Meny Stäng

Opatija i Kroatien – 15 saker att se och göra

Annons

Opatija i Kroatien – en vacker ort på Istriens riviera! Vi har varit här flera gånger, och nu tänkte vi ta med dig på en rundvandring. Badorten Opatija i Kroatien är den äldsta turist- och kurorten vid Opatijarivieran i Kvarnerbukten. Kändisar har genom tiderna stått på rad för att få komma hit. Följ med!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Opatija i Kroatien

I Opatija ser det inte ut som någon annanstans runt det Adriatiska havet, för det här är sekelskiftescharm i Kroatien. Det här var det fina folkets plats och mest från Österrike Ungern, och var den största spadestinationen efter Karlovy Vary i dåvarande Tjeckoslovakien. Vi börjar från början …

Opatija
Sevärdheter i Opatija – en typisk husfasad i staden

1. Fascineras av Sankt Jakobs kloster

Opatija, som från början var en fiskeby, började sin historia tillsammans med att det byggdes ett Benediktinkloster (Sankt Jakobs Kloster) vid havet runt 1100-talet. Opatija har haft flera namn under sin historia som det italienska abbazia och även kallat Abbazia ad Palum. Där Sankt Jakobs kloster låg ligger idag Sankt Jakobs kyrka där du kan läsa om mer historia från Kvarnerområdet om du är på plats.

2. Ta del av Villa Angiolina

Redaren och handelsmannen Iginio Scarpa från Rijeka byggde Villa Angiolina i Opatija som sommarresidens 1844. Han byggde den till sin kära fru tillsammans med en botanisk trädgård (Angiolinaparken), som idag har över 150 olika växter från hela världen. Detta blev starten för den mest populära turistorten vid medelhavet i slutet av 1800-talet. Iginio Scarpa hade kontakter med den österrikisk-ungerska fina societeten och han var väldigt gästvänlig. Med hans intresse för växter blev också  Opatijas symbol en Japansk Kamelia.

Inom de fina kretsarna, som det österrikiska hovet, spred det sig att att vid kvarnerbukten vid medelhavet var ett härligt klimat året runt. Här fanns mycket vegetation och berget Uckas skyddade mot vind. Ordet kurort växte fram, och Abbazia (Opatija) blev mer populärt och staden växte. 1883 gavs den första turistguideboken ”Idylle von Der adria” (Idyllen vid adriatiska havet) ut.

Angiolina Villa i Opatija
Villa Angiolina i Opatija och även Kroatiens Turistmuseum

3. Se de två kända hotellen från 1884-1885

1884 byggdes Grand Hotel Kvarner (tidigare Quarnero) vid havet och stora villor och fler hotell stod på rad för att ta emot det fina folket. Året efter 1885 byggdes även det vackra och stora Hotel Kronnenprinzessin Stephanie, som idag är Hotel Imperial. Pool och bio fick plats på det nya hotellet. Nu tog det fart ordentligt och Opatija blev det österrikiska hovets officiella semesterort. Staden växte och vid sekelskiftet lät Kejsaren Frans Josef av Österrike bygga en villa vid kurorten, för att tillbringa vintrarna på.

Eftersom pengarna strömmade in kunde man utveckla Opatija i slutet av 1800-talet. El och vatten började installeras på de finare hotellen och villorna. I början av 1900-talet kom även den elektriska järnvägen och anknytning till det statliga järnvägsnätet.  I Abbazia (Opatija) fanns dåtidens flashiga casinon och hotell med stora balsalar och kändisar, prinsessor, kompositörer, regeringschefer från hela Europa.

"Hotell

4. Upplev Opatija Marina spa och badort från 1889

Det där med att bada blev inte populärt förrän lite senare, men då handlade det snarast om att promenera i vattnet medan man höll i uppsatta linor. Ingen kunde simma och badmodet, med täckande kreationer i ull, underlättade kanske inte heller vattenaktiviteterna …

Fantastiska utsikten mot Adriatiska havet då som nu.

5. Lär dig mer om Opatijas historia – Abbazia (Opatija)

Runt 1920 efter första världskriget hade precis Österrike och Ungern lösts upp och italienarna intog Istrien. 1922 blev Italien fascistiskt och man ersatte alla arbeten med italienare. Det här höll i sig ända till 1947 när andra världskriget var slut, och Istrien tillföll den kroatiska delen av Jugoslavien. Nu hette staden Opatija.

Opatija
Vy över Opatija och bland annat kallas ”Gamla damen” (Stara Dama).

6. Beskåda Opatijas vackra Sekelskifteshus

Opatija är en liten stad, med bara 14 000 invånare 2017 (1910 var det 11 825 invånare) och ligger i området Gorski kotar i Istrien.  Man lär sig snabbt att hitta, och det är trivsamt att promenera runt på gatorna och blicka upp mot de vackra husfasaderna. Kanske tittar man in på något café och njuter av lite choklad –  för de producerar egen choklad och varje år arrangerar de också en chokladfestival.

Badorten Opatija i Kroatien är den äldsta turistorten i landet och en kurort med härlig arkitektur. Att besöka Opatijarivieran är som att göra en tidsresa tillbaka till sekelskiftet, med pampiga kurortshotell, sirliga balkonger och exotiska inplanterade växter. Det här imponerade stort på de rika herrskapen i slutet av 1800- och början av 1900-talet i ren Belle Epoque stil.

WIFI.se
På den stora gatan genom Opatija
Arkitektur från tidiga 1900-talet

7. Gå på Choklad och sparrisfestivaler

Många av de 14 000 invånarna jobbar inom turismen, och stan klarar av att ta emot ungefär det dubbla antalet turister. De flesta kommer förstås på sommaren men med hjälp av olika evenemang, som chokladfestivalen och sparrisfestivalen kan turistsäsongen förlängas.

"Ost,

Varje år i december arrangeras chokladfestival här i Opatija. Här tillverkas det egen choklad i staden och fantasin känner inga gränser. Vi upplevde också chokladmassage under dagarna som vi besökte festivalen. Vill du läsa mer om det så finns det under chokladfestival i Kroatien.

8. Strosa längs fina strandpromenaden Lungomare

Den vackra strandpromenaden Lungomare är 12 kilometer lång och går mellan Volosko och Lovran med Opatija i mitten. Det är en helt underbar promenadsträcka där man har tagit hänsyn till vegetation och hur naturen ser ut. Strandpromenaden Lungomare är huvudvägen till allt som förknippas med Opatija.

istriens riviera i Kroatien
Strandpromenaden Lungomare längs kusten
Opatija
Solnedgång i Opatija och över öarna Krk och Cres.

9. Mys vid charmiga Juraj Sporer art Pavilion

Längs strandpromenaden Lungomare ligger även Juraj Sporer utsällningspaviljong (Padiglione delle esposizioni). Den används idag för just utställningar, konserter och teater. Paviljongen har varit konditori en gång i tiden och då fanns färska kakor dagligen som kom med tåg från Wien och Pest i Ungern i början 1900-talet. Juraj Matija Sporer var läkare 1872 och en av initiativtagarna för kur- och badorten Opatija i Kroatien.

10. Ta en selfie vid Jungfrun med måsen

1893 placerade man en skulptur (Madonna del mare) längs strandpromenaden Lungomare vid Sankt Jakobs park och Juran Sporers konstpaviljong. 1956 bytte man ut skulpturen (statyn) till ”Jungfrun med måsen” (Djevojka s galebom) som har blivit en av Opatijas främsta symboler.

"Jungfrun

11. Bada och sola vid Slatinastranden

Slatinastranden är Opatijas stora badplats där man tar sitt dagliga dopp med många andra, chillar och samlas på kvällar för att prata med vänner. 20 000 kvm betong har gjutits för att skapa en härlig atmosfär runt det centrala Opatija. Här finns också wifi-spot som är gratis för allas trevnad.

slatinastranden i Opatija
Slatinastranden i Opatija

12. Inspireras av berömda Croatian Walk of Fame

2005 gjorde man ett Walk of fame bredvid Slatinastranden på en trottoar. Man kopierade den från Hollywood, och gjorde stjärnor i marmor för flera berömda personer i Kroatien. Idag finns 32 stjärnor med namn på kända personer inom sport, vetenskap, musik, konst med mera.

Wall of Fame ligger i parken Angiolina och här finns kända personer som Robert de Niro, Albert Einstein, Kirk Douglas, Gustav Mahler och många fler, som besökte Opatija porträtterade i målningar.

Opatija i Kroatien
Mer dåtid och nutid: I en park mitt i stan finns porträtt av kända människor som någon gång besökt Opatija

13. Bo centralt i Opatjia

Det finns förstås flera olika hotell att välja på. Vi bodde på Grand hotel 4 Opatijske Cvijeta, som ligger fint vid vattnet i ett fantastiskt läge, samtidigt som det bara tar någon minut att gå upp till centrumgatan. Rummet var utmärkt och vi hade balkong med fin utsikt över havet.

Hotell Opatija
Grand hotell 4 Opatijske Cvijeta.

På hotellet finns också en fin wellness-avdelning, med fina pooler och bra behandlingar. Middagen (buffén) på hotellet var vi däremot inte alls imponerade av, så om du planerar att bo på hotellet rekommenderar vi helt enkelt att äta middag någon annanstans. Det vi rekommenderar är hotellets chokladspa, eftersom Opatjia är känt som spa och kurort så måste man prova.

Wellness Opatija
Nedre delen av poolområdet (en stor pool finns en trappa upp)

14. Ät med idyllisk utsikt i Opatija

Vi provade restaurangen Yacht Club, en mysig liten restaurang som ligger fantastiskt fint vid vattnet. Tyvärr var vi inte helt nöjda med maten här. Minestronesoppan visade sig vara en bläckfisksoppa (kanske kan minestrone innehålla allt möjligt, men jag förväntade mig en grönsakssoppa?). Vongole-pastan var i och för sig god, men simmade i alldeles för mycket olja. Vi har varit här flera gånger och fått riktigt god mat, men det ville sig inte den här gången.

Vongolipasta i Opatjia i Kroatien
Vongole-pasta alla Opatija
Opatija
Underbar vy och här blev det väldigt goda sardeller till lunch

15. Prova julmarknad i Opatija

Vi besökte medelhavsstaden och upplevde en härlig julmarknad i sekelskiftesanda. Det blev en mer pittoresk julmarknad med mer lugn och ro än de stora runt världen. Ishall, julpynt och massor med julmat fick vi med under vårt besök. Här kan man tillbringa flera dagar!

Barnen åker glatt skridskor - trots att det är plusgrader
Barnen åker glatt skridskor – trots att det är plusgrader i Opatija
julmarknad i Opatija
Honung på julmarknaden

Opatija – kärt barn med många namn

 • Gamla damen (Stara Dama)
 • Adriatiska havets pärla (Biser Jadrana)
 • Turismens drottning  (Kraljica turizma)
 • Winter Vienna och Vienna at sea

En pärla, men var ligger den?

Opatija ligger i Istrien i västra Kroatien och tillhör Primorje-Goski Kotar län. staden är känd som badort i Kvarner-bukten, med medelhavsklimat vid Adriatiska havet. Staden ligger 17 km sydväst om Rijeka, som är Kroatiens tredje största stad och största hamnstad och ligger ca 80 km öst om Pula.

Se mer i närheten

Det finns mycket att se och uppleva i Kroatien! Här är förslag på några fantastiska platser, som inte ligger alltför långt från Opatija:

Poreč på Istrien på kvällen
Porec på Istrien

Fakta om Opatija

 • Land? Kroatien
 • Län? Primorje-Gorski kotars län
 • Språk? Kroatiska (många pratar också engelska)
 • Invånare? 11 000 (2015)
 • Valuta? Kuna (HRK)
 • Prisläge? Billigare än Sverige
 • Tidsskillnad? Ingen

Resa till Opatija

 • Flyg: Närmaste flygplats ligger i Rijeka, 40 kilometer från Opatija. Dessutom finns flygplatser i Pula (100 km från Opatija) samt i Kroatiens huvudstad Zagreb.
 • Bil: Det tar 2 timmar att köra från Zagreb till Opatija. Denna väg inkluderar motorväg med motorvägsavgift, men alternativvägar finns. Norr om Rijeka finns det Istriska Y:et där du väljer motorvägar A7, A8 eller mindre vägar mot Porec, Rovinj och Pula.
 • Tåg:  Järnvägsstationen ligger i Rijeka och är 15 kilometer från Opatija. Det går bra att ta lokalbuss därifrån.
 • Buss: Bussar går från flygplatserna till de flesta stora orter.
Kroatien
Alla våra bästa tips om Kroatien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev