Meny Stäng

Saranda i Albanien – 5 bra utflykter runt Saranda

Annons

Nyfiken på Saranda i Albanien? Idag bjuder vi på några tips om den härliga semesterorten Saranda vid den albanska kusten. På många sätt påminner Saranda om en vanlig charterort i Sydeuropa, men det finns en del saker som definitivt är annorlunda … Vi berättar om våra erfarenheter, och vi har också listat fem bra utflykter runt Saranda

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Saranda i Albanien

Många av stränderna längs Albaniens kuster känns orörda, och med sina 300 soldagar per år passar förstås landet bra för solsemester. Vi har tagit oss hit med vår husbil, men idag går det också bra att åka hit på chartersemester. Det byggs i varje gathörn och man jobbar hårt på att komma ikapp andra länders turism. Albanien var stängt fram till 1991 och var innan dess ett kommunistland, och nu vill man ta igen allt så fort det bara går.

Info om Saranda i Albanien
Utsikt från ena sidan viken i Saranda mot den andra

Saranda ligger vid Joniska havet i södra Albanien, precis vid kusten och nära den grekiska ön Korfu. Saranda, som ibland stavas Sarande, betyder fyrtio efter klostret Hagia Saranda som hade 40 kyrkor runt klostret.

Staden är kanske den mest kända badorten i Albanien, och här finns bland annat massor av hotell och lägenheter längs med strandpromenaden. Här finns också en strandpromenad och ett slott, Lëkurësi Castle, där man ska ha en fantastisk utsikt över Saranda.

Att parkera i Saranda – och en ko i vägen

Vi körde in i Saranda med vår husbil och först på vår agenda stod att skaffa internet-simkort till våra telefoner. Att parkera med en 7,3 meters husbil mitt i stan är inte lätt, eftersom bilar står parkerade precis överallt. De står gärna i bredd på gatorna eller på snedden så att de sticker långt ut i körfältet. Men till slut hittar vi en parkering alldeles utanför Vodafone-butiken. Vi går ut och korsar gatan och då kommer det … en ko! På väg till Apoteket kanske?

Mitt i Saranda... en ko!
Saranda i Albanien. Mitt i city … en ko!

Pappas namn för att köpa simkort?

Att köpa ett internet-simkort i Albanien är inga problem (registrering + simkort + 3 GIG = 75 kr), i varje fall inte om vi visar pass och uppger min pappas förnamn. Ja, du läste rätt! Jag frågar tre gånger: Menar du efternamnet kanske? Är du säker på att du verkligen vill ha …? Yes, min pappas förnamn, annars blir det inget simkort liksom. Ok, vi uppger självklart namnet och allt är frid och fröjd. Men hur patriarkalt är det här samhället egentligen, någon som vet?

På väg in i Saranda med bil
På väg in i stan med bil

Shopping och priser i Saranda

Vi träffade två svenskar inne i en klädaffär som rest hit på en charterresa, och de verkar väldigt nöjda. De säger att de bor på ett fint, och de har stranden precis nedanför hotellet. De tycker att maten är bra och uppskattar de låga priserna.

Albanien är ett av de billigaste länderna i Europa och här kan du äta en enkel trerätters måltid med öl för runt 100 kronor. Med tanke på att priserna är så bra kan du ju också passa på att shoppa i några av stans butiker när du är här.

Maten i Saranda

Maten är influerad av det grekiska köket, och nästan varje restaurang serverar grekisk sallad och fetaost på längden och tvären. Det italienska köket har också en stor inverkan på restaurangernas menyer, kanske beroende på att Albanien har många turister från Italien. Man hittar ofta grillat kött samt fisk och skaldjur, men även pizza och pasta.

Saranda Albanien
Strandpromenaden! Din nästa resa går väl hit?

5 bra utflykter runt Saranda i Albanien

Det finns mycket att se och göra i Saranda, och du hittar ännu fler tips om Saranda på den tyska sajten Explorertom. Man kan också göra många intressanta utflykter i området runt Saranda. Det går bra att hyra bil, och eftersom prisläget är så bra kan man också ta en taxi. Till vissa av utflyktsmålen går också bussar, eller så kan man hoppa på en arrangerad utflykt. Här kommer lite tips och inspiration för utflykter runt Saranda i Albanien.

5 bra utflykter runt Saranda i Albanien
5 bra utflykter runt Saranda i Albanien

1. Ksamil

Ksamil ligger strax söder om Saranda 20 minuter bort och är en badort i Albaniens skärgård. Runt Ksamilöarna kan du njuta av trampbåtar, paddla kanot, hyra vattenskoter eller hänga på en strandbar runt solstolar och parasoller runt det grönblåa havet.

Ksamil
Ksamil – en av alla utflykter runt Saranda

2. Butrint

Butrint ligger lite längre söderut från Ksamil som är en arkeologisk fyndplats i södra Albanien, är den 3000 år gamla staden, och de äldsta fynden är från 800 före Kristus. En historisk dagsutflykt och ett Unesco världsarv! Läs mer: Butrint – en arkeologisk fyndplats i Albanien

Butrint
Lämningar av en romersk teater i Butrint

3. Källan Syri i Kalter

Källan Syri i Kalter (Blue eye), blå ögat på svenska är ett naturfenomen – en starkt blågrön källa som är minst 50 meter djup. Man kan bada i det 12,7-gradiga vattnet eller bara njuta av vacker natur. Läs mer: Blue Eye – källan ”Syri i kalter” 

Blue eye Albanien
Många selfies bland italienarna

4. Gjirokaster – Unescos världsarv

Gjirokaster från 1336 och det är drygt 50 km dit. Gjirokasterär en stad med många smeknamn och mycket historia. Det gamla ottomanska (turkiska) riket kallade fästningen Ergiri Kasri när de styrde här från början. När grekerna kom blev det Argyrocastro, Argyron=silver och Castrum=borg som blir silverborgen. Engelskan säger ”city of Stone”.

Staden Gjirokaster
Staden Gjirokaster, foto: Pixabay

5. Bunec beach

Bunec Beach ligger fyra kilometer norr om Saranda och här finns en magisk strand som du inte vill missa. Att simma i havet med kallvattnet som rinner från bergen är en upplevelse. Vi körde ner på Bunec beach, precis söder om Piqeras. Waow, säger vi bara! Vi tycker att Bunec Beach är en av de finaste stränderna i Albaniens, och en av landets bäst bevarade hemligheter. Läs mer: 5 magiska stränder i Albanien – vår favorit Bunec Beach

Bunec Beach
Nästan bara lokalbefolkning på den enormt vackra stranden

Fakta om Saranda

 • Språk? Albanska (många pratar också italienska, engelska eller andra språk)
 • Invånare? Ca 35 000 i Saranda
 • Valuta? Lek (ALL)
 • Prisläge? Billigt (mycket billigare än Sverige)
 • Tidsskillnad? Ingen
 • Akutnummer? Polis tfn 129, ambulans tfn 127 och räddningstjänst tfn 128.
 • El? Som Sverige
 • Vatten? Lite oklart, men det kan vara säkrast att köpa dricksvatten på flaska.
 • Religion? Islam (57 %), kristna och övriga.

Resa till Saranda

 • Bil: Bilvägen från Stockholm till Saranda är ca 320 mil lång, och det tar ca 35 timmar att köra, om man räknar ren körtid.
 • Flyg: Man kan flyga till Tirana, och fortsätta med hyrbil eller buss för att ta sig till Saranda. Ett alternativ kan vara att flyga till Korfu i Grekland.
 • Charter: Det finns sedan de senaste åren charterresor till Albanien, med Apollo och TUI.

Boende i Saranda

 • Det finns gott om hotell i Saranda i olika prisklasser. Kolla till exempel på Trivago eller Booking.com.
 • Campingplatser i Albanien hittar du på camping.info.
Alla våra bästa tips om Albanien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev