Meny Stäng

Blue Eye – källan ”Syri i Kalter” i Albanien

Annons

Källan ”Syri i Kalter”, Blue eye, eller blå ögat på svenska ligger i södra Albanien, inte långt från staden Saranda. Vi körde hit direkt efter vårt besök i Butrint, och måste säga att vägen mot bergen är alltigenom vacker. Det känns som att naturen mår bra, för den är intensivt grön och alldeles intill rinner det klara bergsvattnet i en bred kanal. Men detta är förstås ingenting mot det vi strax får se och uppleva.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Friskt källvatten

På vägen upp till källan gör vi som vi ser albanerna göra – vi stannar där bergsvattnet forsar ut och och fyller våra vattenflaskor. Som tur är har vi ett 15-tal tomma 1,5 liters-flaskor som vi kan fylla med rent, klart och gott källvatten.

En förare som inte har tid att stanna sticker ut sin halvlitersflaska mot Peter och säger ”Please Mr”. Peter fyller flaskan medan mannen frågar ”Where are you from?” När vi svarar ”Sweden” säger han ”Stockholm! Scandinavians are wonderful people!” och så tackar han och kör vidare. Själva fortsätter vi till den omtalade källan Syri i Kalter.

Albanerna fyller sina vattenflaskor med rent och gott källvatten
Albanerna fyller sina vattenflaskor med rent och gott källvatten
Vägen från Saranda till källan "Blue eye" är vacker
Vägen från Saranda till källan ”Blue Eye”, blå ögat, är vacker

Blue eye – ”blå ögat” eller ”Syri i kalter”

Källan Blue Eye ser verkligen ut som ett blått öga. Kärt barn har många namn! Den kallas för ett naturfenomen och består av en några kvadratmeter stor källa på ett djup av minst 50 meter, där det klara och drickbara vattnet konstant bubblar upp.

Vattnet runt om källan är så klart att man ser precis allt på botten
Vattnet runt om källan är så klart att man ser precis allt på botten

Källan är en turistattraktion och många väljer både att bada och att hoppa i från den lilla balkongen ovanför, trots att vattnet bara håller en temperatur på 12,7 grader. Andra tar miljarder selfies med sina selfiepinnar …

Syri i Kalter
Det blå ögat – eller det gröna?

Vi nöjer oss med att fotografera och att njuta av omgivningarna. Det är inte bara den djupa källan som är vacker. De gröna och blå färgerna på vattnet och träden runt om har de mest intensiva nyanser vi någonsin sett.

Blue eye
Från andra vinklar träder de blå färgerna vid Blue Eye, det blå ögat, fram ännu mer

Att besöka Syri i kalter

Det är populärt att besöka Syri i Kalter och vi är långt ifrån ensamma här. Tvärtom så kryllar det av barn, ungdomar och vuxna som vill bada, eller bara beundra den fascinerande källan. Naturligtvis finns också ett litet turiststånd som säljer dricka och godis mitt i skogen …

Om man vill få en naturupplevelse utan att behöva trängas med alltför många andra kan det kanske vara en idé att komma hit tidigt på morgonen. Men, trängsel eller inte, vi är mycket nöjda med vårt besök vid denna vackra plats!

Blue eye - Blå ögat - Syri I Kalter i Albanien
Det kyliga vattnet vid det blå ögat avskräcker inte alla

Se mer i närheten

Inte så långt från Blue Eye ligger semesterorterna Ksamil och Saranda, där du kan njuta av sol och bad, båtturer och middagar på restaurang. I den södra delen av Albanien kan du också besöka den arkeologiska fyndplatsen Butrint, en plats som varit bebodd i runt 3000 år och som hunnit med att vara grekisk koloni, romersk stad och kristet biskopsstift.

Havet i Ksamil
Ksamil i Albanien

Resa Till Blue Eye

  • Bil/moppe: Du kan själv köra till Blue Eye med bil, husbil, hyrbil eller kanske moppe. Körtiden från Saranda är ca 30 minuter med bil.
  • Taxi: Det är inte alltför långt och prisläget i Albanien är lågt, så det kan vara rimligt att ta en taxi.
  • Buss: Det går också bussar. Kolla med din researrangör, hotellet eller campingen.

Guide till Blue Eye

  • Tillgänglighet: Det är inga långa sträckor att gå, men underlaget kan vara ojämnt. Bilvägen är också av skiftande kvalitet.
  • Att tänka på: Det kan vara mycket turister, så om du inte vill trängas kan du välja att komma tidigt på morgonen.
  • Läs mer: Du hittar mer information på albania.al
Alla våra bästa tips om Albanien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev