Meny Stäng

Julmarknad i Zagreb – Europas bästa julmarknad

Har du någon gång funderat på att åka på julmarknad i Zagreb i Kroatien? Om inte, gör det! Julmarknaden i Zagreb är utsedd till Europas bästa julmarknad 2016 och 2017. Zagreb tillhör dessutom våra favoritstäder i Europa, med sin hanterbara storlek och sina mysiga gator fulla av uteserveringar.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Under julmarknaden blir det om möjligt ännu mer mysigt här. Hela staden är upplyst och folk är ute bland stånden, i parkerna och på uteserveringarna, som hålls uppvärmda med värmelampor.

Julstämning i hela stan

Zagreb lyser verkligen upp under december och det är julstämning i precis hela stan. Varenda gata är upplyst och dekorerad med girlanger, det glittrar i hela den stora parken mitt i stan, spårvagnarna har tomteluvor och varenda liten cykeltaxi körs av en tomte. På torget i centrum står en stor scen och här sjungs julsånger samtidigt som utklädda tomtar går runt och blir fotograferade med barnen.

Europas bästa julmarknad
Parken och julmarknaden i Zagreb är upplyst
Spårvagn Zagreb
Kan inte bussarna i Sverige också få såna här tomteluvor …?

Europas bästa julmarknad

Och så har vi julmarknaden då, som har utsetts till Europas bästa! Vi trodde att vi sett hela julmarknaden när vi gått igenom det stora torget och de största gatorna i stan, men så var det inte alls! Marknaden fortsatte genom hela den stora parken och upp i Gradec, den övre delen av staden.

En kroatisk tomte (eller biskop kanske?) låter sig fotograferas med barnen
En utklädd version av St Nikolaus låter sig fotograferas med barnen

Julmarknad i Zagreb – med precis allt

Stånden på årets julmarknad i Zagreb tycks aldrig ta slut, och här finns också det mesta att köpa: hantverk, juldekorationer, smycken, mössor och vantar, leksaker, delikatesser och julgodis.

Zagreb julmarknad
Stånd efter stånd i den upplysta och vackra staden

Om man är hungrig kan man hugga in på en av alla de korvar som grillas överallt, eller så kan man prova ”fritule”, en slags friterade munkar som verkar omåttligt populära.

Överallt säljs också varmt rött och vitt vin (eller svart och vitt vin, som det heter på kroatiska). Riktigt gott att värma sig med i kylan, för även om det är lite varmare än i Sverige så är det ganska kyligt i Zagreb så här års.

Julmarknad i Zagreb
En grillad korv kanske? Det är bara att välja mellan en mängd sorter på julmarknaden i Zagreb …
fritule
Eller så kanske du vill prova på ”fritule”?

Mer att se och göra i Zagreb

När du befinner sig i Zagreb kan du förstås passa på att se och uppleva mer i denna fina huvudstad. Missa inte att strosa på den mysiga Tkalčić-gatan, där du hittar gott om caféer och restauranger. Du kan upptäcka stans torg och parker och kanske ta bergbanan upp till Gornji Grad, den övre stadsdelen.

Kroatien
Alla våra bästa tips om Kroatien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev