Meny Stäng

Fažana – en pärla på Istriens västkust

Den lilla staden Fažana ligger på Istriens västkust i Kroatien och är en liten pärla. Här kan man strosa runt i de mysiga kvarteren, äta fisk på lokala fiskrestauranger eller ta en båttur ut till ögruppen Brijuni.

En fiskeby med god fisk

Fažana har rötter från Antiken, då romerska adelsmän byggde sina villor och producerade oliver här. Senare utvecklades samhället till en typisk fiskeby, och idag är det dessutom en populär turistort. Härifrån kan man bland annat besöka ögruppen och nationalparken Brijuni eller staden Pula med sin amfiteater.

Fažana är en fiskeby och populär turistort

Fažana är en fiskeby och populär turistort

Vi blev väl mottagna på Konoba Feral

Vi blev väl mottagna på Konoba Feral

Eftersom Fažana är en fiskeby kan man förstås få god fisk och goda skaldjur här. Vi besökte Konoba Feral, som är en restaurang i traditionell kroatisk stil. Hade vi inte fått tips om den här restaurangen hade vi nog inte hittat hit, för den ligger lite gömd bakom de stora turistgatorna. Men det är väl värt att leta lite extra för ett besök här!

Vi åt en läcker fiskplatta med god grillad fisk, bläckfisk, havskräftor, musslor och två olika sorters potatis (den ena mixad med mangold). Till efterrätt blev det en supergod liten semifreddo. Miljön är avslappnad och gästerna känns som en blandning av turister och lokalbor.

Fiskplatta på Konoba Feral

Fiskplatta på Konoba Feral

Efterrätt: Semifreddo

Efterrätt: Semifreddo

Camping Bi-Village i Fažana

Vi bodde en natt på den enorma campingen Bi-Village. Här finns plats för 1100 campingekipage, och dessutom finns 400 stugor. Campingen är egentligen lite för stor för vår smak, men den har ett utmärkt läge när man vill besöka Fažana eller Brijuni-öarna. Mellan campingen och centrum löper en fin strandpromenad på ca 1 km.

Adrenalina park på Bi-Village

Adrenalina park på Bi-Village

Campingens WiFi fungerade tyvärr uselt, men i övrigt fanns nog precis allt man kan önska (och lite till): tre restauranger, flera beachbarer, disco, supermarket, kiosker, flera pooler, tennisbanor, uthyrning av cyklar och vattenskotrar, aktivitetsprogram för barnen och en “adrenalina park” (en fin nybyggd höghöjdsbana för både barn och vuxna).

Hade vi haft lite mer tid hade du nog fått se en bild på Peter i höghöjdsbanan, men vi valde att rulla vidare mot nästa äventyr istället. Idag har vi nämligen besökt en stad som många läsare tipsat oss om. Gissa vilken!

Camping Bi-Village i Fazana

Camping Bi-Village i Fažana

Läs gärna fler restips för Kroatien på FREEDOMtravel

Delar av denna resa ingår i en pressresa. Texterna, bilderna och åsikterna är som vanligt våra egna.