Meny Stäng

Resmålen som lockade mest 2019 – och så vill svenskarna fira jul

Annons

Då var vi framme vid dagen före Julafton! Har du fullt upp med förberedelser eller känns det lugnt inför julhelgen? Även om det snart är jul så passar vi på att bjuda på lite resenyheter, från veckans skörd av pressmeddelanden.

Svenskarna drömmer om att få sova liggandes på flyget

När svenskarna får drömma om vad de helst skulle vilja ha för tilläggstjänster ombord väljer mer än hälften att kunna sova liggandes ombord. Detta visar en ny Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Emirates. Dessa tilläggstjänster drömmer svenskarna om:

 1. Att kunna ligga och sova ombord (56 %)
 2. Äta utsökt mat från hela världen (25 %)
 3. Tillgång till lyxiga lounger på hela flygplatsen (19 %)
 4. Ha min egen privata svit ombord (18 %)
 5. En privatchaufför som kör till flygplatsen (12 %)
Emirates

Ving lanserar kombinationsresor med flyg, tåg och hotell

Nu lanserar Ving möjligheten att på egen hand flyga in till en stad och sedan resa genom landet med tåg med ett tågpass, ett sk ”One country pass” samt bo på utvalda hotell för att därefter flyga hem från en annan stad. Kombinationsresorna lanseras först i sex utvalda områden/länder: Italien, Spanien, Frankrike, Belgien, Holland och Luxemburg.

Termini, Rom. Fotograf Mats Högberg

Norwegian tillverkar hållbara produkter av bolagets uniformer

Under 2020 ska Norwegian byta ut sina uniformer, och för att ta tillvara de gamla uniformerna samarbetar de nu med det sociala företaget Sisters in Business som ger jobb åt invandrarkvinnor genom lokal textilproduktion. Inledningsvid finns en rutig necessär och en sidenväska. Allt överskott från försäljningen går till UNICEF:s arbete för utsatta barn.

Resmålen som lockade flest svenskar 2019

Hotell–och resesöksajten momondo har gått igenom sökdata från 2019, för att summera vilka resmål som lockade svenska resenärer allra mest under året. Här är de mest populära städerna:

 1. Bangkok, Thailand
 2. London, Storbritannien
 3. Malaga, Spanien
 4. Barcelona, Spanien
 5. Istanbul, Turkiet
Bangkok
Phra Thinang Dusit Maha Prasat vid Kungliga palatset i Bangkok, Creative Commons erkännande

Resmålen som ökade mest i popularitet 2019

Momondo har också analyserat vilka länder som ökat mest i popularitet under året, och Uzbekistan leder ligan. ”Det har skett förenklingar i visumprocessen när det kommer till resor till Uzbekistan, vilket kan vara svar på varför det finns ett större intresse för svenskarna att söka sig dit”, säger Lasse Skole Hansen, talesperson för momondo. Länderna som ökat mest i popularitet (ökning inom parentes):

 1. Uzbekistan (49 %)
 2. Etiopien (47 %)
 3. Costa Rica (46 %)
 4. Japan (33 %)
 5. Kap Verde (33 %)
Uzbekistan, Creative Commons erkännande

Svenskar vill fira jul och nyår i värmen

Enligt en ny undersökning från solreseexperten eBeach.se vill 75 procent spendera jul och nyår utomlands, på en varm och solig destination, vilket är betydligt mer än de 47 procent som gav samma svar för tre år sedan. Här är anledningarna till att man vill tillbringa julen utomlands:

 1. Miljöombyte och komma bort från vardagen (43 %)
 2. Uppleva sol och strand i ett annat land (43 %)
 3. Undvika julstressen (34 %)
 4. Uppleva en annan kultur och se sig runt (30 %)
 5. Uppleva mat och dryck i annat land (27 %)
Jul på stranden, bildkälla: Pixabay

Missade du förra resenyheterna? Läs Julens semesterraketer – och mest lockande landmärken

Prenumerera på vårt nyhetsbrev