Meny Stäng

Höjdpunkter från resan – 12 fantastiska städer

För några dagar sedan sammanfattade vi fantastiska naturupplevelser från sommarens husbilsresa, och nu är det dags att sammanfatta fantastiska städer. Vi har valt ut 12 städer från sommarens resa som vi gillar – allt från hektiska och spännande storstäder till mysiga småstäder på landet. Har du besökt någon av dessa? Vilken skulle helst vilja se?

Fantastiska städer

Vi upplevde många fantastiska städer under vår två månader långa husbilsresa genom sju länder i Europa. Här är våra 12 allra bästa tips för dig som gillar stadsliv. Missa heller inte att läsa om 12 fantastiska naturupplevelser under resan!

1. Potsdam

Tyskland: Potsdam, som ligger strax utanför Berlin, överraskade oss verkligen med sin fantastiska arkitektur! Allra mest fascinerande är det pampiga slottet Sansouci, men det är också roligt att gå runt bland byggnader med inspiration från Kina, Ryssland, Italien, Skottland och Holland …

Slott Potsdam

2. Trier

Tyskland: Den tyska stad som kanske imponerade allra mest på oss var Trier i Moseldalen. Här grundades en romersk stad år 16 före Kristus och ett helt gäng romerska monument finns kvar från den här tiden. Här finns till exempel en pampig stadsport, en amfiteater, flera romerska bad och en bro som fortfarande används.

Porta Nigra

3. Karlovy vary

Tjeckien: Karlovy Vary tog oss med storm och vi utnämnde snabbt den här staden till den vackraste stad vi sett någonsin. Det känns nästan overkligt att promenera runt bland alla vackra 1700-talshus, parker, fontäner, kolonner och spa-bad. Att prisläget är humant i Tjeckien underlättar förstås också upplevelsen!

Mlynska Kolonada

4. Litomerice

Tjeckien: Litomerice är en relativt okänd liten stad, men en trevlig sådan! Vi gillade de vackra husen med valv vid ingångarna, kyrkorna, slottet strax utanför och campingen som ligger med promenadavstånd vid floden precis intill. Om man är intresserad av historia kan man besöka koncentrationslägret Theresienstadt i närheten.

Litomerice i Tjeckien

5. Salzburg

Österrike: Salzburg är makalöst vacker stad, med alla pampiga byggnader, floden som rinner mitt genom staden och de höga bergen i bakgrunden. Mycket kretsar kring Mozart här, och den klassiska musiken passar perfekt ihop med omgivningen. Om man vill kan man också ta en dramatisk linbanetur till toppen av Untersberg.

Mirabell slottsträdgård

6. Chioggia

Italien: Chioggia är för dig som vill uppleva charmen i en stad som Venedig, men utan Venedigs alla turister. Precis som i Venedig är denna staden fylld av kanaler, broar och båtar, och förstås vackra gamla hus intill vattenvägarna. Här finns också gott om trevliga uteserveringar och i Sottomarina, strax intill, finns långa sandstränder.

Little Venice Italy

7. Cannes

Frankrike: I Cannes finns det exklusiva livet med lyxyachter och champagnebarer, men här finns också romantiska kvarter i de gamla stadsdelen och gott om butiker och restauranger för helt vanliga plånböcker. Dessutom finns en sandstrand mitt i stan, och den som vill kan också ta en båttur ut till den vackra ön Sainte-Marguerite strax utanför.

Cannes

8. Bern

Schweiz: För att vara en huvudstad känns Bern otippat liten och behändig. Bern är staden med ett hundratal fontäner, ett fascinerande gammalt klocktorn som fortfarande fungerar och en vackert grönblå flod där man faktiskt kan simma. Här bodde för övrigt Albert Einstein en gång i tiden, och man kan besöka hans hus mitt i stan.

Bern fontäner

9. Luzern

Schweiz: Vi blev mycket förtjusta i Luzern, med sin flod och sina vackra gamla täckta träbroar från 1200- och 1300-talet. Att staden ligger vid en vacker sjö, och omgiven av dramatiskt höga berg gör inte saken sämre. Om man vill kan man få en magisk naturupplevelse genom att ta det branta tåget upp till toppen av berget Pilatus.

Luzern bro

10. Appenzell

Schweiz: Appenzell är en mycket liten stad, men vi vill ändå nämna den för att den har så mycket att erbjuda! Förutom mycket intressanta demokratiprocesser kan man här se charmigt dekorerade hus och prova lokala specialiteter som ost och öl. Strax utanför finns berget Hoher Kasten, och på toppen av detta finns en roterande restaurang.

Kor Appenzell

11. Brygge

Belgien: Brygge är en vansinnigt charmig stad fylld av kanaler, broar och medeltida bebyggelse. Här ligger allting inom behändigt avstånd, och man kan välja om man vill uppleva staden till fots, på en båttur eller kanske med häst och vagn. Mitt i stan ligger också  bryggeriet De Halve Maan, som arrangerar guidade turer.

Båttur i Brygge

12. Gent

Belgien: Gent är inte alls lika känd som turiststad som Brygge, men har på sitt sätt minst lika mycket charm. Den här staden är också fylld av kanaler, broar och vackra medeltidshus. Samtidigt märker man att detta är en levande och aktiv stad, fylld av studenter och med en skön och avslappnad stämning.

Gent

Prenumerera på vårt nyhetsbrev