Meny Stäng

Saranda i Albanien – 5 bra utflykter runt Saranda

Idag bjuder vi på några tips och råd om Saranda i Albanien. Saranda ligger vid joniska havet i södra Albanien, och stavas ibland Sarande och är bredvid kusten nära den grekiska ön Korfu. På många sätt påminner Saranda om en vanlig charterort i Sydeuropa, men det finns en del saker som definitivt är annorlunda … Vi berättar om våra erfarenheter, och vi har också listat fem bra utflykter runt Saranda

Att parkera i Saranda – och en ko i vägen

Vi körde in i city för att se staden, och för att skaffa internet-simkort till våra telefoner. Att parkera med en 7,3 meters husbil mitt i stan är inte lätt, eftersom bilar står parkerade precis överallt. De står gärna i bredd på gatorna eller på snedden så att de sticker långt ut i körfältet. Men till slut hittar vi en parkering alldeles utanför Vodafone-butiken. Vi går ut och korsar gatan och då kommer det … en ko! På väg till Apoteket kanske? Nu har vi satt ribban och det här är väl charmen med Albanien.

Mitt i Saranda... en ko!

Saranda i Albanien. Mitt i city … en ko!

Pappas namn för att köpa simkort?

Att köpa ett internet-simkort i Albanien är inga problem (registrering + simkort + 3 GIG = 75 kr), i varje fall inte om vi visar pass och uppger min pappas förnamn. Ja, du läste rätt! Jag frågar tre gånger: Menar du efternamnet kanske? Är du säker på att du verkligen vill ha …? Yes, min pappas förnamn, annars blir det inget simkort liksom. Ok, vi uppger självklart namnet och allt är frid och fröjd. Men hur patriarkalt är det här samhället egentligen, någon som vet?

På väg in i Saranda med bil

På väg in i stan med bil

Saranda i Albanien

Orten Saranda ligger vid Joniska havet i södra Albanien och är känd som “smekmånadens stad”. Saranda betyder fyrtio, efter klostret Hagia Saranda som hade 40 kyrkorrunt klostret. Staden är kanske den mest kända badorten i Albanien, och här finns bland annat massor av hotell och lägenheter längs med strandpromenaden. Du kan också strosa längs hamnen i Saranda och njuta i solen, eller gå upp på slottet (Lëkurësi Castle) och ha en fantastisk utsikt över Saranda.

Många av stränderna längs Albaniens kuster känns orörda, och med sina 300 soldagar per år passar förstås landet bra för solsemester. Att resa till Saranda för sol och bad gör man enkelt med Charter och Apollo, och det finns flera bolag som flyger till Tirana som är huvudstaden i Albanien. Det byggs i varje gathörn senaste åren för att komma ikapp andra länders turism. Albanien var stängt fram till 1991 och var innan dess ett kommunistland, och nu vill man ta igen allt så fort det bara går.

Info om Saranda i Albanien

Utsikt från en kust mot en annan

priser, mat och shopping

Vi träffade två svenskar inne i en klädaffär som rest hit på en charterresa, och de verkar väldigt nöjda. De säger att de bor på ett fint, och de har stranden precis nedanför hotellet. De tycker att maten är bra och  uppskattar de låga priserna. Albanien är ett av de billigaste länderna i Europa och här kan du äta en enkel trerätters måltid med öl för runt 100 kronor.

Maten är influerad av det grekiska köket, och nästan varje restaurang serverar grekisk sallad och fetaost på längden och tvären. Det italienska köket har också en stor inverkan på restaurangernas menyer, kanske beroende på att Albanien har många turister från Italien.

Med tanke på att priserna är så bra kan du ju också passa på att shoppa i några av stans butiker när du är här. Det finns också möjlighet till flera intressanta utflykter, som vi presenterar här nedan. Det går bra att hyra bil, och eftersom prisläget är så bra kan man också ta en taxi. Till vissa av utflyktsmålen går också bussar, eller så kan man hoppa på en arrangerad utflykt.

Saranda Albanien

Strandpromenaden! Din nästa resa går väl hit?

5 bra utflykter runt Saranda i Albanien

Här kommer lite tips och inspiration för utflykter runt Saranda i Albanien. Två platser som vi inte själva hann med att se, men ändå vill passa på att berätta om är Girokaster och stranden Borch. Gjirokaster som är upptaget på Unescos världsarvslista stranden Borch ligger sju kilometer norr om Saranda. du kanske vill en sväng till Corfu som ligger direkt vid Saranda.

1. Ksamil

Ksamil ligger strax söder om Saranda 20 minuter bort och är en badort i Albaniens skärgård. Runt Ksamilöarna kan du njuta av trampbåtar, paddla kanot, hyra vattenskoter eller hänga på en strandbar runt solstolar och parasoller runt det grönblåa havet. Läs mer: Billig solsemester i Ksamil

Ksamil - en av alla utflykter runt Saranda

Ksamil – en av alla utflykter runt Saranda

2. Butrint

Butrint ligger lite längre söderut från Ksamil som är en arkeologisk fyndplats i södra Albanien, är den 3000 år gamla staden, och de äldsta fynden är från 800 före Kristus. En historisk dagsutflykt och ett Unesco världsarv! Läs mer: Butrint – en arkeologisk fyndplats i Albanien

Butrint. Utflykter i Saranda

Lämningar av en romersk teater i Butrint

3. Källan Syri i Kalter

Källan Syri i Kalter (Blue eye), blå ögat på svenska är ett naturfenomen – en starkt blågrön källa som är minst 50 meter djup. Man kan bada i det 12,7-gradiga vattnet eller bara njuta av vacker natur. Läs mer: Blue Eye – källan “Syri i kalter” 

Blue eye Albanien

Många selfies bland italienarna

4. Gjirokaster fästningen – Unescos världsarv

Gjirokaster från 1336 och det är drygt 50 km dit. Gjirokaster är en stad med många smeknamn och mycket historia. Det gamla ottomanska (turkiska) riket kallade fästningen Ergiri Kasri när de styrde här från början. När grekerna kom blev det Argyrocastro, Argyron=silver och Castrum=borg som blir silverborgen. Engelskan säger “city of Stone”.

Staden Gjirokaster

Staden Gjirokaster, foto: Pixabay

5. Bunec beach

Bunec Beach ligger fyra kilometer norr om Saranda och här finns en magisk strand som du inte vill missa. Att simma i havet med kallvattnet som rinner från bergen är en upplevelse. Vi körde ner på Bunec beach, precis söder om Piqeras. Waow, säger vi bara! vi tycker att Bunec Beach är en av Albaniens bäst bevarade hemligheter. Läs mer: 5 magiska stränder i Albanien – vår favorit Bunec Beach

Bunec Beach

Nästan bara lokalbefolkning på den enormt vackra stranden

5 bra utflykter runt Saranda i Albanien

5 bra utflykter runt Saranda i Albanien. Lycka till!

Att bo: Saranda har många hotell längs bukten och om du inte bokat charter så kan du söka här.

Att äta: Du behöver inte vara orolig för höga priser och maten inspireras får Grekland och Italien. Du hittar dina restauranger här.

Resa hit: Apollo går med charter till Korfu, och 2019 kommer Ving göra en storsatsning till Saranda och de kommer också att landa på Korfu,

Läs mer: Resmål i Albanien – din guide till Albaniens pärlor