Meny Stäng

Natur och äventyr i Costa Rica

Är du nyfiken på ett land med tropiska ”molnregnskogar”, adrenalinpunpande äventyr och avkopplande stränder – som dessutom råkar vara världens näst lyckligaste land? FREEDOMtravel gästas idag av en erfaren Costa Rica-kännare, som berättar om natur och äventyr i Costa Rica.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Lyckliga människor och underbar natur

Costa Rica är beläget i Centralamerika mellan Nicaragua i norr och Panama i söder. Landet har varit en stabil demokrati sedan 1949 och var samma år först i världen med att förbjuda armén. Landet rankas år efter år som ett av de säkraste och rikaste länderna i regionen.

I Gallups undersökning från 2014 rankas landet som världens näst lyckligaste land, endast slagen av grannlandet Panama (Sverige först på en åttonde plats). Landets slogan ”Pura vida” (ungefär rent liv eller lev på riktigt) har sällan varit mer passande än för landet Costa Rica.

Det som lockar turister till Costa Rica, förutom säkerhetsläget och det trevliga folket är landets underbara natur. Trots att landet inte utgör mer än 0,1 procent av jordens totala landmassa så finns inte mindre än 5 procent av jordens olika djurarter i Costa Rica. Den costaricanska regeringen har även insett detta och inte mindre än 25 procent av landets yta är idag nationalparker (det är mer än något annat land i världen).

Tropiskt klimat och ”molnregnskogar”

I och med att landet ligger nära ekvatorn är klimatet tropiskt. Trots detta gör de berg som skär genom landet att klimatet på den västra sidan (Stilla havssidan) är väldigt annorlunda från den östra (karibiska sidan).

På den västra sidan är klimatet torrare medan den östra sidan har ett fuktigare klimat och därmed mer ”djungellikt”. Uppe i bergen är det kallare och du kan där besöka de så kallade ”molnregnskogarna” som i mångt och mycket är vad det låter som. Helt enkelt skog uppe i bergen som konstant omges av moln med ett mycket rikt djurliv.

Landets årstider är uppdelade mellan regnperioden (maj till början av dec) och torrperioden (dec till maj). Skillnaderna mellan perioderna är mycket tydligare på den västra sidan då man kan garantera att det inte kommer regna mer än någon dag mellan dec-maj medan den östra sidan bjuder på ett mer nyckfullt väder.

”Canopybanor” genom regnskogen

Costa Rica är dock så mycket mer än bara fantastisk natur och underbart klimat. I landet finns det även ett rikt utbud för de äventyrslystna. De två kanske största aktiviteterna som du kan finna överallt i landet är canopy och forsränning.

Canopy är en form av linbana som går mellan träden inne i djungeln. Det finns en uppsjö med olika Canopybanor men de längsta och mest adrenalinpumpande finns lokaliserade runt vulkanen Arenal och i molnregnskogen Monteverde. Där finns banor med linor (vajrar) som är upp till 1 km långa och med en fallhöjd på 140 m.

Vid Arenal kan man även efter dagens aktiviteter koppla av i de otaliga varma källorna som finns belägna i anslutning till vulkanen. Att sitta i 42 gradigt vatten vid foten av vulkanen och höra naturens mest mäktigaste krafter mullra ovanför sig är en av de mest spektakulära naturupplevelser man kan uppleva enligt mig.

Canopy in Rincon de la Vieja National Park, Costa Rica
Det finns gott om möjligheter för äventyr i Costa Rica!

Forsränning för nybörjare och erfarna

Forsränning är som allra mest intensiv under slutet av regnperioden och början på torrperioden vilket är från oktober till januari. Svårighetsgraden på forsränning bestäms av floden och mängden vatten som strömmar i den genom ett 5 skaligt klassystem. 1 på skalan är lugnt vatten för nybörjare och 5 innebär starka strömmar och vildare floder för mer erfarna utövare.

WIFI.se

Viktigt att komma ihåg är att en flod som har graderingen 5 i slutet av regnperioden ofta går ner till en 2-3 under slutet på torrperioden då det inte har regnat på ett par månader. Men det finns floder för alla året om på olika destinationer runt om i Costa Rica. Innan du ger dig ut på forsränning så kontrollera att företagen som du åker med har mångårig erfarenhet och ett stort säkerhetstänk, är du osäker så kontakta en reseoperatör på plats.

riverraft (2)
Forsränning – ännu mer äventyr i Costa Rica!

Stränder för bad och surf

Förutom äventyr så är givetvis Costa Rica känd för sina många, långa och fantastiska stränder. Mest populärt är kanske det solsäkra Guanacaste beläget uppe i det nordvästra hörnet av landet.

Under den långa torrperioden december till maj kan du nära på garanteras soligt väder varje dag och det finns mängder med stränder att välja mellan. För den surftörstande finns det även flera olika stränder att välja på då Costa Rica brukar rankas topp fem av surfländer i hela världen.

Near Flamingo there is one of the country's most beautiful beaches. Playa Conchal
Och så lite avslappning på stranden!

Costa Rica är kort och gott det stora lilla landet beläget i Centralamerikas hjärta. Om du är intresserad av Costa Rica Resor så kontakta oss gärna, hjärtligt välkommen till Costa Rica!

Johan Avander, arbetar sedan 10 år tillbaka med att skräddarsy resor till Costa Rica på företaget Swetours.com etablerat i Costa Rica

Prenumerera på vårt nyhetsbrev