Meny Stäng

Udda jultraditioner i världen – 12 annorlunda julseder

Det finns en hel del udda jultraditioner i världen. Antagligen tycker andra att vi svenskar är minst lika märkliga, när vi envisas med att se på Kalle Anka på julafton eller bränna ner julbocken i Gävle. Men det är väl det som är det spännande och intressanta med traditioner – det är inte alltid helt logiskt. Idag bjuder vi på 12 annorlunda julseder!

Udda jultraditioner i världen

Vad som är udda, annorlunda eller märkligt beror förstås på vad man är van vid. Om man tänker efter så är ju många traditioner ganska märkliga över huvud taget, som att dansa små grodorna, hugga ner en gran och ställa den inomhus eller skrida runt i nattlinne med brinnande ljus i håret.

Men när man vant sig vid en tradition så blir den ju ganska normal. Vi har nosat upp några annorlunda julseder och udda jultraditioner i världen som du kanske inte kände till. Eller gjorde du?

1. Ukraina: Spindelväv i julgranen

I Ukraina är det vanligt att dekorera sin julgran med spindlar och spindelväv. Det kan tyckas udda, men julpyntet har sitt ursprung i en sägen och anses ge tur. Enligt sägnen hade en fattig kvinna inte råd att klä familjens julgran, men när hon vaknade på morgonen hade spindlarna pyntat granen med spindelväv, som glittrade som guld och silver i solen. Änkan och barnen blev överlyckliga, och därefter levde de aldrig i fattigdom igen.

spindelväv
Nya idéer för julgranspyntet kanske?

2. USA: Julpyjamasar

Om man bor i USA ska man helst ha en julpyjamas, och allra helst ska alla i familjen ha en matchande varianter. Pyjamasarna passar perfekt att ha på sig vid julklappsöppnandet, på juldagen. Pyjamasarna på bilden kan du köpa på VeryVoga.

julpyamas
Redo för att öppna julklapparna!

3. Island: 13 jultomtar

På Island har man inte bara en jultomte, utan hela 13 stycken. Den förste anländer från bergen den 12 december, och sedan kommer en om dagen tills alla är framme vid julafton. Tyvärr är jultomtarna inte så snälla, men de hittar mest på mindre hyss som att slicka i sig gröt och slå i dörrar. Efter jul försvinner de en i taget, och eftersom de är lite småelaka är det kanske begripligt att man glatt firar deras försvinnande den 6 januari.

Isländska traditioner
Jultomtar på Island, foto: Iceland.is

4. Centraleuropa: Djävulslik best

I flera länder i Centraleuropa (Bayern, Österrike, Ungern, Tjeckien, Kroatien och Slovenien) finns idén om en djävulslik best som heter Krampus. Krampus beskrivs som en skrämmande följeslagare till den vänlige Sankt Nikolaus, och används för att skrämma olydiga barn till lydnad.

Krampus
Udda jultraditioner i världen – eller läskiga?

5. Norge: Gömda kvastar

I vårt grannland Norge finns en udda jultradition som handlar om att gömma sina kvastar. Traditionen började för flera hundra år sedan, när folk trodde att häxor och onda andar behövde kvastar för att kunna resa till Blåkulla. Tydligen finns det fortfarande norrmän som gömmer sina kvastar, för säkerhets skull.

kvast
Bäst att gömma fort, innan någon häxa kommer!

6. Venezuela: Rullskridskor

För invånarna i Venezuelas huvudstad Caracas är det helt normalt att ta på sig rullskridskorna och rulla till gudstjänsten i kyrkan innan jul. Denna tradition är så populär att man måste stänga av gatorna för trafik, för att ge plats för alla rullskridskoåkare.

Nyhetsbrev
rullskridskor
Perfekt sätt att ta sig till gudstjänsten? Ja, tydligen om man bor i Venezuela!

7. Wales: Hästskalle

I Wales finns en gammal tradition, som härstammar från 1800-talet, som går ut på att en person i bygden vid juletid klär ut sig till ”Mari Lwyd”, vilket anses betyda grå märr på svenska. Personen går sedan runt med ett hästkranium framför sig och ett lakan över sig, och sjunger och knackar på dörrar. Traditionen dog egentligen ut, men har nu kommit tillbaka!

hästskalle
Perfekt tillbehör för att bygga en Mari Lwyd-utstyrsel

8. Tjeckien: Förutspå giftermål

I juletider är det enkelt för tjeckiska tjejer att ta reda på om de snart ska gifta sig. Den 4 december, på Saint Barbara Day, kan unga ogifta kvinnor lägga en körbärskvist i vatten. Om den blommar innan jul vet de att de kommer gifta sig under det kommande året.

Ett annat sätt att ta reda på samma sak är att kasta en sko över axeln, mot en dörr. Om den landar med tån pekandes mot dörren, kommer hon gifta sig under det kommande året.

annorlunda julseder
Blir det giftermål nästa år?

9. USA: Julkostymer

Första gången jag läste om julkostymer var på bloggen Life in the Suburb förra året. Fula jultröjor har man ju sett förut, men julkostymer var något nytt för mig. Nu finns dessa att köpa på många ställen både i USA och på internet. Kostymerna på bilden kommer från Opposuits.

julkostymer
Annorlunda julseder, eller bara snygga outfits?

10. Spanien: Lotteri

I Spanien kan det nästan bli masshysteri när det i juletid är dags för dragning i ett av världens största lotterier, El Gordo. Förra året var högsta vinsten på tre miljoner euro, så kanske inte så konstigt att viss hysteri infinner sig. Man behöver däremot inte stressa för att köpa lotterna – de finns till salu redan i juli. Läs gärna mer om spanska jultraditioner på Dittes blogg.

euro
Många euro kan det bli om man vinner …

11. Katalonien: Bajsande vedträ

Den 8 december flyttar Tió de Natal in till katalanska barn. Tió de Natal är ett litet vedträ med glatt ansikte och små pinnar till ben, som barnen måste ta hand om genom att mata och stoppa om. På juldagen försöker barnen få Tió de Natal att bajsa, genom att slå med käppar och sjunga en sång. Har barnen tur så bajsar vedträet sedan ut ett gäng julklappar …

julklappar
Om man har tur så bajsar vedträdet ut detta …

12. Island: Ondskefull julkatt

På Island finns en ondskefull julkatt (Jólakötturinn) som är jättelik, blodtörstig och lurar ute i snön. Ibland beskrivs katten som husdjur till trollen Grýla och Leppalúði, som äter barn och som är föräldrar till de 13 jultomtarna. Det är för övrigt inte bara trollen som äter människor. Julkatten äter också upp folk som inte jobbar ordentligt inför jul …

Jolaköttrinn - en av alla udda jultraditioner i världen
Jolaköttrinn – en av alla udda jultraditioner i världen. Foton i inlägget: Pixabay

Känner du till några fler annorlunda julseder eller udda jultraditioner i världen?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev