Meny Stäng

25 Fakta om ägg – näring, traditioner och smarta knep

Intressanta fakta om ägg! Vem var det egentligen som kom först, hönan eller ägget? Det kan vi förstås inte svara på, men vi har samlat ihop en hel del andra spännande fakta om detta superlivsmedel.

Tankar om ägg

Ägg är verkligen ett fantastiskt livsmedel. Det är sprängfyllt av vitaminer och mineraler, det mättar bra, man kan tillaga det på oändligt många sätt och det är väldigt gott. Runt om i världen bidrar höns och ägg till att människor får mat på bordet. Vi älskar ägg och äter faktiskt ägg varje dag. När vi nu närmar oss påsk känner vi att det passar med lite fakta om ägg!

En macka med ägg och kaviar på Korsika 2015

Fakta om ägg

Här har vi nu samlat en rad intressanta fakta om ägg. Håll till godo!

1. Ägg kommer främst från fåglar, men även från kräldjur

Om vi pratar om ägg som livsmedel så kommer dessa främst från olika sorters fåglar, men vi äter också fiskägg. Fiskäggen kallar vi oftast för rom.

2. Man kan äta ägg från många olika fåglar

Vi människor äter överlägset mest ägg från hönor, men man kan äta ägg från många andra fåglar också. När det gäller tamfåglar kan man till exempel äta ägg från anka, vaktel, gås och struts. Ett strutsägg motsvarar ungefär 25 hönsägg och väger cirka 1,7 kg. Man kan också äta ägg från vilda änder, gäss och havsfåglar.

Fågelägg

3. Ägg kan tillagas på många sätt

Det är vanligt att koka eller steka ägg. Man kan också göra pocherade ägg (förlorade ägg) och äggröra, eller använda ägg för att laga pannkakor, våfflor, crêpes, omelett, paj, sufflé och olika sorters kakor.

4. Enbart äggvita används i många bakverk

Enbart äggvita används i många bakverk, som till exempel maränger, marshmallows, mandelbiskvier och macarons.

Macarons

5. Vi har ätit ägg sedan urminnes tider

Man tror att människor ätit ägg under hela vår tid på den här planeten. När vi levde som jägare och samlare kunde vi plocka ägg från vilda fåglar, och senare lärde vi att domesticera fåglar som till exempel höns.

6. Äggulor koagulerar vid 65-70 grader

Äggulor koagulerar, det vill säga stelnar, vid 65–70 °C men koaguleringstemperaturen höjs när äggulan blandas med andra livsmedel. När man blandar äggulor med stärkelse, som exempelvis potatismjöl, koagulerar äggulorna vid 85 grader. Äggvita koagulerar vid 60–65 °C.

Nyhetsbrev
fakta om ägg

7. Ibland får ägg dubbla gulor

Ibland kan ett ägg ha två gulor, vilket är vanligare hos yngre höns jämfört med äldre. Anledningen är att två äggceller har släppt samtidigt från hönans äggstock.

8. Höns är effektiva foderomvandlare

En modern värphöna värper ungefär ett kilo ägg utifrån två kilo foder.

Fakta om ägg

9. Hönor värper många ägg

En höna lägger i genomsnitt runt 320 ägg per år. Man får alltså ut en hel del mat från bara en enda höna.

10. Vita ägg kommer från vita hönor

Vita ägg kommer vanligen från vita hönor och de bruna vanligen från bruna hönor. I Sverige är cirka 95 procent av alla ägg vita. Ytterligare fakta om ägg är att gulans färg skiftar beroende på vilket foder hönan fått.

Fakta om ägg

11. Äggallergi är vanligast hos barn

Äggallergi förekommer framför allt hos yngre barn, och det är vanligt att man växer ifrån allergin när man blir äldre. Oftast är det äggvitans proteiner man är allergisk emot, men man kan också vara allergisk mot proteiner i äggulan.

12. Ägg håller långt efter bäst före-datum

Svenska hönsägg som förvaras i kylskåp med den den spetsiga delen neråt håller sig färska cirka 2–3 månader efter produktion, vilket innebär omkring 1–2 månader efter bäst före-datumet.

13. Du kan testa hur färskt ägget är

Vill du veta hur färskt ett ägg är? Då kan du göra ett enkelt test. Lägg ägget i en bytta fylld med vatten. Om ägget ligger kvar på botten är det riktigt pinfärskt. Om det börjar resa sig är det cirka en vecka gammalt. Om det flyter upp till ytan är det äldre.

14. Mängden kalk i skalet är alltid lika stor

Mängden kalk i äggskalet är i princip alltid lika stor och därför har små hönsägg tjockare skal än stora ägg.

frukost

15. Äggskalet ger ett trefaldigt skydd

Ett ägg består av ungefär 12,5 procent skal, vilket huvudsakligen består av kalk. Skalet har ungefär 10 000 porer som ägget ”andas” genom. Precis under skalet finns en tunn hinna. Dessutom finns en skyddande hinna utanpå skalet, som förstörs om ägget tvättas eller kokas.

Trots detta trefaldiga skydd är ägget inte skyddat mot lukter. För att det inte ska släppa in lukt från andra livsmedel i kylskåpet bör man förvara det i slutna förpackningar, som äggfack eller äggkartong.

16. Unga hönor värper små ägg

Unga hönor värper små ägg och äldre hönor värper större ägg. Det är detta som förklarar varför det finns ägg i olika storlekar.

Fakta om ägg

17. En storleksguide styr om äggen kallas large eller medium

En storleksguide styr om äggen ska kallas small, medium, large eller extra large:

  • Extra stora ägg (Extra large) >73 gram
  • Stora ägg (Large) >63–73 gram
  • Medelstora ägg (Medium) >53–63 gram
  • Små ägg (Small) ≤53 gram

18. Den rosa koden talar om vilket land ägget kommer ifrån

När man köper vanliga hönsägg i svenska butiker är dessa märkta med en rosa kod som talar om i vilket land ägget är producerat, vilken bonde som har haft ansvaret för hönorna samt deras inhysning:

0 = Ekologisk produktion 
1 = Frigående utomhus 
2 = Frigående inomhus
3 = Inredda burar 

Höna

19. Ägg är extremt näringsrika

Ägg innehållet massor av olika närinsgämnen, som E-vitamin, selen, riboflavin, A-vitamin, zink, D-vitamin, folat, niacin och vitamin B12. Ägg är en riktig vitaminbomb, och det enda vitamin som saknas är C-vitamin. Positiva fakta om ägg, eller hur?

20. Utomlands kan man inte alltid äta råa ägg

I Sverige är vi vana att kunna använda råa ägg om vi vill, eftersom de råa äggen här inte gör oss sjuka. I många länder är det vanligt med salmonella, och då måste man vara mer försiktig. Mer än 20 procent av alla ägg inom EU bär på salmonella, varför många EU-länder rekommenderar sina invånare att tillaga äggen ordentligt.

Fakta om ägg

21. Påskens ägg symboliserar pånyttfödelse

Ägg symboliserar återfödelse och fruktbarhet, vilket både kan kopplas till våren och till Jesus återuppståndelse. Ägg passar därför bra på påsken av flera anledningar. Dessutom var det ju förr så att påsken inföll efter en lång tid av fasta, då man inte fick äta ägg. När det var dags för påsken hade man därför ofta många ägg på lager.

22. Äggmålning är en konstform i vissa länder

Att måla ägg har blivit en stor konstform i Ukraina och andra delar av Central- och Östeuropa. Ett ägg som dekorerats enligt traditionell ukrainsk sed kallas ”pysanka”.

Dekorerade ägg

23. Äggkonsumtionen i Sverige ökar

Äggkonsumtionen i Sverige har ökat med drygt trettio procent under det senaste decenniet. År 2010 köpte svenskarna 75 606 ton färska ägg och 2019 hade mängden ökat till 100 261 ton, en ökning med 32,6 procent.

24. 64 procent äter ägg flera gånger i veckan

Ägg är ett uppskattat livsmedel bland svenska folket. Enligt en undersökning från branschorganisationen Svenska Ägg uppger 64 procent att de äter ägg flera gånger i veckan.

25. Äggets dag infaller den andra fredagen i oktober

Äggets dag infallet varje år den andra fredagen i oktober, och i samband med detta arrangeras ibland sånt som event, konstutställningar och recepttävlingar. Äggets dag är instiftat av IEC (International Egg Commission) och har firats sedan 1996.

Fler roliga fakta om ägg

  • Att frysa ägg går bara om man först knäcker dem. Annars spricker skalet.
  • Äggpickning är en gammal lek med anor från medeltiden. Deltagarna får varsitt hårdkokt ägg, som de gärna får måla, och sedan ska man knacka toppen av ägget mot motståndarens ägg. Den som längst undviker att skada sitt äggskal vinner.
  • Påskharen förknippas ibland med påskäggen. Enligt vissa länders traditioner är det haren som kommer med påskägg till barnen. Ibland gömmer familjerna äggen i till exempel trädgården, och låtsas att det är påskharen som placerat dem där.
  • Rödmålade påskägg är tradition i det ortodoxa Grekland. Färgen ska påminna om Kristi blod, och äggen används för dekoration.
Fakta om ägg

Fler fakta om ägg?

Har du koll på några fler intressanta fakta om ägg? Eller kan du kanske dela med dig av några spännande ägghistorier?

Faktakällor: Svenska ägg, Alsbo ägg, Wikipedia och olika receptsajter.

Bildkällor: FREEDOMtravel och Pixabay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev