Meny Stäng

Stranden Livadhi, Himara i Albanien – camping Moskato

Annons

Idag kan vi berätta om stranden Livadhi vid Himara i Albanien och om camping Moskato, som ligger i distriktet Vlora i regionen Himara i södra Albanien. Vid den här lilla strandremsan finns hela fem (!) campingar, ett litet antal restauranger och några enstaka, mycket små, hotell. Man kan precis tänka sig hur en semesterort byggs upp från början. Det inleds såhär, i liten skala. Om några år ser det kanske helt annorlunda ut på den här platsen.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Campingliv vid Albaniens kust

Antalet campingar vid Albaniens kust varierar. På vissa håll hittar vi inga alls och på andra platser, som här, trängs de sida vid sida. Kanske för att det på en liten ort är lättare att starta upp en camping än att öppna ett hotell? Campingliv vid Albaniens kust är inte alltid som i Västeuropa. Det finns några finare campingar som håller hög kvalitet. Andra är mycket enkla och verkar uppstå när någon sätter upp skylten ”Camping”.

Kanske blir det där ”husskalet” ett hotell så småningom?

Campingar vid Himara

I takt med att markägaren drar in pengar rustar han sedan upp sin camping. Vi har bara stått på två campingar hittills, men på båda pågår uppbyggnaden för fullt. På den ena berättar man om hur man lägger undan pengar för att bygga om. På den andra står arbetarna redan och gjuter. Här byggs det och det går undan, så se upp Kroatien!

Stranden Livadhi vid Himara i Albanien - och en fin liten strandbar!
Det finns några restauranger och barer på stranden Livadhi och en fin liten strandbar!

Alla bygger och rustar vid Himara i Albanien

På de albanska campingarna finns all service man behöver, men det ser inte alltid ut som man är van vid. Toaletter och duschar kan vara mycket enkla och det händer att toaletterna är av hål-i-golvet modell. Men jag har aldrig sett toaletter städas så ofta och så grundligt som här – säkert fem gånger om dagen!

Camping Moskato är väldigt bra!

Tömning av husbilens tankar är det också lite si och så med. När vi frågar om husbilstoaletten får vi till svar att den kan tömmas i den vanliga toaletten och tömning för gråvatten har vi ännu inte sett till. Men de bygger och rustar – kanske är det annorlunda redan nästa sommar!

Himara Beach
Vid Livadhi beach i Himara

Himara och Stranden Livadhi

Var ligger då denna härliga strand? Himara ligger vid kusten i södra Albanien i regionen Vlora, vid foten av de dramatiska bergen. Stranden Livadhi ligger strax norr om Himara, och för att komma hit fick vi köra nerför en relativt brant backe.

Vackert vid stranden Livadhi

Om man kör 60 kilometer söderut kommer man till den mer kända turistorten Saranda, som i sin tur ligger nära den grekiska ön Korfu. Himara heter för övrigt Xeimappa på grekiska, och det finns en hel del som påminner om Grekland här. Inte minst de små tavernorna där man kan äta det vi kallar grekisk sallad.

Stranden Himara i Albanien
Tavernorna vid stranden Himara i Albanien

Bra restauranger i Himara

Himara ligger vid Joniska havet, och vattnet här är kristallklart. Än så länge känns det som att man hittat till en undangömd liten pärla, men vi tror att detta kommer bli ett populärt turistområde framöver. Förutom de vackra stränderna kan man här njuta av billig mat och dryck på restauranger och barer samt av ett genuint lantliv.

Stranden Livadhi är grym!

Vi står som sagt med husbilen vid stranden Livadhi, men det finns också flera andra stränder. Både Jale beach och Gjipe beach, som ligger norr om oss, ska vara fina, och det finns också stränder inne i Himara.

Glad i Himara och camping Moskato
Semesterglad vid Himara beach

Camping Moskato

Camping Moskato, där vi står nu, är en trevlig camping precis vid stranden. Det kostar 12 euro/dygn att stå här, och för det priset ingår både el och riktigt bra WiFi. Det finns också en liten bar och mycket service-minded, trevlig och engelsktalande personal. Den svenska flaggan vajar tillsammans med andra flaggor vid entrén och vi får veta att vi är den femte svenska husbilen i campingens historia!

Campingliv vid Albaniens kust och camping Moskato
Campingliv vid Albaniens kust – här syns camping Moskato
Camping Moskato från en annan vinkel
Camping Moskato från en annan vinkel
Alla våra bästa tips om Albanien. Klicka på bilden!

Fakta om stranden Livadhi

  • Språk? Albanska (en del pratar också italienska, engelska eller andra språk)
  • Valuta? Lek (ALL)
  • Prisläge? Mycket billigare än Sverige
  • El? Som Sverige
  • Vatten? Lite oklart, men det kan vara säkrast att köpa dricksvatten på flaska.

Resa till Livadhi och Himara

  • Bil: Bilvägen från Stockholm till Livadhi Beach är ca 320 mil lång, och det tar ca 35 timmar att köra, om man räknar ren körtid.
  • Flyg: Man kan flyga till Tirana, och fortsätta med hyrbil eller buss för att ta sig till Livadhi Beach. Ett alternativ kan vara att flyga till Korfu i Grekland.

Boende på Himara

  • Hotell: Fler och fler hotell växer upp. Kolla till exempel på Booking.com.
  • Camping: Camping Moskato ligger precis vid stranden. Du hittar fler campingplatser i Albanien på camping.info.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev