Meny Stäng

Fakta om Jultomten – 10 saker du (kanske) inte visste

Jultomten är en känd figur med röda kläder och stort vitt skägg, som en gång om året delar ut julklappar till snälla barn. Men vem är han egentligen? Vi bjuder på lite fakta om jultomten. Visste du till exempel att ”Santa Claus” har sitt ursprung i helgonet Sankt Nikolaus, eller det på Island finns 13 jultomtar?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Fakta om jultomten

Idag bjuder vi på 10 fakta om jultomten som du (kanske) inte visste. Samtidigt passar vi förstås på att önska en riktigt GOD JUL!

Fakta om jultomten

1. Oden kan vara föregångare till jultomten

Under hedniskt tid firade de germanska kulturerna “jól” vid tiden kring midvintersolståndet. Firandet var kopplat till Oden, som också kallades “Jólnir”. Oden brukade ibland rida över himlen, med sitt vita skägg fladdrande, och han anses av vissa ligga till grund för dagens jultomte.

2. ”Santa Claus” kommer från ”Sinterklaas” i Holland

När människor från Holland flyttade till de holländska kolonierna runt om i världen tog de med sig legenden om helgonet Sinterklaas (Sankt Nikolaus). Sankt Nikolas är bland annat skyddshelgon för barn, sjömän, fiskare och de falskt anklagade, och avbildas oftast iklädd en röd biskopsdräkt. Legenden nådde med tiden USA och helgonet utvecklades efter hand till Santa Claus.

3. I början var det inte jultomten som delade ut julklapparna

Från början inte alls jultomten som delade ut julklapparna, utan Julbocken. Bocken var influerad av den tyska figuren ”Krampus”, som brukade gestaltas som en djävulslik följeslagare till den vänliga Sankt Nikolaus. Någon brukade klä ut sig till bocken, och på 1800-talet blev det i den borgerliga samhällsklassen populärt att bocken delade ut julklappar. När tomten senare började dela ut klapparna fick bocken istället dra släden.

4. Gårdstomten har bidragit till bilden av jultomten

Gårdstomten, eller gårdsvätten, är en liten figur med övernaturliga krafter, som bland annat vakar över djuren på en gård. Gårdstomten har ofta långt skägg och grå kläder, och det är viktigt att hålla sig väl med honom. Till exempel kan man ge honom en skål gröt som tack för hans arbete. Gårdstomten är från början ingen ”jultomte”, men har bidragit till bilden av vår nordiska jultomte.

Gårdstomtar

5. Viktor Rydberg och Jenny Nyström skapade en populär tomte

Viktor Rydberg skrev Lille Viggs äventyr på julafton (1871) och dikten Tomten (1881), som båda illustrerades av Jenny Nyström. Många älskade berättelserna och bilderna, som bidrog till vår nordiska sammanblandning av den traditionella gårdstomten och jultomten. Många nordiska illustratörer, författare och jultidningar byggde sedan vidare på den här bilden.

6. Dagens tomte är en hybrid av olika figurer

Dagens jultomte kan sägas vara en blandning av den tomte Viktor Rydberg och Jenny Nyström skapade utifrån gårdstomten – och den amerikanska Santa Claus som har sitt ursprung i helgonet Sankt Nikolaus. Den amerikanska Santa Claus skapades på 1800-talet och beskrevs som en gladlynt överviktig man med vitt skägg, röd näsa och med en släde dragen av åtta renar.

Fakta om jultomten

7. Coca cola-tomtens tecknare hade svenskt/åländskt ursprung

Den amerikanske jultomten vi är vana att se idag populariserades i Coca Cola-reklamen på 1930-talet, med hjälp av bilder av reklamtecknaren Haddon Sundblom, som föddes i USA, av en svensk mamma och en åländsk pappa.

8. Tomten bor (kanske) på Nordpolen, Grönland eller i Rovaniemi

Den amerikanska jultomten bor på Nordpolen och den danska på Grönland. Den finlandssvenska julgubben anses komma från Korvatunturi, men har fått konkurrens av turistsatsningar i Rovaniemi. 2007 hävdade företaget Sweco att jultomten borde bo i Kirgizistan, eftersom det skulle vara optimalt för jultomtens logistik. Det är med andra ord lite oklart var han bor. Vad tror du?

Fakta om jultomten

9. Jultomten kallas Julgubben på finlandssvenska

På finlandssvenska kallas tomten ofta för ”Julgubben” och Rudolf med Röda mulen heter Petteri.

WIFI.se

10. På Island finns 13 jultomtar

De isländska tomtarna kommer ner från bergen innan jul. Den första av dem (Stekkjastaur) kommer iden 12 december. Sedan kommer en varje dag fram till julafton. Därefter försvinner tomtarna en efter en och när alla är borta, 13 dagar efter jul, tänder man en stor brasa för att fira att de är borta. Tomtarnas föräldrar heter Gryla och Leppaludi och är två elaka troll som äter olydiga barn …

Jultomtar på Island

En riktigt GOD JUL önskar vi alla läsare och vänner!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev