First Camp Arcus – Luleå är en fin familjecamping med härligt läge vid Lule älv, inte långt från centrala Luleå. Vi bodde här ett dygn, då vi hann med både sol och regn vid den vackra älvstranden, och en pratstund med destinationschefen.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

First Camp Arcus – Luleå

First Camp Arcus – Luleå är en camping på premiumnivå, vilket inom First Camps klassificeringssystem innebär fint läge, stort utbud av aktiviteter och bra faciliteter. I det här fallet finns det bland annat fina stränder, äventyrsbad, höghöjdsbana, restauranger och möjlighet till olika utflykter.

Vi besökte campingen i samband med att vi skulle se oss om i Luleå, under vår Bottenviken runt-resa. Eftersom vi samarbetar med First Camp, kring att ibland besöka, upptäcka och skriva om deras campingar, tog vi oss också tid att se oss om ordentligt på hela campingen. Tur att vi hade elcyklar med oss, för området är ganska stort!

First Camp Arcus - Luleå

First Camp Arcus – Luleå ligger fint vid Lule älv, cirka 9 kilometer från Luleå centrum.

Camping på First Camp Arcus – Luelå

På First Camp Arcus – Luleå finns gott om platser, oavsett om man har med sig egen husbil, husvagn eller tält, eller om man vill hyra en stuga. I servicehusen finns förstås all service man behöver. Vissa av servicehusen är nyrenoverade, och andra kommer att renoveras.

Campingen har för övrigt öppet året runt, även om pooler, restauranger och liknande bara har öppet på sommarsäsongen. På vintern kan man istället boka in sig på äventyrliga utflykter med externa aktörer, med exempelvis snöskovandring, hundsläde eller pimpelfiske.

First Camp Arcus - Luleå

Vi valde en av de lediga platser som fanns vid strandkanten, och här stod vi riktigt fint, med härlig utsikt över vattnet.

Peter FREEDOMtravel

Stugor finns i olika modeller och vi fick veta att man renoverar några varje år, vilket innebär att det både finns nyrenoverade stugor och stugor som väntar på renovering.

Stugor

Vi fick kika in en stuga med fint läge vid vattnet, som råkade vara ledig. Här inne var det väldigt fint måste vi säga!

Det allra bästa var kanske ändå den lilla uteplatsen precis vid älven.

First Camp Arcus - Luleå

Fina sandstränder

På First Camp Arcus – Luleå finns väldigt fina sandstränder. Det var soligt väder när vi kom och många som badade på den stora och mest populära stranden.

First Camp Arcus - Luleå - strand
First Camp Arcus - Luleå - strand

Själva gillade vi den andra, Niporna, med brant sluttning ner mot älven och väldigt vacker natur.

First Camp Arcus - Luleå
First Camp Arcus - Luleå - Niporna

Arcusbadet

Det finns också ett äventyrbad vid First Camp Arcus – Luleå, som heter Arcusbadet. Badet är populärt både bland campare och bland besökare från Luleå och trakterna runt omkring, och om man bor på campingen får man rabatt.

Vi kan förstå att badet är populärt bland barnfamiljer och ungdomar. Här finns tre olika pooler, rutschbanor, vågmaskin, barnpool och en del andra aktiviteter, liksom grill och kiosk.

Arcusbadet

Höghöjdsbana och andra aktiviteter

På campingen finns också en höghöjdsbana som såg fantastiskt fin ut. Det är i och för sig inget för mig (Helena) som är höjdrädd, men jag får ju å andra sidan lite lagom svindel bara av att titta upp på de som klättrar omkring där uppe …

Höghöjdsbana

Hur som helst så måste vi säga att vi extra mycket gillade den kreativa passagen som inkluderade en kanot och paddlar …

First Camp Arcus - Luleå - höhhöjdsbana

Utöver höghöjdsbanan finns en lång rad andra aktiviteter på campingen, för stora och små, såsom kanot- och kajakuthyrning, cykeluthyrning, utegym, träning, hoppkudde, barnklubb och lekplats.

First Camp Arcus - Luleå
lekplats

Café och restaurang

På campingen finns under sommarsäsong en restaurang, Kajen Bar Bistro, samt ett café, Kolaren Café. Vi var mycket nära att slå oss ner på den senare, som såg supercharmig ut med sina parasoller, men vi skulle ju vidare på vår undersökande runda …

Restaurangen serverar i alla fall sånt som hamburgare och pizza medan man på caféet kan beställa sallad, sommartallrik, surdegsmacka eller bakverk.

Kolaren Café

Ut på udden

Sist men inte minst, på vår runda runt campingen, tog vi oss ut på den udde som ligger vid campingen, men egentligen utanför campingens område. Här möts man av väldigt vacker natur! Här ser man också en del pålar i vattnet och runt stränderna, som är historiska minnen, som av kulturhistoriska skäl inte får flyttas.

En pratstund med destinationschefen

Vi fick oss också en liten pratstund med destinationschefen, Charlotta Nilsson, vilket var väldigt trevligt. Det märks att Charlotta har ett väldigt stort engagemang för campingen och det här året var hon lite besviken – på vädret. Campinggäster vill ju gärna ha sol, och dessvärre har det varit en lite regnig sommar. Men Charlotta ser fram emot nästa sommar då fler servicehus ska ha fått en uppfräschning, då minigolfen äntligen ska vara på plats och … då solen ska lysa!

Charlotta Nilsson First Camp Arcus - Luleå

Video från First Camp Arcus – Luleå

Här kan du se en film från campingen, som Peter har klippt ihop.

10 utflykter i närheten av First Camp Arcus – Luleå

First Camp Arcus – Luleå har ett utmärkt läge för en lång rad olika utflykter. Här är tips på tio utflykter du kan göra, med utgångspunkt i campingen. Läs också gärna mer om saker att se och göra i Luleå.

 1. Båttur med Biffen, en 80-årig fiskebåt i svensk ek, går på somrarna från Karlsvik till Norra hamn i centrala Luleå.
 2. Arcushallen, som ligger 100 meter från campingen, erbjuder möjlighet att spela tennis eller padel.
 3. Norrbottens Järnvägsmuseum ligger precis intill campingen, med fina och speciella historiska lok och vagnar.
 4. Turer med museitåg går vanligtvis vissa tider på somrarna, från järnvägsmuseet till Gammelstads kyrkby.
 5. Gammelstads kyrkstad är ett Unesco världsarv och världens största och bäst bevarade kyrkstad med mer än 400 kyrkstugor.
 6. Friluftsmuseet Hägnan ligger intill Gammelstads kyrkby och visar upp hur Norrbotten såg ut förr i tiden.
 7. Teknikens Hus är ett science center där barn kan testa och upptäcka vardagsteknik och teknik från Norrbottens industrier.
 8. Golf på Luleå golfklubb, med Sveriges nordligaste 27-hålsbana.
 9. Siknäsfortet i Kalix är ett spännande besöksmål, med guidade visningar på sommaren, som berättar om kalla kriget och Kalix-linjen.
 10. Vinteraktiviteter såsom slalom, snowboard, pulka, skridskoåkning, snöskovandring, hundspannsturer eller pimpelfiske.
Alla våra bästa tips om Norrbotten: Klicka på bilden!

Har du besökt First Camp Arcus – Luleå?

Vi måste säga att vi trivdes riktigt bra på den här campingen. Härligt läge vid älven! Har du besökt First Camp Arcus Luleå? Hur var din upplevelse?

Fakta om First Camp Arcus – Luleå

 • Adress: Arcusvägen 110, Luleå
 • Kommun: Luleå
 • Län: Norrbottens län
 • Landskap: Norrbotten
 • Läge: Vid Luleälven
 • Läs mer: Du hittar mer information på campingens webbplats.

Service och praktisk info

 • Öppettider: Campingen har öppet året runt. Restauranger, pool etc. håller endast öppet sommarsäsong.
 • Priser: First Camp använder fluktuerande prissättning. Du ser aktuellt pris för dig när du fyller i uppgifterna i bokningssystemet.
 • Butik: Det finns en liten servicebutik som har öppet under vår- och sommarsäsongen.
 • Matservering: Kajen Bar Bistro samt Kolaren Café
 • Husdjur: Husdjur är välkomna
 • Avstånd till centrum: Cirka 9 kilometer

Aktiviteter på First camp Arcus – Luleå

 • Strand: Fina sandstränder finns.
 • Pool: Arcusbadet är ett äventyrsbad med tre olika pooler, rutschbanor, vågmaskin, barnpool med mera.
 • Aktiva aktiviteter: Höghöjdsbana, kanot- och kajakuthyrning, cykeluthyrning, boule, minigolf (klar 2024) med mera
 • Träning: Utegym, fotbollsplan, volleybollplan, träningsprogram, yoga med mera
 • För barn: Barnklubb, hoppkudde, lekplats, trampbilar med mera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev