Meny Stäng

Giazza – en bergsby i norra Italien

Det bästa med att träffa lokalbor när man är på resa utomlands är att man kommer till ställen som man aldrig skulle ha kommit till annars. Leif och Patrizia bor i en liten by strax utanför Verona i Italien, men Leif har också ett hus i bergsbyn Giazza. Hit åkte vi i förrgår på slingriga vägar bland bergen i norra Italien.

En gammal bergsby med eget språk

Giazza är en liten mysig by bland bergen med ungefär 100 bofasta invånare, en liten butik och några restauranger. Vissa har också sommarhus här, så om somrarna är det mer folk i rörelse. Människor från Bayren-Tyrolen bosatte sig i det här området redan på 1200-talet och många hus är mycket gamla. Leifs fina hus är till exempel byggt på 1600-talet!

Det mest speciella är kanske att byn, tillsammans med ett flertal andra kommuner i området, har ett eget språk. Språket heter cimbro och är snarast en tysk dialekt, men skiljer sig tydligen så mycket att det är svårt att förstå för en vanlig tysk. Om du skulle besöka byn på sommaren finns det förresten ett museum där man kan lära sig mer om den lokala kulturen. För övrigt skriver Leif ibland på sin blogg, som heter just Giazza.

Många av husen i Giazza byggdes redan på 1600-talet
Många av husen i Giazza byggdes redan på 1600-talet

Läs mer: Valpolicella – vindalarna i norra Italien