Meny Stäng

Amfiteatern i Pula – Arena för gladiatorer

Amfiteatern i Pula ligger i södra Istrien och är den sjätte största amfiteatern i världen, byggd av Kejsare Augustus år 2 efter Kristus, och känd som en arena för gladiatorer. Detta är en imponerande historisk sevärdhet, med valv på rad, fyra unika torn och dessutom ett museum  från antikens Rom. Vi försökte se den redan när vi var här på semester i juli 2011, men under högsäsong var det omöjligt att parkera mitt i stan med en husbil. Idag fick det alltså bli ett nytt försök …

En arena som använts under 2000 år

Amfiteatern i Pula, eller “Arena” som den kallas, är ungefär 2000 år gammal. Den här amfiteatern är den sjätte största i världen och den bäst bevarade amfiteatern från antiken. Bygget inleddes av kejsare Augustus mellan år 2 och 14 och avslutades av kejsar Titus år 81, på order av kejsare vesapasianus som även byggde Colloseum.

Under Antiken användes amfiteatern för gladiatorspel och under Medeltiden användes den för riddarspel. Idag används den på somrarna för konserter, operor, teater och baletter. Varje år arrangeras sedan 1953 ordnas dessutom en filmfestival här, och festivalen Histria som är i juli och augusti.

Amfiteatern i Pula sedd innifrån

Amfiteatern i Pula sedd innifrån

Pula i Kroatien - Arena för gladiatorer

Arena för gladiatorer

Valven står på rad i Arena för gladiatorer och de fyra unika tornen som ingen annan amfiteater har är mäktigt. Man kan gå ner under arenan, och tänka sig hur gladiatorerna satt och väntade på sin tur att slåss för sitt liv. De har också ett museum där det finns olivpressar och hur de gjorde olivolja som var stort för romarna. Amfiteatern i pula är en historisk sevärdhet från antikens tid och den är väldigt vacker.

Att besöka amfiteatern i Pula

Amfiteatern i Pula är nästan mäktigast utifrån, men det är förstås också fascinerande att kliva in och försöka föreställa sig vad som försiggått här en gång i tiden… Besöket kostar 50 kr/vuxen och för det priset får man besöka den antika amfiteater som enligt Wikipedia är den bäst bevarade i världen. Andra mäktiga amfiteatrar vi besökt är amfiteatern i Verona och amfiteatern i Arles. Har du besökt någon amfiteater och vad tyckte du om den?

Det är betydligt enklare att parkera utanför amfiteatern i Pula i november än i juli...

Det är betydligt enklare att parkera utanför amfiteatern i november än i juli…

Inuti amfiteatern i Pula

Inuti amfiteatern

Missade du förra inlägget om husbilsresan 2015? Läs På motorvägar genom Kroatien