Meny Stäng

Amfiteatern i Pula – Arena för gladiatorer

Amfiteatern i Pula ligger i södra Istrien och är den sjätte största amfiteatern i världen, byggd av Kejsare Augustus år 2 efter Kristus, och känd som en arena för gladiatorer. Detta är en imponerande historisk sevärdhet. Vi försökte se den redan när vi var här på semester i juli 2011, men under högsäsong var det omöjligt att parkera mitt i stan med en husbil. Idag fick det alltså bli ett nytt försök …

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Inlägget uppdaterat 2019

Amfiteatern i Pula

Den romerska amfiteatern i Pula, eller “Arena” som den kallas, ligger i Pula nästan längst söderut i Istrien i Kroatien.

Romersk amfiteater från Antiken

Amfiteatern i Pula är ungefär 2000 år gammal. Den här amfiteatern är den sjätte största i världen och den bäst bevarade amfiteatern från antiken. Bygget inleddes av kejsare Augustus mellan år 2 och 14 och avslutades av kejsar Titus år 81, på order av kejsare Vesapasianus som även byggde Colosseum i Rom.

Teatern är byggd med valv i flera våningar, vilket är vanligt i den här sortens byggnader. Det som däremot är speciellt för just denna amfiteater är de fyra tornen, som är helt integrerade i ytterväggen.

Pula i Kroatien - Arena för gladiatorer

Amfiteatern under medeltiden och idag

Under Antiken användes amfiteatern för gladiatorspel och under Medeltiden användes den för riddarspel. Idag används den på somrarna för konserter, operor, teater och baletter. Varje år sedan 1953 ordnas dessutom en filmfestival här.

Amfiteatern i Pula sedd innifrån, en arena för gladiatorer

Att besöka amfiteatern i Pula

Amfiteatern i Pula är nästan mäktigast utifrån, men det är förstås också fascinerande att kliva in och försöka föreställa sig vad som försiggått här en gång i tiden … Man kan gå ner under arenan, och tänka sig hur gladiatorerna satt och väntade på sin tur att slåss för sitt liv. De har också ett museum där det finns olivpressar – olivolja var en viktig produkt för romarna.

Inuti amfiteatern i Pula, en arena för gladiatorer

Fler romerska amfiteatrar

Gillar du, liksom vi, romerska amfiteatrar? Arena i Pula är en av de mäktigaste amfiteatrar vi sett, men även Colosseum i Rom (förstås!) och amfiteatrarna i Verona och Arles är imponerande.

Colosseum, en arena för gladiatorer
Colosseum i Rom är mäktig

Staden Pula

Pula är, om man räknar folkmängd, den största orten i Istrien. Orten är kanske mest känd för amfiteatern, men är också en universitetsstad och har en stor skeppsvarvsindustri. Om man promenerar längs kajerna ser massor av stora fiskefartyg. Strax utanför Pula ligger också en trevlig camping, som vi har besökt både sommar och vinter.

Fiskefartyg

Se mer i närheten av Pula

Det finns mycket att se och uppleva i Kroatien! Här är förslag på några fantastiska platser, som inte ligger alltför långt från Pula:

 • Fažana – En pärla på Istriens västkust
 • Rovinj – Charmig medeltidsstad i Istrien
 • Labin – Trevlig liten stad på Istriens östra sida
Kroatien
Alla våra bästa tips om Kroatien. Klicka på bilden!

Fakta om amfiteatern i Pula

 • Läge: Pula, Istrien, Kroatien
 • Byggår: Från år 2-14 efter Kristus till år 81 efter Kristus
 • Storleksordning i världen: 6:e största

Info och fakta om Pula

 • Land? Kroatien
 • Län? Istriens län
 • Språk? Kroatiska (många pratar också engelska)
 • Invånare? 56 000 (2015)
 • Valuta? Kuna (HRK)
 • Prisläge? Billigare än Sverige
 • Tidsskillnad? Ingen

Resa till Pula

 • Flyg: Flyg till exempel till Zagreb och fortsätt härifrån med hyrbil eller buss.
 • Bil: Det tar cirka 3 timmar och 15 minuter att köra från Zagreb till Pula (betalväg). Att köra från Opatija tar cirka 1,5 timme.
 • Buss: Det går bussar från många orter runt om i Kroatien.

Guide: Öppettider och priser i amfiteatern i Pula

 • Öppettider: Arenan är vanligtvis öppen för besök varje dag, men några få undantag. Arenan öppnar under högsäsong 08:00 och under lågsäsong 09:00. Arenan stänger under vintertid 17:00, under april och oktober 20:00, under maj och september 21:00, under juni 22:00 samt under juli och augusti 23:00. (2019) Observera att öppettiderna kan ändras.
 • Priser: Vuxna betalar 50 kuna (ca 75 kronor) och barn betalar 25 kuna (ca 38 kronor) (2019). Observera att priserna kan ändras.
 • Läs mer: Du hittar mer information på pulainfo.hr.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev