Meny Stäng

Blue Eye – källan “Syri i Kalter” i Albanien

Källan “Syri i Kalter”, Blue eye, eller blå ögat på svenska ligger i södra Albanien, inte långt från staden Saranda. Vi körde hit direkt efter vårt besök i Butrint, och måste säga att vägen mot bergen är alltigenom vacker. Det känns som att naturen mår bra, för den är intensivt grön och alldeles intill rinner det klara bergsvattnet i en bred kanal. Men detta är förstås ingenting mot det vi strax får se och uppleva.

Friskt källvatten

På vägen upp till källan gör vi som vi ser albanerna göra – vi stannar där bergsvattnet forsar ut och och fyller våra vattenflaskor. Som tur är har vi ett 15-tal tomma 1,5 liters-flaskor som vi kan fylla med rent, klart och gott källvatten. En förare som inte har tid att stanna sticker ut sin halvlitersflaska mot Peter och säger “Please Mr”. Peter fyller flaskan medan mannen frågar “Where are you from?” När vi svarar “Sweden” säger han “Stockholm! Scandinavians are wonderful people!” och så tackar han och kör vidare. Själva fortsätter vi till den omtalade källan Syri i Kalter.

Albanerna fyller sina vattenflaskor med rent och gott källvatten

Albanerna fyller sina vattenflaskor med rent och gott källvatten

Vägen från Saranda till källan "Blue eye" är vacker

Vägen från Saranda till källan “Blue Eye”, blå ögat är vacker

BLUE EYE – “blå ögat” eller “Syri i kalter”

Källan Blue Eye ser verkligen ut som ett blått öga. Kärt barn har många namn! Den kallas för ett naturfenomen och består av en några kvadratmeter stor källa på ett djup av minst 50 meter, där det klara och drickbara vattnet konstant bubblar upp. Källan är en turistattraktion och många väljer både att bada och att hoppa i från den lilla balkongen ovanför, trots att vattnet bara håller en temperatur på 12,7 grader. Andra tar miljarder selfies med sina selfiepinnar…

Vi nöjer oss med att fotografera och att njuta av omgivningarna. Det är inte bara den djupa källan som är vacker. De gröna och blå färgerna på vattnet och träden runt om har de mest intensiva nyanser vi någonsin sett.

Vattnet runt om källan är så klart att man ser precis allt på botten

Vattnet runt om källan är så klart att man ser precis allt på botten

Syri i Kalter

Intensivt gröna färger

Blue eye

Från andra vinklar träder de blå färgerna fram ännu mer

Blue eye - Blå ögat - Syri I Kalter i Albanien

Det kyliga vattnet avskräcker inte alla