Meny Stäng

12 vackra vägar i Europa – roadtrips vi minns

Vackra vägar i Europa – längs med dramatiska bergskanter eller genom böljande gröna landskap. Vi fick en förfrågan om att skriva om härliga europeiska vägar vi upplevt med bil eller husbil, och vi blev inspirerade att drömma oss tillbaka till resor vi gjort i Europa.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vackra vägar i Europa, som vi upplevt med bil eller husbil

Inför det här inlägget har vi pratat en hel del om vackra vägar i Europa som vi upplevt. Så härligt att drömma sig tillbaka! Här presenterar vi 12 fina vägar – ibland kortare “snuttar” och i andra fall längre rundturer.

1. Korsika: Calanche

Den första vägen vi kom att tänka på när vi började prata var bergsvägarna som går vid Calanche, på den västra sidan av Korsika. Otroligt dramatiskt och utroligt vackert. Man kör längs med branta klippväggar som stupar rakt ner i det turkosa havet. Varje möte innebär en adrenalinkick. En upplevelse!

2. Tjeckien: Bohemian Switzerland

Bohemian Switzerland är en nationalpark i nordvästra Tjeckien. Hit reser man för att vandra, campa, paddla kajak och mysa på pittoreska värdshus. Det är också oerhört fint att köra genom området. På slingrande vägar tar man sig långsamt fram genom intensiv grönska.

vackra vägar i Europa - Bohemian Switzerland

3. Montenegro: Kotorbukten

Kotorbukten vid Montenegros norra kust, och är en bukt som slingar sig in till UNESCO-staden Kotor. Man kör hela tiden längs med vattnet, medan man blickar ut över de höga bergen. Det är dessutom mycket intressant att besöka den fina staden Kotor, som ligger innanför höga murar. Missa inte att ta trapporna upp till fortet på berget.

Vackra vägar i Europa - Kotorbukten

4. Norge: Bodö

Vi flög till Bodö i Nordnorge, där vi hyrde bil. Från Bodö gjorde vi sedan utflykter till bland annat Kjerringøy, Hamarøy och Tranøy. Vilka fantastiskt vackra vägar! Här ser man ut över berg och vidder och här möter man älgar, renar, får och havsörnar.

Northern Norway

5. Albanien: Bergsvägar mellan Himara och Radhima

Albanien är ett bergigt land med otroligt vackra vyer. En av de vägar vi upplevde som mest dramatisk var den som gick mellan Himara och Radhima, nära kusten. På vissa ställen letar sig vägarna uppåt, uppåt genom den ena hårnålskurvan efter den andra. Fantastiskt!

vackra vägar i Europa - Albanien

6. Sverige: Vallevägen

En av alla vackra vägar i Europa! I somras hittade vi till Vallevägen, som många anser vara Sveriges vackraste väg. Vallebygden ligger mitt emellan Vänern och Vättern, på vägarna mellan Timmersdala och Varnhem. Ett stort orange “V” guidar dig genom en bygd med naturreservat, vattenfall och gårdsbutiker.

Kulturväg Skaraborg

7. Tyskland: Moseldalen

Moseldalen är en fantastisk grön del av Tyskland. Du kan till exempel köra mellan Koblenz i norr till Trier i söder, och hela tiden färdas du på charmiga landsvägar längs med Moselfloden. Överallt ser du vinodlingar, och naturligtvis kan du när som helst stanna för att köpa vin hos en vinbonde.

Mosel dalen

8. Nordirland: Torr Head Scenic Route

På den västra sidan av Nordirland finns en fin väg som heter Causeway Coastal Route. Denna är riktigt fin, men ännu finare blir det om du tar dig norrut. Peter klagade på att jag bara fotade lamm ( söta!) men utsikten är också helt magisk. Denna väg passar för en personbil eller en liten husbil.

Vackra vägar i Europa - Torr Head scenic route

9. Schweiz: Grand Tour of Switzerland

Schweiz är så makalöst vackert så det är svårt att välja. Därför nämner vi hela “Tour of Switzerland”, som tar dig runt de finaste delarna av landet. Fantastisk natur, grymt god mat och bra kvalitet på precis allt. Våra favoriter inkluderar vackra Interlaken med Grienzsjön och den fina lilla orten Appenzell.

vackra vägar i Europa - Resa med husbil i Schweiz

10. Frankrike: Gorges du Verdon

Frankrike är ett av våra favoritländer, av många anledningar. Om vi skulle göra om en enda bilresa så är det resan runt den dramatiska kanjonen Gorges du Verdon. Klippkanterna är djupa, naturen är grön och byarna är osannolikt pittoreska.

Verdon

11. Island: Island runt

Island är ett spännande land som gärna upptäcks med bil. Dramatiska vulkaner, oändliga glaciärer och höga vattenfall – det blir inte bättre än så här! Risken att man ser en söt häst är dessutom stor. En tur runt hela landet rekommenderas!

Island

12. Irland: Wild Atlantic Way

Den västra delen av Irland är spektakulär. Här kan du till exempel stanna vid Cliffs of Moher, som reser sig 214 meter över Atlanten. Du kan också uppleva den charmiga musikstaden Galway och kanske den charmiga halvön Dingle.

Vackra vägar i Europa - Cliffs of Moher Irland

Fler vackra vägar i Europa?

Har du tips på fler vackra vägar i Europa? Vilka vägar har du kört som du har extra fina minnen av?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev