Meny Stäng

Att besöka Kukkolaforsen – sikfiske och bastukultur

Annons

Att besöka Kukkolaforsen, som brusar fram i Torne älv strax norr om Haparanda, är väl värt. Forsen är en naturlig sevärdhet, samtidigt som det finns en hel del intressant historia att ta del av. Och så finns det hotell, restaurang, camping, museer och olika aktiviteter här …

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Kukkolaforsen

Kukkolaforsen är en fors i Torne älv, på gränsen mellan Sverige och Finland. Man kan alltså besöka forsen både på den svenska och den finska sidan, men det förefaller finnas fler besökare och ett betydligt större utbud av aktiviteter på den svenska sidan. Vi körde hit med vår husbil, som ett av de absolut första stoppen i Sverige efter att vi rest runt i Finland under två månader.

Att besöka Kukkolaforsen

Kukkolaforsen ligger cirka 15 kilometer norr om Haparanda, i Norrbotten.

Att besöka Kukkolaforsen

Det vi inte visste innan vi besökte Kukkolaforsen var att vi skulle mötas av hotell, restaurang, camping och museer. Forsen är en mycket populär sevärdhet, och under sommaren kan det vara mycket folk här.

Att besöka Kukkolaforsen

Vid forsen ligger Kukkolaforsen Turist & Konferens, som är ett konferens-, upplevelse- och kunskapscentrum i den Tornedalska världen. Förutom att imponeras av forsen kan man alltså äta på restaurangen här eller boka in sig på någon av alla aktiviteter som erbjuds, såsom sikhåvning, bastu, forsränning eller ”dinner on the river”, det vill säga en middagsupplevelse mitt ute på träkonstruktionen, ”patan”, i forsen.

Att besöka Kukkolaforsen

Intressanta fakta om Kukkolaforsen

Kukkolaforsen är 3,5 kilometer lång och har en fallhöjd på cirka 14 meter. Forsen bildades någon gång mellan år 0 och år 1000, i och med att landhöjningen gjorde att området kom ovanför havsytan.

Att besöka Kukkolaforsen - Peter från FREEDOMtravel
Med härlig utsikt över Kukkolaforsen

Fisket vid Kukkolaforsen har anor från 1200-talet, och har genom historien haft stor betydelse för de människor som bott här. Än idag bedriver man fiske på det traditionella viset med långa håvar från ”pator”. Förr, ända fram till 1950-talet, fiskade man mycket lax, men eftersom tillgången på lax minskat håvar man idag främst sik.

Att besöka Kukkolaforsen

Sikfiske vid Kukkolaforsen

Genom historien har Kukkolaforsen inte bara varit en mäktig syn, utan kanske framför allt en plats för det viktiga och unika sikfisket. Här fiskar man med en speciell metod, med anor från 1500-talet, vilket innebär att man använder en långskaftad håv. Enligt Kukkolaforsen Turism & Konferens används metoden bara här, i Östra Norrbotten, och i Amazonfloden i Brasilien.

Att besöka Kukkolaforsen - sikfiske

När man fiskar står man på en så kallad ”pata”, en lång träkonstruktion som sträcker sig ut i forsen. Här är det bara fiskarna som får lov att gå ut, och det är nog tur att turisterna inte trängs där ute …

Att besöka Kukkolaforsen - pata

Jakobsmäss (den sista söndagen i juli) är den tid på året då siken brukar börja sin vandring uppför älven, och i samband med det brukar man hålla en traditionell sikfest, då man njuter av halstrad och rökt sik.

Att besöka Kukkolaforsen

Kukkolaforsens kulturby

Vid Kukkolaforsen ligger Kukkolaforsens kulturby, med klocktorn, fiskebodar, isbod, halstringsbod, två kvarnar, sågar, virkesmagasin och andra historiska byggnader. Klockan i tornet är från 1887 och användes för att hålla reda på fiskelagens olika fångsttider i forsen.

Att besöka Kukkolaforsen - kulturbyn

Det är väldigt charmigt att promenera runt bland de gamla husen och bodarna, och här och där finns skyltar som berättar om verksamheten och livet förr i tiden.

Att besöka Kukkolaforsen
Att besöka Kukkolaforsen
Kvarn

Hantverk och museer vid Kukkolaforsen

Flera av husen och bodarna håller öppet, och där inne visas hantverk, konsthantverk och konst, som också är till salu.

Hantverk
Konsthantverk

I ett av husen finns också Fiskemuséet, där man kan lära sig allt om det traditionella fisket, om livet under ytan och om människornas liv vid forsen genom tiderna.

Att besöka Kukkolaforsen - fiskemuseet

Dessutom finns något så unikt som ett bastumuseum. På området finns sammanlagt 13 bastur, från olika områden och olika tidsepoker. Här kan man till exempel se en rökbastu och en stor ”byabastu”, där 65 personer har badat bastu samtidigt.

Boende och camping vid Kukkolaforsen

Den som vill besöka Kukkolaforsen och stanna över natten har flera alternativ. Här finns möjlighet att bo på hotell, i stuga eller på camping.

Röda stugor

Campingen har cirka 80 platser med el, och några av platserna ligger extra fint framme vid älvstranden. Naturligtvis kan man hyra bastu om man vill. Vi bodde dock inte kvar här, utan fortsatte vårt äventyr vidare.

Att besöka Kukkolaforsen - camping

Mer att se och göra i närheten

Från Kukkolaforsen är det inte långt till Haparanda och Torneå, där du kan uppleva en intressant gränsdestination. Haparanda ligger i Sverige och Torneå i Finland, men de båda städerna är i stort sett sammanvuxna. Det är heller inte så långt till Kalix, som bland annat är känt för sin löjrom.

Alla våra bästa tips om Norrbotten: Klicka på bilden!

Har du besökt Kukkolaforsen?

Vilken härlig plats! Har du besökt Kukkolaforsen? Hur var din upplevelse? Berätta gärna i en kommentar!

Fakta om Kukkolaforsen

  • Älv: Torne älv
  • Läge: Vid svenska Kukkola och finska Kukkola, på gränsen mellan Sverige och Finland, 15 kilometer norr om Haparanda och Torneå.
  • Namn: Kukkolaforsen på svenska och Kukkolankoski på finska
  • Längd: 3,5 kilometer
  • Fallhöjd: Cirka 14 meter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev