Meny Stäng

15 annorlunda sevärdheter i Europa

Annons

Europeiska slott, borgar och monument i all ära, men ibland är det spännande att se lite annorlunda sevärdheter i Europa. Här har vi samlat några av de mest udda sevärdheter vi har stött på, runt om i Europa.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Annorlunda sevärdheter i Europa

Gillar du lite udda och speciella platser? Det gör vi! På våra resor i Europa har vi stött på en rad unika ställen. Här presenterar vi 15 annorlunda sevärdheter i Europa.

1. Rummu stenbrott (Estland)

Vid Rummu stenbrott i Estland bröt man mellan 1930-talet och 1990-talet en slags kalksten, med hjälp av fångar i sovjetiska fängelser. När Estland blev självständigt 1991 stängdes fängelset, och stenbrottet övergavs och översvämmades. Idag är detta ett oväntat bad- och solparadis.

Annorlunda sevärdheter i Europa - Rummu stebrott i Estland

2. Tisá – inspelningsplats för Narnia (Tjeckien)

Man kan förstå att de har spelat in filmen Narnia här, för detta är en plats som borde höra till sagans värld. De dramatiska bergsformationerna ligger tätt, och bjuder på helt magiska vyer.

Annorlunda sevärdheter i Europa - Tísa i Tjeckien

3. Gröna Citadellet i Magdeburg (Tyskland)

Gröna citadellet i Magdeburg är ett bostadshus, samtidigt som det är en spektakulär sevärdhet. Detta hus är formgivet av Friedensreich Hundertwasser och bjuder på lekfullhet, men också härlig grönska mitt i staden.

Gröna citadellet i Magdeburg

4. Skellig Michael (Irland)

Den branta och 230 meter höga ön Skellig Michael ligger 12 kilometer från den irländska västkusten. På den taggiga bergsklippan finns ett medeltida kloster som uppfördes redan år 588 efter Kristus. Dessutom har man spelat in Star Wars-filmer här!

Att besöka Skellig Michael
Skellig Michael på Irland, foto: Foto: Failte Ireland

5. Källan Syri i Kaltër (Albanien)

Källan ”Syri i Kaltër”, Blue eye, eller blå ögat på svenska, ligger i södra Albanien, inte långt från staden Saranda. Detta naturfenomen består av en några kvadratmeter stor källa som är minst 50 meter djup. Det klara drickbara vattnet bubblar konstant upp och man kan bada om man vill, i 12,7 grader.

Annorlunda sevärdheter i Europa - blue eye

6. Festivalen Las Fallas i Valencia (Spanien)

Festivalen Las Fallas arrangeras varje år i mars i den spanska staden Valencia. Under festivalen ställs enorma statyer upp runt om i staden. Det är runt 500 statyer som tävlar emot varandra och i slutet av festivalen eldas alla upp, under festliga former.

Las fallas statyer

7. Europas största sanddyn Dune du Pilat (Frankrike)

Europas största sanddyn, Dune Du Pilat vid den franska västkusten, är omkring 3 kilometer lång, 110 meter hög och 600 meter bred. Här finns helt enkelt väldigt mycket sand. En fascinerande plats!

Annolrunda sevärdheter i Europa - Dune du pilat

8. Bialowieza nationalpark med visenter (Polen)

Bialowieza nationalpark inkluderar en vild urskog som sträcker sig över ett vidsträckt område på båda sidor om gränsen mellan Polen och Vitryssland. Platsen är upptagen på Unescos världsarvslista och du kan se en mängd olika djur här, inklusive vilda visenter.

visent

9. Båtlyften i Niederfinow (Tyskland)

Båtlyften i Niederfinow i den tyska Oder-Havelkanalen är ett fascinerande lyftverk, som lyfter båtar hela 36 meter. Varje år passerar 11 000 båtar här, och lyftverket är också en populär sevärdhet som lockar en halv miljon turister om året.

Annorlunda sevärdheter i Europa - Båtlyften i Niederfinow

10. Grottklostret Aladzha (Bulgarien)

Aladzha-klostret i Bulgarien är ett grottkloster där munkar en gång i tiden levde ett asketiskt liv i tystnad, med snålt matintag och begränsat dagsljus. Idag är detta en intressant historisk sevärdhet, uthugget i en 25 meter hög kalkstensklippa, i Golden Sands naturpark.

Aladzha-klostret

11. MUSAN undervattensmuseum (Cypern)

MUSAN i Ayia Napa är något så unikt som en skulpturpark under vattnet. Den cypriotiska skulpturparken, som invigdes sommaren 2021, kan ses när man dyker eller snorklar.

MUSAN i Ayia Napa
MUSAN Underwater sculptur: Pressbild: Visit Cyprus

12. Världens största isgrotta Eisriesenwelt (Österrike)

Eisriesenwelt i Österrike är världens största isgrotta. Grottan nås genom en kombination av linbana och vandring. Själva grottan är en labyrint med en total längd på över 42 kilometer. Som turist går man bara genom en liten, liten del av detta, och ändå går man 134 meter uppåt i vindlande trappor.

Eisriesenwelt i Österrike
Grottan Eisriesenweilt i Österrike, foto: Eisriesenwelt

13. Devil Heads (Tjeckien)

Devil Heads är en väldigt speciell sevärdhet, som du hittar i de böhmiska skogarna i Tjeckien. De nio meter höga figurerna skapades av skulptören Václav Levý 1841-1846, och ska vara de näst största uthuggna huvudena i världen, efter granitbysterna i Mount Rushmore i USA.

14. Det sjunkna palatset (Turkiet)

Yerebatan Cisterns, Det sjunkna palatset eller Basilikacisternen – alla namnen beskriver en mycket plats under jord i Istanbul. Denna vattenreservoar byggdes under den bysantinske kejsaren Justinianus I under 500-talet. Idag är detta en mycket läckert ljussatt sevärdhet.

15. Kuggstångsjärnväg upp på berget Pilatus (Schweiz)

Luzern är en fantastiskt vacker stad, omgiven av berg och sjöar. Här kan man ta sig till toppen av berget Pilatus, med hjälp av världens brantaste kuggstångsbana. Detta är ett äventyr som bjuder på fantastiska vyer!

Fler annorlunda sevärdheter i Europa?

Har du fler tips på annorlunda sevärdheter i Europa? Berätta gärna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev