Meny Stäng

Fažana – en pärla på Istriens västkust

Annons

Den lilla staden Fažana I Kroatien ligger på Istriens västkust och är en liten pärla. Här kan man strosa runt i de mysiga kvarteren, äta fisk på lokala fiskrestauranger eller ta en båttur ut till ögruppen Brijuni.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Fažana i Kroatien

Fažana i Kroatien ligger i Istrien, cirka en mil norr om den betydligt större staden Pula. Den lilla staden är en trevlig liten fiskeby och semesterort, med mysiga kvarter och gott om fiskrestauranger.

Fiskeby och turistort

Fažana har rötter från Antiken, då romerska adelsmän byggde sina villor och producerade oliver här. Senare utvecklades samhället till en typisk fiskeby, och idag är det dessutom en populär turistort. Härifrån kan man bland annat besöka ögruppen och nationalparken Brijuni eller staden Pula med sin amfiteater.

Fažana i Kroatien är en fiskeby och populär turistort
Fažana är en fiskeby och populär turistort

Fiskplatta på en kroatisk konoba

Eftersom Fažana är en fiskeby kan man förstås få god fisk och goda skaldjur här. Vi besökte Konoba Feral, som är en restaurang i traditionell kroatisk stil. Hade vi inte fått tips om den här restaurangen hade vi nog inte hittat hit, för den ligger lite gömd bakom de stora turistgatorna. Men det är väl värt att leta lite extra för ett besök här!

Vi blev väl mottagna på Konoba Feral i Fažana i Kroatien
Vi blev väl mottagna på Konoba Feral

Vi åt en läcker fiskplatta med god grillad fisk, bläckfisk, havskräftor, musslor och två olika sorters potatis (den ena mixad med mangold). Till efterrätt blev det en supergod liten semifreddo. Miljön är avslappnad och gästerna känns som en blandning av turister och lokalbor.

Fiskplatta på Konoba Feral, Fažana i Kroatien
Fiskplatta på Konoba Feral
Efterrätt: Semifreddo
Efterrätt: Semifreddo

Camping Bi-Village i Fažana

Vi bodde en natt på den enorma campingen Bi-Village. Här finns plats för 1100 campingekipage, och dessutom finns 400 stugor. Campingen är egentligen lite för stor för vår smak, men den har ett utmärkt läge när man vill besöka Fažana eller Brijuni-öarna. Mellan campingen och centrum löper en fin strandpromenad på ca 1 km.

Adrenalina park på Bi-Village, Fažana i Kroatien
Adrenalina park på Bi-Village

Campingens WiFi fungerade tyvärr uselt, men i övrigt fanns nog precis allt man kan önska (och lite till): tre restauranger, flera beachbarer, disco, supermarket, kiosker, flera pooler, tennisbanor, uthyrning av cyklar och vattenskotrar, aktivitetsprogram för barnen och en ”adrenalina park” (en fin nybyggd höghöjdsbana för både barn och vuxna).

Hade vi haft lite mer tid hade du nog fått se en bild på Peter i höghöjdsbanan, men vi valde att rulla vidare mot nästa äventyr istället. Idag har vi nämligen besökt en stad som många läsare tipsat oss om. Gissa vilken!

Camping Bi-Village i Fazana i Kroatien
Camping Bi-Village

Se mer i närheten av Fažana i Kroatien

Det finns mycket att se och uppleva i Kroatien! Här är förslag på några fantastiska platser, som inte ligger alltför långt från Fažana :

 • Pula – Staden med den imponerande amfiteatern
 • Rovinj – Charmig medeltidsstad i Istrien
 • Labin – Trevlig liten stad på Istriens östra sida
Kroatien
Alla våra bästa tips om Kroatien. Klicka på bilden!

Fakta om Fažana

 • Land? Kroatien
 • Län? Istriens län
 • Språk? Kroatiska (många pratar också engelska)
 • Invånare? 3700 (2015)
 • Valuta? Kuna (HRK)
 • Prisläge? Billigare än Sverige
 • Tidsskillnad? Ingen

Resa till Fažana

 • Bil: Att köra från Zagreb till Fažana tar cirka 3 timmar (betalväg). Att köra från Opatija tar cirka 1 h 15 min (betalväg). Restid från Pula är ca 15 minuter.
 • Buss: Man kan åka buss från många olika städer i Kroatien.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev