

Prenumerera på vårt nyhetsbrev