Meny Stäng

Labin i Kroatien – på husbilsresa runt Istrien

Annons

Labin i Kroatien är en charmig stad på Istriens östra sida. Vi startade med en tidig flygtur till Zagreb där vi hämtade ut vår husbil. Sedan kunde vår husbilsresa runt Istrien börja! Vårt första stopp blev i den charmiga staden Labin i Istrien, där vi fick en fantastiskt god middag, innan det var dags att rulla ner till camping Marina vid kusten.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Upphämtning av husbil i Zagreb

Husbilsfirman Petroni hämtade oss vid flygplatsen och körde oss till firman, där vi gick igenom husbilen och skrev under lite papper. Husbilen känns smidig och pigg att köra och är lagom stor för två personer. Hittills har vi upptäckt både bra och mindre bra saker med bilen, men vi återkommer med en full rapport när vi hunnit testa under hela veckan. Nu blir det husbil runt Istrien!

Hyra husbil Kroatien
”Vår” plåtis utanför husbilsfirman

Med husbil runt Istrien

Det är härligt att äntligen vara iväg på denna husbilsresa! Vi behövde förstås handla och började med att köra till mataffären Konzum, där vi känner oss riktigt hemma vid det här laget.

Vi handlade på oss lite mat och toalettpapper och sånt (men glömde diskborste och diskmedel …). Därefter tog vi oss upp på motorvägen och körde från Zagreb till Rijeka, förbi Opatija (där vi beundrade utsikten) och vidare till den charmiga lilla staden Labin i Kroatien.

Köket i plåtis och husbil runt Istrien
På parkeringsplatsen utanför Konzum – Helena packar in mat i köket

Labin i Kroatien

Labin i Kroatien är huvudort i kommunen Labin, där även turistorten Rabac ingår. Labin ligger på östkusten, ungefär 4,5 mil från Pula och cirka 5,5 mil från Opatija.

Labin – en charmig stad

Vi kom fram till Labin på kvällen och upptäckte genast att denna lilla medeltidsstad, som ligger högt upp på en kulle, är väldigt charmig. Högst upp på toppen tronar en kyrka, och alla husen verkar tillsammans klättra mot denna. Vi parkerade husbilen mitt i centrum och tog en liten promenad innan det var dags för middag.

labin

Restaurang i Labin

Det blev middag på restaurang Velo Kafe, där vi fick en fantastiskt god 3-rätters middag. Vi började med toast med tryffelost och fikon och fortsatte med pasta med små kräftor i vinsås (Tack Imelda för tipset!).

Tryffelost
Förrätt: toast med tryffelost och fikon på en restaurang i Labin
Pasta med kräftor på en restaurang i Labin
Huvudrätt: pasta med små kräftor (och väääldigt många verktyg)

Efterrätt: Labinski krafi

Till efterrätt blev det en lokal specialitet, ”labinski krafi”, små degknyten fyllda med ost, som serverades med kolasås. Liknande knyten görs tydligen över hela den östra delen av Istrien, men då är de salta och äts med kycklingsås eller liknande. Det är bara här i Labin som rätten serveras söt, så det var verkligen en lokal specialitet. Prova gärna om du kommer hit, väldigt gott!

Efterrätt
Efterrätt: Labinski krafi

Camping Marina

Riktigt nöjda efter vår goda middag tog vi oss sedan ner till campingen Marina, som ligger vid kusten söder om Labin. Detta är en superfin camping med platser direkt vid havet, en infinitypool och goda möjligheter för dykning.

Utsikt över havet från campingen

Se mer i närheten av Labin i Kroatien

Det finns mycket att se och uppleva i Kroatien! Här är förslag på några fantastiska platser, som inte ligger alltför långt från Labin:

 • Opatija – Historisk kurort med sekelskiftescharm
 • Fažana – En pärla på Istriens västkust
 • Pula – Staden med den imponerande amfiteatern
Kroatien
Alla våra bästa tips om Kroatien. Klicka på bilden!

Fakta om Labin i Kroatien

 • Land? Kroatien
 • Län? Istriens län
 • Språk? Kroatiska (många pratar också engelska)
 • Invånare? 11 000 (2012)
 • Valuta? Kuna (HRK)
 • Prisläge? Billigare än Sverige
 • Tidsskillnad? Ingen

Resa till Labin i Kroatien

 • Bil: Det tar cirka 2 timmar och 45 minuter att köra från Zagreb till Labin (betalväg). Att köra från Opatija tar cirka en timme.
 • Buss: Det går bussar från många orter runt om i Kroatien.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev