Meny Stäng

Resa med husbil i Schweiz – Grand Tour of Switzerland

Annons

Hur är det att resa med husbil i Schweiz egentligen? Under sommarens husbilsresa i Europa spenderade vi nio dagar i Schweiz, och vi har fått många frågor om Schweiz som husbilsland. Hur fungerar det med motorvägsavgiften? Hur är priserna? Vad tyckte vi om campingarna? Här kommer alla våra svar!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Betalar man motorvägsavgift?

En av de frågor vi brukar få om att resa med husbil i Schweiz rör motorvägsavgiften. Många är oroliga över att man måste betala för ett helt år, och att det då ska vara dyrt. Det stämmer att man betalar för ett helt år, men det stämmer inte att det är dyrt. Motorvägsavgiften i Schweiz är för närvarande 40 CHF (ca 390 kronor) och gäller för ett kalenderår.

Switzerland

Om man jämför med många andra länder där man betalar motorvägsavgift är detta ett mycket bra pris, även om man bara befinner sig några dagar i landet. Det är dessutom väldigt enkelt att köpa den lilla vinjetten, som ska fästas i vindrutan. Den finns att köpa på alla bensinmackar, och även en del andra ställen. Läs gärna aktuell information om Swiss Motorway sticker.

Observera dock att du som kör husvagn måste köpa två vinjetter och att du som kör en husbil över 3,5 ton betalar på ett annat sätt (läs längre ner, under ”Kan man köra stor husbil i Schweiz?”).

Husbil vinjett
Vinjetten sitter på vindrutan

Hur är vägarna?

Vägarna i Schweiz är mycket välskötta och bra. Oavsett om man kör på motorväg, landsväg eller småvägar kan man räkna med bra vägstandard. På några ställen kan man möjligtvis behöva vara beredd på relativt branta stigningar.

Schweiz väg

Vad är Grand Tour of Switzerland?

Om man vill vara säker på att åka på vackra vägar kan man välja att köra längs Grand Tour of Switzerland. Genom att följa den här på förväg utstakade leden vet man att man får uppleva allt från svindlande berg och dramatiska glaciärer till medeltida byar och hektiska storstäder. Om du tar hela turen kan du uppleva 45 stora sevärdheter, varav 12 är upptagna på UNESCO:s världsarvslista.

Switzerland Grand Tour

Den kompletta turen (man kan förstås välja att bara köra en bit av den) är 1643 kilometer och den bästa tiden att köra är mellan april och oktober. Rutten är huvudsakligen planerad för personbilar, men på alla sträckor vi körde gick det utmärkt även med husbil. Enstaka sträckor kan vara för trånga för buss eller husbil, och i dessa fall finns en alternativ rutt.

Skylt Grand Tour

Vilka trafikregler gäller?

Det är förbjudet att tala i handhållen mobiltelefon och att sms:a under körning. På branta och slingriga alpvägar har den som kör uppför företräde. Bussar och tunga fordon ges företräde framför lätta.

Väg Schweiz

Kan man köra stor husbil i Schweiz?

Man kan absolut köra med stor husbil i Schweiz, men det kan finnas vägar och tunnlar som man får undvika. Husbilar över 3,5 ton kan dock inte köpa en vanlig vinjett, utan betalar Schwerverkehrsabgabe (tyska) eller RPLF (franska), en skatt baserad på fordonets typ.

Enligt uppgift ska denna avgift för närvarande vara 3,25 CHF/dag (dock minst 25 CHF) alternativt 32,50 CHF för tio dagar. Fordonet ska anmälas i tullen vid gränsen, alternativt i annan butik i närheten, eller på posten.

Zurich

Vad kostar det att tanka?

När vi var i Schweiz (augusti 2018) var priserna för att tanka ungefär som i Sverige.

WIFI.se

Kan man fricampa?

Fricamping är endast tillåten om markägaren lämnat tillstånd. Kolla skyltar eller hör med turistbyrå eller polis om vad som gäller på platsen. Enstaka övernattningar i mer glesbebyggda områden fungerar förmodligen utmärkt.

Husbil i Schweiz

Finns det ställplatser?

Enligt appen CamperContact finns det en hel del ställplatser i Schweiz. Vi testade aldrig dessa, så vi kan inte svara på hur de fungerar.

Hur är campingarna?

Vi stod på flera fina campingar med all tänkbar service, inklusive tvättmaskiner, WiFi och restaurang. Vi stod också på några enklare campingar, som i huvudsak erbjöd det man behöver, såsom el, vatten, servicehus och möjlighet till tömning. Gemensamt för alla campingar vi besökte var att de låg oerhört naturnära och vackert.

Vad kostar en camping i Schweiz?

Vår erfarenhet är att det skiljer ganska mycket i pris mellan enkla campingar på landet och lyxiga campingar nära populära städer. Vi har stått på campingar som bara kostat strax över 200 kronor natten, men vi har också stått på campingar som kostat närmare 600 kronor natten.

Camping Appenzell

Behöver man något speciellt med sig?

Förutom allt självklart som pass och körkort, kan det vara bra att ha med en liten konverter för schweiziska eluttag (finns också oftast att låna på campingar). Det är också bra att tänka på att Schweiz inte är med i EU och att det därför kan vara väldigt dyrt att använda sitt eget internet. Bästa alternativet kan vara att köpa ett lokalt simkort till telefonen och komplettera med WiFi.

Uppdatering: Efter att vi skrev detta inlägg har Telenor valt att ta bort roamingavgifterna i Schweiz. Kontrollera med din operatör vad som gäller innan resa!

Ankor
En campare tog med sig ankor … men det är inte nödvändigt

Klarar man sig på engelska?

Schweiz är ett land med fyra officiella språk (tyska, franska, italienska och rätoromanska). Vår erfarenhet är att man klarar sig utmärkt på engelska oavsett var man befinner sig.

Vad finns i affärer och restauranger?

I större delen av Schweiz finns en mataffär som heter Migros, och i vissa delar såg vi även Lidl och Aldi. I affärer och restauranger hittar man ungefär samma produkter som hemma, även om det är ett större fokus på ost och choklad. Två klassiska schweiziska maträtter är raclette och ostfondue.

Fondue

Hur är priserna i Schweiz?

Schweiz är ett relativt dyrt land, och man får många gånger vara beredd på att priserna är högre än i Sverige. Vår rekommendation är att inte avskräckas av priserna, Schweiz är alldeles för vackert och fantastiskt för det!

Om du reser med husbil har du goda möjligheter att hålla priserna nere genom att till exempel handla och laga din egen mat, och stå på prisvärda ställplatser och campingar.

Schweisiskt boende
Modernt schweiziskt boende, med egen båtplats
Alla våra bästa tips om Schweiz. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev