Meny Stäng

Fakta om Kroatien – 30 saker du (kanske) inte visste

Idag bjuder vi på fakta om Kroatien – 30 saker som du (kanske) inte visste. Vi har besökt Kroatien ett gäng gånger, och har bland annat hunnit besöka Zagreb och många platser Dalmatien och Istrien. Här sammanfattar vi lite spännande fakta om Kroatien.

Fakta om Kroatien

Kroatien är ett fantastiskt fint land att semestra i, med en lång vacker kust, otaliga öar och mysiga små städer. Här finns allt från historiska städer som Dubrovnik och Split till gröna nationalparker med berg, sjöar och vattenfall. Till Kroatien kan du bland annat resa för sol och bad, segling, naturupplevelser och för kultur och historia. Vi har samlat lite spännande fakta om Kroatien, så håll till godo!

Pag i Kroatien

1. Kroatien har 10 Unesco världsarv

Det finns 10 världsarv i Kroatien, bland annat Diocletianus palats i Split, stadskärnan i Trogir, Gamla stan i Dubrovnik och Plitvicesjöarna.

Kroatien

2. Kroatien har 8 nationalparker

I Kroatien finns 8 nationalparker

Kroatien har också 11 naturparker och två naturreservat. Tillsammans utgör dessa 10 procent av landets yta.

krka

3. I Kroatien finns över 1000 öar

Det är inte helt enkelt att räkna Kroatiens öar, och det exakta antalet beror på hur man väljer att definiera öar, holmar, kobbar etc. Vi har till exempel sett siffran 1244.

Fakta om Kroatien

4. Stranden Zlatni Rat ändrar form

Zlatni Rat (Den gyllene stranden) ligger på ön Brac utanför Split och har hamnat på flera topplistor över vackra stränder. Stranden har formen av en tunga och ändrar form beroende på vind och strömmar.

Fakta om Kroatien - Zlatni Rat

5. Pasjaca Plaza valdes till Europas vackraste strand 2019

År 2019 utsågs stranden Pasjaca Plaza som Europas vackraste strand, av turistorganisationen European Best Destinations. Stranden ligger strax utanför Dubrovnik.

6. Dinosaurier har bott i Kroatien

För länge sedan klampade dinosaurier omkring på ön Veli Brijuni utanför Istrien. Man har hittat mer än 200 fotspår från flera av de urtida bjässarna.

Fakta om Kroatien

7. Neandertalare har bott i Kroatien

I Kroatiens finns en imponerande samling av neandertalare. Många intressanta fynd har hittats och man kan besöka Neandertalmuseet i Krapina.

Fakta om Kroatien

8. Vinkovci är en av Europas äldsta städer

Den kroatiska staden Vinkovci är en av de äldsta städerna i Europa. Staden har varit bebodd i cirka 8000 år.

Fakta om Kroatien

9. I Split finns en sfinx från 1500 före Kristus

I Split finns en sfinx från Farao Tuthmosis III som är från 1500 före Kristus. Det var den romerska kejsaren Diocletians, som tog med sig sfinxen från Rom, när han lät bygga palatset i Split år 297 efter Kristus.

10. Världens minsta stad ligger i Kroatien

I Istrien hittar du världens minsta stad, som har namnet Hum. Här bor ca 20 invånare med kyrka, stadsport, museum, restaurang, skola och en president. Med de Glagolitiska skrifterna på stadsporten för det oss till 1100-talet på medeltiden.

Fakta om Kroatien - världens minsta stad Hum

11. I Zagreb finns lykttändare

I den gamla stadsdelen Gradec i Zagreb finns fortfarande runt 200 lyktor som drivs av gasol, och som tänds och släcks av en en “lykttändare”.

Fakta om Kroatien

12. I Zadar finns en “vattenorgel”

I Zadar finns en vattenorgel som spelar av sig självt. De spelas av hur vågorna rullar in och det blir till toner som du kan höra via en app och dina hörlurar.

Fakta om Kroatien - Zadar

13. Världens kortaste bergbana finns i Zagreb

I Zagreb i Kroatien hittar du världens kortaste bergbana. Banan är endast 66 meter lång och går mellan den övre och nedre stadsdelen.

14. Den bäst bevarade amfiteatern finns i Kroatien

I Pula i Kroatien finns den bäst bevarade amfiteatern från Antiken. Amfiteatern är den 6:e största i världen och kunde ta in 26 000 personer. Bygget inleddes av kejsare Augustus mellan år 2 och 14 och avslutades av kejsar Titus år 81, på order av kejsare Vesapasianus som även byggde Colosseum i Rom.

Fakta om Kroatien - Amfiteatern i Pula

15. Kroatien är känt för tryffel

Istrien är känt för sin vita tryffel. I flera år fanns ett rekord från 1999 med en tryffel som vägde 1,31 kg, och som hittades i den berömda tryffelskogen i Motovun.

Fakta Kroatien

16. Michelinguiden rekommenderar 63 restauranger

Michelinguiden delar inte bara ut stjärnor utan tipsar också om restauranger. I Kroatien tipsar de om 63 bra restauranger.

17. Zinfandel kommer från Kroatien

Druvan Zinfandel är idag mest känd för röda viner från USA. Från början kommer druvan från Kroatien med namnet Tribidrag och är från 1300-talet.

Vin

18. Kravatten kommer från Kroatien

Kravatten, som senare blev en slips, kommer från Kroatien. Det kroatiska ordet för slips är “Kravata”.

Fakta om Kroatien

19. Reservoarpennan uppfanns i Kroatien

Kroaten Slavoljub Penkala uppfann och patenterade 1907 reservoarpennan. Uppfinningen blev genast omåttligt populär.

20. Världens första torped byggdes i Kroatien

Kroaten Ivan Vukic började utveckla världens första torped i hamnstaden Rijeka i dåvarande Österrike-Ungern. Uppfinningen vidareutvecklades av engelsmannen Robert Whitehead.

21. Game of Thrones har spelats in i Kroatien

Kroatien är ett av de länder där man spelat in den omåttligt populära TV-serien Game of Thrones. Scener från den magiska staden Quarth och Red Keep har spelats in runt Dubrovnik.

Dubrovnik

22. I Kroatien finns världens kortaste folkdräkt

På ön Susak bär kvinnorna en folkdräkt som kan anses vara den första minikjolen. Den korta dräkten, kamizoti, består av fem eller sex mycket korta kjolar.

Fakta om Kroatien

23. Kroaterna klär upp sig för “Špica”

Špica är ett socialt fenomen som sägs pågå på lördagar runt fiken, restauranggatan och runt Bogoviceva vid torget mellan 10 00-15 00. Då kan den som vill synas ta på sin coolaste outfit och ge sig ut på stan, för att bli sedd och se andra.

Fakta om Kroatien

24. Kroatien välkomnar naturister

Den första naturiststranden i Kroatien öppnade 1934 på ön Rab, efter att regeringsmonarken Edward VIII slängde kläderna och badade naken. Idag finns runt 100 naturiststränder och åtminstone 14 naturistcampingar.

Naturiststränder i Kroatien - fakta om Kroatien

25. Marco polo föddes kanske på ön Korčula

Marco Polo anses ofta vara född i Venedig, men det finns uppgifter som gör gällande att han föddes på ön Korčula (som på 1200-talet tillhörde Republiken Venedig). På ön finns än idag människor med efternamnet Polo.

Ön Korsula

26. Nikola Tesla kommer från Kroatien

Nikola Tesla föddes 1856 i Smiljan i Kejsardömmet Österrike (nuvarande Kroatien). Han var en av de mest betydelsefulla bidragsgivarna vad gäller tillkomsten av kommersiell elektricitet.

Elektricitet

27. Fotbollsspelaren Luka Modrić är född i Zadar

Luka Modrić föddes 1985 i Zadar i Jugoslavien (nuvarande Kroatien). Han utsågs till världens bästa fotbollspelare 2018 och har varit med och vunnit Champions Leage fyra gånger, med Real Madrid.

28. Fotbollsspelaren Davor Šuker är född i Osijek

Davor Šuker föddes 1968 i Osijek i Jugoslavien (nuvarande Kroatien). Under VM 1998 var Šuker nationens hjälte genom att nästan föra Kroatien till VM-final, och fick titulera sig skyttekung.

29. Dalmatinern kommer från Kroatien

Dalmatiner är en hundras med Kroatien som officiellt hemland. I Kroatien ligger ju också landskapet Dalmatien.

Dalmatiner, foto: Pixabay

30. Professor Balthasar kommer från Kroatien

Kommer du ihåg TV-serien om professor Balthazar, som med hjälp av en universalmaskin löser sina vänners problem? Serien skapades av den kroatiska animationstudion Zagreb Film och animatören Zlatko Grgić.

Överraskande fakta om Kroatien?

Var detta kanske några överraskande fakta om Kroatien, eller visste du redan allt? Har du kanske någon mer spännande fakta om Kroatien att bjuda på?

Kroatien Fakta

 • Huvudstad: Zagreb
 • Folkmängd: Cirka 4 miljoner (2019)
 • Språk: Kroatiska (många pratar också engelska)
 • Statsskick: Republik
 • Regioner: Centrala Kroatien, Slavonien, Istrien och Dalmatien
 • Största städer: Zagreb, Split, Rijeka, Osijek och Zadar
 • Kroatiens nationella blomma: Iris
 • EU: 1 juli 2013
 • Valuta Kroatien: Kuna (HRK) infördes 30 maj 1994
 • Kroatiens skyddshelgon: Hieronymus från Illyrien
 • Religion: Kristendom
 • Nationaldag: 25 juni

Information om Kroatien för resenärer

Foton från Pixabay och FREEDOMtravel.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få rabatt i webbshopen!

Helena och Peter, FREEDOMtravel reseblogg