Meny Stäng

Julbord och julmat i Sverige – traditionellt, nytt och lokalt

Julbord och julmat i Sverige har starka traditioner, som också skiljer sig lite runt om i landet. Samtidigt ändrar vi traditionerna och tar in nya maträtter. Vi har samlat massor av information om svensk julmat, och vi vill gärna höra om dina erfarenheter och upplevelser.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Julmat i Sverige

När man pratar om julmat i Sverige så tänker man oftast på vårt svenska julbord. Traditionen att duka upp ett smörgåsbord med många rätter skiljer sig från många andra länder, kanske med undantag från Finland med sina ”lådor”. Julmaten i många länder serveras snarare som en klassisk middag vid sittande bord.

Svensk julmat – varför äter vi julbord?

En föregångare till julbordet är ”brännvinsbordet”, som var populärt i den borgerliga samhällsklassen på 1700-talet. Före finare middagar, och på högtider som julen, serverade man gärna en förrätt som bestod av bröd, smör, ost, sill eller lax och korv eller torkat kött, samt några sorters kryddat brännvin.

Under 1800-talet utvecklades förrätten till att bli ett fullskaligt smörgåsbord. I början på 1900-talet spred sig vanan att äta ”julsmörgåsbord”, som sedan följdes av lutfisk som huvudrätt och risgrynsgröt som efterrätt.

Sill

Klassiska rätter på ett svenskt julbord

De flesta rätter som vi idag uppfattar som klassiska på ett svenskt julbord blev populära först på 1800- eller 1900-talet. Här är några exempel på svensk julmat som är mer eller mindre klassisk:

  • Inlagd sill
  • Sillsallad
  • Strömming
  • Gravad, rökt eller inkokt lax
  • Janssons frestelse
  • Ägg
  • Julskinka
  • Köttbullar
  • Prinskorv
  • Andra korvar
  • Paté och leverpastej
  • Revbensspjäll
  • Rödbetssallad
  • Potatis
  • Olika sorters kål (rödkål, brysselkål etc.)
  • Vörtbröd
  • Ost
  • Lutfisk
  • Risgrynsgröt eller ris á la Malta
Julbord med svensk julmat

Lokala specialiteter på det svenska julbordet

Vi bor i ett avlångt land och julbordstraditionerna har sett olika ut i olika delar av landet. Idag blir det kanske mer och mer likriktat, men vissa lokala traditioner håller man säkert gärna fast vid. Här är några lokala maträtter på julbordet enligt Wikipedia. Nu vill vi gärna kolla med dig som bor i olika delar av landet. Äter man (fortfarande) dessa rätter? Finns det mer lokal svensk julmat som du kan berätta om?

  • Norra Sverige – viltkött, blana (en blandning av messmör och grädde) och fatost (norrländsk specialitet som bland annat innehåller mjölk, ostlöpe, socker och ägg)
  • Hälsingland – grynkaka (pudding gjord på gryn), rörost (ost med smak av kanel, sirap och kardemumma) och äggost
  • Gästrikland – grynkaka
  • Värmland – hackkorv och värmlandskorv
  • Uppland – julgädda och bruna bönor
  • Östergötland – bruna bönor och fläskkorv med vit sås
  • Bohuslän – rödkål, brynost (ostkaka) och äggost (maträtt som lagas av mjölk, ägg, ättika och filmjölk eller gräddfil)
  • Västergötland – grynkorv (orökt korv gjord på fläskkött, korngryn och kryddor) och bruna bönor
  • Gotland – saffranspannkaka (efterrätt gjord på grötris, grädde, mjölk, socker, ägg, mandel och saffran)
  • Öland – små stekta kroppkakor
  • Småland – ostkaka, små stekta kroppkakor och ål
  • Halland – grönkål (långkål)
  • Skåne – brunkål och luad ål (saltad ål som grillas och röks)
Grönkål på julbordet
Grönkål – klassiskt halländskt eller i modern tappning, foto: Pixabay

Den svenska julmaten förändras

Julmatstraditionerna förändras med tiden, och det är kanske helt naturligt. Här är några rätter som man kanske inte ser lika ofta längre som förr:

  • Dopp i grytan
  • Grisfötter
  • Julkorv
  • Sylta

Det är ju inte bara så att maträtter blir mindre populära – det kommer också nya! Här är några exempel på rätter som man kan se på moderna julbord ibland:

Julbord med modern julmat i Sverige
Modernt julbord med baconlindade dadlar och mördegsinbakad rödkål

Julens drycker

Förr drack man mjöd, öl eller svagdricka – både på julen och andra tider på året. Eftersom hela julbordet härstammar från ”Brännvinsbordet” så hör förstås också nubbe till, och snaps är fortfarande vanligt. Drycken ”mumma” (en blandning som kan göras av porter, portvin och sockerdricka, lageröl eller julmust) är däremot inte så vanligt längre. Här är några fler klassiska juldrycker:

  • Julöl
  • Julmust
  • Glögg
  • Äggtoddy
Glögg
En uppstickare bland juldryckerna: GLÖET Sparkling Glögg

Julens efterrätter

Den klassiska efterrätten på ett svenskt julbord är risgrynsgröt eller ris á la Malta. Här är några exempel på andra efterrätter man kan se idag:

  • Ostkaka
  • Saffranspannkaka
  • Saffranscheesecake
  • Saffranspannacotta
  • Pepparkaksglass
Små och goda efterrätter på julbordet

Julens kakor och bakverk

Det hör till att äta kakor på julen! Lussebullar (lussekatter) och pepparkakor är standard i många hem, och en del kanske till och med gör ett pepparkakshus. Här är exempel på några andra kakor som kan serveras på julen:

  • Saffranssnurror
  • Mjuk pepparkaka
  • Mandelmusslor
  • Klenäter
  • Bondkakor
  • Schackrutor
  • Kolasnittar
Julmat och Pepparkakor
Pepparkakor med glasyr, foto: Pixabay

Julens gotter

Man har länge serverat godsaker på julen, och på 1700- och 1800-talet inspirerades svenskar i högre ståndshem av utländska traditioner och smaker. Man importerade exklusiva produkter som fikon, dadlar, nötter, choklad och marsipan – och detta serverades på julens ”gottebord”. Andra godsaker som är vanliga idag:

Julmat och julgotter
Lussebullar och chokladpraliner på julmingel 2019

Julbord på restaurang

Att äta julbord på restaurang blev populärt efter första världskriget, och svensk julmat serverades under några söndagar innan jul. Idag börjar julborden serveras redan i november, och det är väldigt populärt bland företag att bjuda sina anställda på julbord. Här är några julbord som jag (Helena) testat med jobbet i Stockholm:

Mr French julbord
Julbord på Mr French på Skeppsbrokajen 2018

Julmat i Sverige – frågor till dig om dina traditioner

Svara gärna på följande frågor:

  1. Minns du någon svensk julmat från förr – som blivit mer ovanligt idag?
  2. Har ni infört något nytt på ert julbord?
  3. Äter ni någon rätt som kan räknas som en lokal specialitet där du bor? Vaddå?
Svensk julmat på julbord

Många av fotona är tagna på ett fantastiskt hemlagat julbord som Peters duktiga brorsdotter Dessi bjöd oss på för något år sedan.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev